spot_img

Velkommen til politik. Forsvarsforliget står nu i kø som nummer … fire

ANALYSE: Et højspændt politisk drama om næste års finanslov har sammen med uoverensstemmelser i forsvarsforhandlingerne sendt et forsvarsforlig om i køen bag skatteaftale, udlændingeaftale og finanslov. Noget tyder på, at forsvarsforliget måske først falder på plads mellem jul og nytår.

Dansk politik demonstrerer endnu en gang, at den er svær at spå om. De fleste politiske iagttagere var overbeviste om, at forsvarsforliget ville være indgået i løbet af et par uger. Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i oktober fremlagde regeringens udspil, blev det efterfølgende positivt modtaget af de nuværende forligspartier. Kun det hjørne af udspillet, som handlede om værnepligten, syntes der at være en generel og bred uenighed om.

Efter noget, der ligner årtiers kroniske besparelser på Forsvaret, kunne man få den tro, at regeringens planer om at øge forsvarsbudgettet med 12,8 mia. kr. over de kommende seks år ville være det helt store debatemne. Men nej. Over en bred kam er der enighed om, at Forsvaret skal have tilført flere penge, og regeringens bud er ikke det, der skiller vandene. Det gør derimod værnepligten. Stadig.

Læs Også: Derfor er værnepligten så vigtig for Dansk Folkeparti

Længe inden regeringens udspil stod det klart, at regeringen havde svært ved at blive enig med sig selv om, hvad man skulle stille op med den. Liberal Alliance vil have den afskaffet, de konservative vil have mere og længere værnepligt, og i midten stod Venstre, som helst bare ville status quo. Da de store streger i forliget var på plads, bad Venstre til sidst de to øvrige regeringspartier om at finde ud af, hvad der skulle stå i udspillet om værnepligten.

Værnepligten splitter parterne

Resultatet blev som bekendt en lille forøgelse af værnepligtsstyrken på 500 mand og en fastholdelse af den nuværende længde på fire måneder. At dømme ud fra Dansk Folkepartis og forsvarsordfører Marie Krarups udtalelser inden regeringsudspillet, lever det på ingen måde op til DF’s krav. Når det endnu ikke er lykkedes at lande et forlig, ligger årsagen derfor først og fremmest i den fortsatte uenighed om værnepligten.

Samtidig har det politiske efterår udviklet sig til noget af en nervekrig, som først onsdag aften ser ud til at tage lidt af med socialdemokraternes løfte om at stemme for finansloven ved tredjebehandlingen den 22. december. Ind til i dag så det ellers ud til, at finansloven i værste fald kunne ende med at udløse et valg.

Årsagen er, at Liberal Alliance kræver et skatteforlig med »historisk store skattelettelser«. Ved indgåelsen af finansloven fredag aften proklamerede partiet, at regeringen og DF havde aftalt, at finansloven kun kan stemmes igennem, hvis der inden tredjebehandlingen er landet en aftale om skattelettelser. Sådan så Dansk folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, ikke på sagen.

»Dansk Folkeparti har ikke garanteret regeringen flertal for »historisk store skattelettelser«. Heller ikke givet garanti for, at forhandlingerne er færdige før jul. Det siger sig selv, at man ikke kan vide, hvornår forhandlinger er så langt fremskreden, at man kan indgå aftaler,« skriver han.

Artiklen fortsætter under billedet …

Finansloven på plads – men hvad så?I fredags kom finansloven endelig på plads. Efter lange og seje forhandlinger. Til…

Posted by Kristian Thulesen Dahl on Monday, December 11, 2017

Socialdemokratiet redder finansloven

Men onsdag aften skrev Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, at partiet som et ansvarligt parti stemmer for finansloven. Dermed ser finansloven ud til at være sikret, selv om et af regeringens egne partier truer med at stemme imod, hvis ikke der er indgået en skatteaftale.

Dramaet indeholder også en endnu udestående aftale om yderligere stramninger på udlændingeområdet, og dermed er der rigeligt af politiske stof at arbejde på plads og lande inden næste fredag. Set i det lys er det ikke utænkeligt, at forsvarsforliget først bliver indgået mellem jul og nytår.

Det nuværende forlig udløber nytårsaften, og dermed er der stadig to en halv uge at løbe på. Noget tyder på, at der bliver brug for al den ekstra tid, som overhovedet kan presses ud af kræmmerhusene på Christiansborg. Og at forsvarsforliget står i kø som nummer … fire efter skatteaftale, udlændingeaftale og finanslov.

Andre læste også

Alle taler om LA og DD, men det er “sosserne”, som for alvor spænder ben

Abonnement
KOMMENTAR. De seneste måneder har forsvarsdebatten primært handlet om Liberal Alliances og Danmarksdemokraternes modstand mod kvindelig værnepligt. Sagen er først og fremmest ideologisk og får i realiteten minimal betydning. Langt større problem er Socialdemokratiets modstand mod en ændring af Forsvarsministeriets organisering. Det hele handler i disse dage om værnepligt for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer