Hvorfor blev Henrik Ryberg varigt udnævnt til kontreadmiral?

0
Henrik Ryberg blev varigt udnævnt til kontreadmiral, da han overtog som chef for Forsvarsakademiet. Her ses han under Copenhagen Pride i august sammen med oberst Peter Wass, som er vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, og som overtog stillingen efter Henrik Ryberg. Foto: Forsvaret

10 ud af Forsvarets 16 øverste generaler og admiraler er ansat på åremålskontrakter. Men kommandør Henrik Ryberg blev varigt udnævnt til kontreadmiral med ansættelsen som chef for Forsvarsakademiet i maj. Hvorfor? Han ved det ikke selv. Se generalernes ansættelsesforhold her.

Normalt skal nyudnævnte generaler og admiraler gennem flere års ”test”, før de får det, der hedder en varig udnævnelse. Kigger man ned over listen af generaler og admiraler fra niveau af generalmajor/kontreadmiral og opefter, tæller feltet 16 generaler og admiraler. Af dem er bare seks varigt udnævnt, mens de resterende 10 er udnævnt på det, der hedder åremålskontrakt.

Det betyder i realiteten, at de ryger tilbage på den lavere rang, hvis de ikke “består” og lever op til forventningerne. Systemet med åremålskontrakter har fungeret i flere år og handler groft sagt om at se generalerne an, inden de får det, der hedder en varig udnævnelse. Det fortalte Laila Reenberg, som er direktør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, til OLFI for halvandet år siden, da dette medie senest så på generalernes ansættelsesforhold.

Læs også: Flere af Forsvarets øverste chefer har kun deres generalstjerner til låns

“Vi begyndte for nogle år siden at besætte nogle af disse stillinger på åremål, fordi vi gerne vil bevare en vis fleksibilitet på det niveau, som altså er helt oppe i toppen af pyramiden. Det er heller ingen hemmelighed, at vi gerne vil se folk lidt an. Det er helt legitimt og legalt, og det gør man også andre steder i staten,” sagde Laila Reenberg dengang.

Frank Trojahn har været på åremålskontrakt siden 2013

Den aktuelle liste viser store udsving i, hvor lang tid det tager for generalerne og admiralerne at få en varig udnævnelse. I 2014 blev Hans-Christian Mathiesen udnævnt til generalmajor som chef for Hærstaben på en tidsbegrænset åremålskontrakt med udløb den 10. oktober i år. Selv om han således har været ”på prøve” i fire år, er han netop blevet forlænget i stillingen som hærchef på endnu en åremålskontrakt, der går frem til den 30. september 2021. Men han er ikke den, som har været testet i længst tid.

Artiklen fortsætter under grafikken …

20180919 GeneralerAdmiraler Ans
Klik på billedet, hvis du vil se oversigten over generaler og admiralers ansættelsesforhold i stort format …

Det er kontreadmiral Frank Trojahn, som blev ansat på en åremålskontrakt som kontreadmiral, da han blev chef for det daværende Søværnets Operative Kommando (SOK) i 2013. SOK blev siden til Marinestaben, og 1. juni i år fortsatte han i stillingen som chef for Udviklings- og Koordinationsstaben i Værnsfælles Forsvarskommando på en åremålskontrakt, som går frem til 31. maj 2021. Han har dermed udsigt til otte år på åremålskontrakt.

Fik varig udnævnelse fra en stilling som kommandør

Anderledes ser det ud med Henrik Ryberg, som var kommandør af rang og vicedirektør i Forsvarsministeriets Personalestyrelse frem til udgangen af april. Den 2. maj overtog han som chef for Forsvarsakademiet og blev i den forbindelse udnævnt til kontreadmiral – på en varig udnævnelse. Hvorfor?

”Mine ansættelsesforhold blev forhandlet mellem HOD og Forsvarsministeriets departement. Jeg fik et tilbud om varig ansættelse og udnævnelse. Hvorfor kan jeg ikke svare dig på. Det skal du spørge i departementet om, for det var dem og HOD, der fandt frem til, hvad jeg skulle tilbydes. Det sagde jeg ja tak til. Men jeg aner ikke, hvad årsagerne er,” siger Henrik Ryberg.

I Forsvarsministeriet er det departementet, som er ansvarlig for ansættelserne på oberst/kommandørniveau og general/admiralsniveau. Forsvarsministeriet ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag, men skriver, at åremålsansættelser og faste ansættelser anvendes ”i overensstemmelse med de statslige regler og med udgangspunkt i en samlet vurdering af, hvad der for ansættelsesmyndigheden er det mest fordelagtige”.

I officersforeningen HOD kan formand Niels Tønning ikke udtale sig skråsikkert om årsagerne til Forsvarets valg af ansættelsesform i den konkrete sag. Men han oplyser, at det er HODs oplevelse, at Forsvaret oftest vælger en varig ansættelse frem for åremål, når der er tale om den sidste stilling inden pensionering.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer