spot_img

Tidligere hærchef pegede på sin adjudant som mulig årsag til slettede data

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen fortalte ved Retten i Viborg mandag, at han var »lidt ramt af granatchok«, da forsvarschefen havde ringet og bedt ham tage hjem fritaget for tjeneste mistænkt for lovbrud. Han kunne derfor ikke forklare, hvordan alle data på hans telefon og iPad blev slettet en halv time senere. Men det kunne være hans adjudant.

Det var om formiddagen tirsdag den 24. oktober 2018. Generalmajor og hærchef Hans-Christian Mathiesen sad I møde, da telefonen ringede. Det var forsvarschefen, så generalmajoren forlod mødet for at tale med sin chef. Den besked, som herefter fulgte fra forsvarschef Bjørn Bisserup, indledte en halvandet år lang deroute for den ellers så kontrollerede hærchef, som mandag kulminerede med første retsmøde i auditørkorpsets straffesag mod H.-C. Mathiesen.

I telefonen forklarede forsvarschefen, at man havde fundet en mail, som ifølge forsvarschefen viste, at H.-C. Mathiesen havde løjet omkring sin ageren i behandlingen af sin kæreste.

»Forsvarschefen bruger mailen som begrundelse for, at der måske alligevel var noget at komme efter. Han fritager mig derfor for tjeneste. Men jeg husker ikke samtalen så godt, for jeg var lidt ramt af granatchok.«

Sådan forklarede Hans-Christian Mathiesen, da straffesagen mod ham mandag begyndte ved Retten i Viborg. Han har været hjemsendt i halvandet år, mens Forsvarsministeriets Auditørkorps har efterforsket sagen, som bl.a. er trukket ud på grund af det omfattende materiale, som indeholder over 150.000 dokumenter foruden en lang række vidneafhøringer.

Sagen begyndte, da dette medie sent om aftenen torsdag den 18. oktober 2018 publicerede artiklen ”H.-C. Mathiesen gik på isen”. Den afdækkede gennem aktindsigter, myndighedssvar og anonyme kilder, hvordan H.-C. Mathiesen øjensynligt havde hjulpet sin daværende kæreste og nuværende hustru ind på to eftertragtede uddannelser, som andre var bedre kvalificerede til, ligesom han havde oprettet en stilling under sig selv med udnævnelse af sin samboende kæreste til major. Udnævnelsen sikrede kæresten en lønforhøjelse, som H.-C. Mathiesen også nød godt af med en fælles højere husstandsindtægt på små 90.000 kr. om året.

Skyder skylden på sin adjudant

Den nu tidligere hærchef forklarede i retten, hvordan han alene fik besked om at tage hjem uden yderligere dessiner. Han tog derfor sin tjenestetelefon og iPad med hjem, men det var en fejl. En time senere kontaktede Forsvarskommandoen ham med besked om at aflevere både tjenestetelefon og iPad, og de blev kort efter afhentet af generalmajorens adjudant. Da var begge ifølge auditør Claus Risbjerg allerede klinisk renset for spor i form af sms’er, mails og øvrige data. I retten fortalte Claus Risbjerg, hvordan politiets datatekniske efterforskningsenhed NC3 har gennemanalyseret hærchefens telefon og iPad.

»NC3 har oplyst, at indholdet på din telefon og din iPad er slettet omkring frokosttid den 24. oktober 2018. Kan du huske, at du har slettet det indhold?«

»Nej, det husker jeg ikke. Men jeg ved, at min adjudant har haft adgang til min telefon, efter jeg blev hjemsendt,« svarede H.-C. Mathiesen og forsøgte dermed at sende aben videre til sin underordnede.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Hvad var det så, der stod i den mail, som fik forsvarschefen til at hjemsende sin hærchef? Det kom Claus Risbjerg også ind på. Den handlede om, at hærchefens kæreste havde fået lovning på en udnævnelse til major, som på grund af en række omstændigheder så ud til at trække ud. Det fik hærchefen til at skrive en mail til chefen for Forsvarskommandoens ledelsessekretariat.

»Kære Ulrich,« skrev H.-C. Mathiesen til brigadegeneral Ulrich Hellebjerg i Forsvarskommandoen og forklarede om den lovede udnævnelse til kæresten:

»Jeg vil sætte pris på, hvis du kan sætte strøm til på denne side af sommerferien – ikke mindst af hensyn til en skuffet kaptajn, der havde forventning om noget andet.«

Men det betød på ingen måde, at Ulrich Hellebjerg skulle fremskynde udnævnelsen af kæresten, forklarede H.-C. Mathiesen i retten. At ”sætte strøm til” betød alene, at chefen for ledelsessekretariatet skulle vende tilbage med en status på kærestens udnævnelse.

»Har hun ikke sin fagforening til at tage sig af den slags?,« spurgte auditøren uden at få svar.

»Det er offensivt, men det skal nok gå«

I samme spor skrev H.-C. Mathiesen en anden mail, som gav anledning til en del undring. For hvem er ”Jørgen” egentlig? I Forsvarsministeriets Personalestyrelse havde man i april 2016 udsendt nogle nye retningslinjer for kaptajners mulighed for at blive udnævnt til majorer på såkaldte uddannelsesaftaler. I en mail til sin kæreste skrev Hans-Christian Mathiesen, at kæresten nok skulle blive udnævnt.

»Jeg ordner inhabiliteten ved hjælp af Jørgen. Det er offensivt, men det går nok.«

Han kunne dog ikke erindre, hvorfor han havde skrevet det og forklarede, at han ikke vidste, hvem denne Jørgen skulle være.

»Jeg kender kun Jørgen Høll, som dengang var chef for Specialoperationskommandoen, og han havde ingenting med det at gøre,« sagde H.-C. Mathiesen.

Auditør Claus Risbjerg brugte en stor del af sin tid på afdækningen af kriterierne for optagelse på operations- og føringsuddannelsen. Af den oprindelige artikel på dette medie fremgik det, at det siden begyndelsen af 1990’erne har været et ufravigeligt kriterium, at kandidater havde tilfredsstillende erfaring fra udsendelse i en international mission. Det fremgik ligeledes, at det ikke havde været muligt for Hærstaben at undersøge sagen længere tilbage end 2014, men at der siden dengang alene havde været optaget én kandidat på operations- og føringsuddannelsen uden erfaring fra en international mission, og det denne var hærchefens kæreste.

Men i retten forklarede H.-C. Mathiesen, at kriterierne aldrig var meldt officielt ud, og at kriterierne havde været de samme i 2014, 2015, 2016 og 2017. H.-C. Mathiesen erkender dog, at han deltog i et møde, hvor han kunne have set den indledningsvise prioritering af kandidater til operations- og føringsuddannelsen i 2016. Her var der 14 ledige pladser til 60 ansøgere, og ud fra en vurdering af disse havde sagsbehandlerne prioriteret kæresten som nummer 18.

Efterfølgende skrev H.-C. Mathiesen en mail til dem, der behandlede prioriteringslisten, hvori han indskærpede kriterierne, som ikke skulle have fokus på international erfaring. Det skyldtes ifølge H.-C. Mathiesen, at Forsvaret var på vej hjem fra de internationale missioner i Afghanistan og Irak, og at der derfor ikke var udsigt til i fremtiden at have mange hærofficerer med international erfaring.

Afviser at have forsøgt at få oberst til at ansætte og udnævne kæresten

Første dag i retten gik alene med afhøring af H.-C. Mathiesen. Ud over tiltale for tjenestemisbrug ved at have ændret på kriterierne til optagelse på operations- og føringsuddannelsen, kræver auditørkorpset H.-C. Mathiesen dømt for overtrædelse af den militære straffelov ved at have givet sin kæreste adgang til sin personlige indbakke på sin tjenestemail i Hærstaben bl.a. med fortrolige mails stilet til medlemmer af Forsvarets øverste ledelse.

Det er ifølge auditørkorpset ligeledes en overtrædelse af den militære straffelov, at H.-C. Mathiesen har løjet over for forsvarschefen ved gentagne gange at afvise, at han har hjulpet sin kæreste frem i karrieren. Og så mener auditørkorpset, at Hans-Christian Mathiesen skal dømmes for forsøg på overtrædelse af straffeloven ved at have ringet til en oberst og bedt ham om at ansætte od udnævne sin kæreste til major.

Oberst Jens Lønborg var chef for Operationsstaben og havde en majorstilling i opslag i indsættelsesdivisionen under sit eget niveau. H.-C. Mathiesen afviste imidlertid i retten, at han på nogen som helst måde havde forsøgt at få Jens Lønborg til at ansætte og udnævne sin kæreste. Ifølge Hans-Christian Mathiesen ville han bare sikre sig, at stillingen havde et reelt indhold og ikke alene gik ud på at hente notater fra arkivet.

»Jeg ringede for at spørge, hvad det var for en stilling.«
»Kan du huske, om du bad ham om at ansætte din kæreste,« spurgte Claus Risbjerg.
»Det gjorde jeg ikke,« svarede H.-C. Mathiesen.

Tirsdag fortsætter retssagen med afhøring af otte vidner.

RETTELSE: Af den oprindelige rubrik til denne artikel fremgik det, at den »tidligere hærchef slettede alle data fra sin telefon og iPad kort efter sin fritstilling«. Der blev imidlertid ikke ført bevis i retten for, at Hans-Christian Mathiesen slettede sine data. Alene at data var slettet en halv time efter fritstillingen. OLFI beklager fejlen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mads Rønnov-Jessen
Læser
Mads Rønnov-Jessen
5. maj 2020 16:34

Det var da virkeligt ærgerligt – og ganske opportunt for Mathiesen – at telefon og iPad blev slettet. Når man skal finde ud af, hvem der har gjort noget sådant, er det ofte en god idé at “follow the money” – hvem har fordel af det skete. Og det er der vist kun en, der har, så deeet….!
Som tidligere lineofficer og med en lang karriere efterfølgende i ledelsen af forskellige selskaber, har jeg altid fremhævet netop det, at jeg var tidligere officer, som en særlig kvalitet – både ledelses- og ordentlighedsmæssigt. Men nu – not so much. Antallet af sager i de øverste echelon’er, hvor der afsløres alvorlige etiske mangler og totalt fravær af moralsk kompas er legio. Og i ordentlige private virksomheder – og dem er der heldigvis flest af, vil der være gjort kort proces med afskedigelse og i flere tilfælde bortvisning til følge. Men hvad f….. er det, der sker i Forsvaret. Et femårs barn kan jo se, at nepotisme og uordentlighed går i svang. Få nu ryddet op i sagerne, så moralen hos de unge officerer, befalingsmændene og mandskabet ikke smadres helt

ottochristensen
Læser
ottochristensen
5. maj 2020 11:22

Tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt har skrevet bogen: De syv dødssynder, som behandler emnerne: overmod, gerrighed, utugt, misundelse, frådseri, vrede og sløvhed. Denne bog burde været obligatorisk læsning på samtlige befalingsmandsuddannelser.