spot_img

Chefen for Hærens Officersskole trækker kontroversielt udsagn tilbage

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Oberst Nicolas Veicherts fortryder sit råd til tre navngivne politikere med officersbaggrund om ikke at blande sig politisk i forsvarsrelaterede emner. Det var forkert, siger han. Samtidig står han fast på, at Chefen for Hærens Officersskoles facebookside ikke er udtryk for Forsvarets officielle holdning.

Det var forkert, da oberst Nicolas Veicherts som chef for Hærens Officersskole i et debatindlæg i Berlingske i weekenden rådede tre navngivne politikere med officerersbaggrund til ikke at blande sig i forsvarspolitiske emner. Udsagnet er af mange blevet opfattet som et forsøg på at knægte officerernes ytringsfrihed.

»Jeg må erkende, at min kommentar i Berlingske i lørdags kan læses som sådan, når jeg skriver: “Mit råd til politikere, der også vil føre soldater – og til officerer der også vil føre politik – er at finde andre emner end netop forsvarspolitik.” Det var forkert,« skriver han tirsdag på Chefen for Hærens Officersskoles officielle facebookside.

Debatindlægget i Berlingske kom som en replik til en kronik i Berlingske den 17. september skrevet af politikerne Steen Holm Iversen (løsgænger), Klaus Kroll (NB) og Casper Stefani (K), som alle har officersbaggrund. I kronikken harcelerede de over, at politikere fra begge sider af Folketinget har brugt antallet af døde danske soldater i Irak og Afghanistan som undskyldning over for USA for ikke at bruge 2 pct. af bnp på forsvar.

Sætningen forvrængede chefens egentlige budskab

Som chef for Hærens Officersskole valgte Nicolas Veicherts at gå i rette med officererne og kom i den forbindelse til at råde til at blande sig uden om.

»Sætningen har for nogen forvrænget mit egentlige budskab; nemlig at man som officer skal være påpasselig med ikke at ytre sig så kritisk om politisk pålagte opgaver, at det skaber tvivl om ens evne til loyalt og omhyggeligt at løse dem. Særligt fordi den tvivl ikke er noget, man selv kan styre. I øvrigt lige som det ikke har været muligt for mig at styre mit eget budskab i artiklen, der kom til at handle om ytringsfrihed uanset, at det ikke var min hensigt,« skriver han.

Tirsdag gik oberst Susanne Lund som Forsvarskommandoens nyansatte kommunikationschef og talsmand i rette med chefen for Hærens Officersskole. I en artikel i dette medie sagde hun, at Forsvaret skal bakke op om soldater, der blander sig i den offentlige debat, og at det også gælder for politikere med officersbaggrund.

»Vi skal glæde os over soldater, der blander sig i den offentlige debat med deres militære faglighed. Forsvaret skal som institution ikke lukke debatten. Vi skal åbne den op,« sagde hun og gav samtidig udtryk for, at Nicolas Veicherts debatindlæg ifølge hende »ikke rammer skiven rent«.

Facebookside udtrykker ikke Forsvarets officielle holdning

Hun kaldte det videre »uheldigt«, at Nicolas Veicherts brugte sit embedes Facebookside til at dele debatindlægget fra Berlingske al den stund, at det kunne opfattes som Forsvarets officielle politik. Og det er det ikke, understregede Susanne Lund. Selv om Nicolas Veicherts ikke bruger sin private Facebookside, mener han ikke, at embedets Facebookside er udtryk for nogen officiel holdning.

“Denne Facebook-side udtrykker ikke Forsvarets officielle policy eller holdninger. Siden udtrykker alene mine tanker relateret til, hvad det vil sige at være officer – og fortæller historier fra min hverdag som chef på Hærens Officersskole,” siger han tirsdag.

På Facebooksiden har nu genudgivet sit debatindlæg i Berlingske – uden det velmenende råd til de tre navngivne politikere med officersbaggrund.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Stop nu den manipulerende propaganda!

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvaret genvinder aldrig befolkningens tillid, før hele det militære system åbner mere op og begynder at kommunikere ærligt og troværdigt. Sagen om ”Iver Huitfeldt” blev håndteret katastrofalt, og den nu detroniserede forsvarschef Flemming Lentfer fortsætter i egen kamikazestil gennem sin advokat. Vi sagde det i kærlighed. ”Cirkus Mili” var...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
M. Jacobsen
Læser
M. Jacobsen
25. september 2019 18:48

Jeg syntes det er voldsomt, når man siger at kritiske udtalelser kan skabe tvivl om ens loyalitet!
Ens loyalitet overfor Forsvaret og de som i sidste ende beordrer ansatte i krig/konflikter, afgøres vel ikke ved at man udtrykker sin kritiske holdning, overfor arbejdsforhold, politikernes beslutninger, ledelsens beslutninger eller lignende?

En persons loyalitet ses jo entydigt i personens vilje til, at udføre og løse de pålagte ordrer, til enhver tid og på et hvilket som helst sted.
Alt andet er jo spekulationer, som i sidste ende kun vil ende ud i, at folk netop ikke tør udtale sig når de møder ting, som ikke korrelerer med deres opfattelse af virkeligheden omkring dem.

Loyalitet skal ikke gradbøjes, ud fra en betragtninger om hvorvidt man holder sin kæft i geleddet, eller vælger at udtrykke sin uenighed!
Og nej jeg siger ikke, at ordrer skal diskuteres i nuet! Men efterfølgende skal enhver have ret til at ytre sine, velbegrundede og underbyggede holdninger. Til enhver tid!