spot_img

Putin sender yderligere 150.000 tvangsudskrevne civilister til fronten

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANALYSE: Rusland gør klar til en lang sommer med indkaldelse af rigelig kanonføde og bruger nu internationale konventioner til at inkriminere Ukraine for terrorangrebet i Moskva forrige fredag. I Kreml mener man, det går mod lysere tider – både på fronten i Ukraine og globalt, lyder analysen fra Jens Worning.

Lørdag den 30. marts satte Ruslands præsident, Vladimir Putin, sin pen i bunden af et dekret, der indkalder yderligere 150.000 mand mellem 18 og 30 år til den russiske hær – alle ved, hvor de skal sendes hen. Disse unge mænd vil blive kontaktet fra nu og frem til 15. juli i år og bedes melde sig ved det lokale hvervekontor.

Ved den ”delvise massemobilisering” for...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

Abonnement
KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde. Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
9. april 2024 13:39

Tesen om at ”Kreml går mod lysere tider”, er så forkert som det overhoved kan blive og selvom kommentarsporet ikke er ideelt til sådanne diskussioner, så vil jeg alligevel forklarer hvorfor.

På slagmarken giver det god menig for Rusland at mobilisere – fordi realiteterne er, at fremrykning sker i samme tempo en mand kan gå. Hverken Rusland eller Ukraine har resurserne til mobil krigsførelse – så mere kanonføde, er vejen frem da det hårdt skåret kun kræver geværer og uniformer.

Kigger vi på økonomien, så står det slemt til Rusland. På papiret er det godt med en krigsøkonomi, men i realiteten svarer det til at du løber hurtigere end din iltoptagelse. Enhver som har prøvet dette ved, at før eller siden kommer ”iltgælden” frem i form af sidestik.

Denne ”iltgæld” bliver dækket i form den pensionsopsparing russerne har. På et tidspunkt løber denne finansieringskilde ud og til den tid vil der været seriøst være sidestik i begge lunger.

Når det alligevel går bedre for Rusland økonomisk på kort sigt, er det fordi arbejdspladser indenfor rustningsindustrien driver lønningerne op. Du bliver som tømrer meget bedre betalt for at lave geværer end for at lave bygninger.

Så selvom der burde være flere penge i den russiske statskasse fordi virksomheder indenfor rustningsindustrien og deres arbejdere betaler mere i skat, så vil den faldende civile produktion presser forbrugerpriserne op.

Det skyldes at både mobiliseringen såvel som rustningsindustrien trækker arbejdskraft væk fra civil produktion.

Det er derfor Putin sidder i fjernsynet og diskuterer priserne på æg i Rusland med russiske husmødre. For når pengemængden i samfundet og udbuddet falder – ja så stiger priserne.

Det kaldes inflation og for at bekæmpe dette hæver den russiske central renterne (lige som alle andre centralbanker) og lige nu er denne rente 15% og kun overgået at lande som Tyrkiet og Argentina.

Så når Kreml synes man, at man går mod lysere tider – så svare denne rente til ca. 42 grader i feber når lægen spørger (når vi taler nationaløkonomi i sammenligning med resten af verden).

Men så længe Rusland kan finansier krigen (uden at lade seddelpressen løbe løbsk), så hænger det sammen for Rusland.

Og det er i det lys at to ting som startede i december 2023 – det ene var at Ukraine nu begyndte at gå efter de russiske olieraffinaderier og det andet var den executive order præsident Biden underskrev om forøget ”policing” af Vestens sanktioner. EU fulgte kort tid efter med tilsvarende forøget ”policing”.

Det betyder at korrespondentbanker som en finansiel en mellemmand eller agent, der gennemfører forretningstransaktioner, på vegne af en anden typisk udenlandsk bank – nu skal dokumentere at den betaling som skal gennemføre på vegne af den udenlandske bank, overholder vestens sanktioner.

Gør den ikke det, falder hammeren og den udenlandske bank vil selv blive udsat for (sekundære) sanktioner.

Det er derfor EU og USA har lister med navngivne personer som er sanktioneret. For intet selskab som betalingen vedrører, må have disse personer eller selskaber i deres ejerkreds, bestyrelse mv.

Det er besværligt for enhver bank og måske derfor kan vi nu se via offentlige skibsdata, at russiske tankskibe nu i større og større omfang ligger stille, selvom oliepriserne er stigende.

Rusland havde i 2022 et BNP omkring 2,2 billioner USD. Til sammenligning har Vesten mere end 20 gange så stort et BNP og en lang historik for samhandel med især Kina og Indien.

Så det er vel næppe overraskende at banker i især Indien og Kina i stadig højere grad – ikke vil handle med Rusland for at bevarer den eksisterende handel med Vesten som jo er mere end 20 gange større.

Men for Ruslands evne til at finansier krigen betyder det at opsparingen i form af de russiske pensionsmidler skal betale og altså så penge som ikke kan bruges på pension.

Jeg frygter at den dag krigen er færdig, bliver Rusland en gentagelse af Tyskland efter første verdenskrig, med massearbejdsløshed, voldsom inflation, en løbsk seddelpresse, atombomber til salg og en masse krigsveteraner uden pension.

En giftig cocktail for jeg kan ikke se at Rusland kan vinde den krig – heller ikke selvom det politiske dødvande i USA forsætter.