Politikere rystede over nye sager om inhabilitet i den militære topledelse

1
Forsvarsordfører Jeppe Jakobsen fra Dansk folkeparti er rystet over sagerne om nepotisme i Forsvarets top. Foto: Ernstved

Hærchefen, personaledirektøren, finansdirektøren og nu også forsvarschefen og Forsvarsministeriets departementschef. Sagerne om brud på reglerne om inhabilitet vælter ud af skabene i Forsvarsministeriet og Forsvarets top. Politikerne kræver handling, oprydning og en ny kultur, både hvad angår ansættelser og muligheden for at råbe op.

Historierne om nepotisme i Forsvarets top har skabt rystelser på Christiansborg, og i dag nåede sagerne helt op i toppen af Forsvarsministeriet. Såvel departementschef Thomas Ahrenkiel som forsvarschef Bjørn Bisserup får kritik af Forsvarsministeriets egen advokat, Kammeradvokaten, som efter en pressehenvendelse fra OLFI har undersøgt flere sager om brud på reglerne om inhabilitet.

Jeppe Jakobsen er forsvarsordfører i Dansk Folkeparti, og han er mildest talt forundret over, hvad der udspiller sig for øjnene af ham.

“Det er ganske enkelt rystende, at man som topchef ikke tænker sig bedre om. Det kan godt være, at de to aktuelle sager med forsvarschefen og departementschefen ikke skal have konsekvenser. Men det er ikke et niveau i den offentlige administration, hvor man kan tillade sig at være så sløset. Jeg er rystet over, at man ikke tænker bedre over de beslutninger, som man træffer. Alene tvivlen om nepotisme er ødelæggende for tilliden. Det er skuffende,” siger Jeppe Jakobsen.

Fem sager om nepotisme i den militære top

OLFI har i løbet af de seneste uger afdækket, hvordan hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesen er under mistanke for at have hjulpet sin kæreste ind på to uddannelser, som andre var bedre kvalificerede til, og hvordan han fik hende ansat og udnævnt til major, uden at kæresten havde de nødvendige kvalifikationer. På baggrund af OLFIs afdækning er han nu fritaget for tjeneste, mens Auditørkorpset gennemfører en strafferetlig undersøgelse af generalen.

Direktør Laila Reenberg fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse er desuden genstand for en intern undersøgelse i ministeriet for i forbindelse med ansættelsen af sin ægtefælle – kommandør Anders Friis – i stillingen som chef for 2. Eskadre ikke at have levet op til forvaltningslovens regler om inhabilitet. Anders Friis blev beordret i stillingen, som ikke var slået op i fri konkurrence, og i stedet for – som loven foreskriver – at lade den foresatte myndighed håndtere sagen lod Laila Reenberg sin vicedirektør i form af Peter Wass håndtere den.

TEASER HC
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om hærchef og generalmajor Hans-Christian Mathiesens håndtering af et kæresteforhold – nu ægteskab – med en yngre og kvindelig major …

Slutteligt bliver finansdirektør AE undersøgt for at have ansat, udnævnt og forfremmet sin kæreste til sin vicechef, mens de havde et forhold kørende. I februar kunne finansdirektøren end da fortælle sine medarbejdere, at “vicechefen” skulle være bataljonschef – en stilling, som han først tiltræder den 1. januar 2019.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard er i dag forsvarsordfører for De Radikale. Også han tager sig til hovedet i sagaen om brud på reglerne om inhabilitet i Forsvarets og Forsvarsministeriets allerøverste top.

“Samlet set vidner de to sager fra ministeriet, som OLFI har afdækket, plus disse to nye sager om en kultur i Forsvarsministeriet, som bare ikke er i orden. Det bliver vi nødt til at hanke op i,” siger Martin Lidegaard.

Der skal gøres op med kulturen

Det er kommet bag på ham, at man i Forsvaret ikke gennemfører systematiske opslag på alle stillinger, men kan beordre folk i stillinger. Samtidig overrasker det ordføreren, at sagerne strækker sig over så mange år.

“Det skaber en forkert kultur, at man kan favorisere sine egne og ikke har transparens i ansættelserne. Det skal der ryddes op i. Men også det forhold, at folk har gået med denne viden så længe uden at få det frem, betyder, at man er nødt til at se på kulturen,” siger Martin Lidegaard.

Jeppe Jakobsen lægger vægt på, at der skal en helt ny kultur til i Forsvaret og Forsvarsministeriet. Og det hjælper politikerne gerne Forsvarsministeriet med at få styr på.

“Jeg mener, at jeg har haft ret i at bruge ordet “kultur” om det, der foregår i Forsvarets og Forsvarsministeriet. Der er en kultur, som der skal gøres op med i forhold til, hvordan man håndterer denne slags sager. Politisk kommer vi til at skulle drøfte det her i forligskredsen, om vi kan iværksætte initiativer, der kan sætte skub i at skabe en ny kultur,” siger han.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer