spot_img

Giv Hjemmeværnet mulighed for at rekruttere på Forsvarets Dag

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

DEBAT: Hjemmeværnet bør have mulighed for at rekruttere på Forsvarets Dag. Det ville både gavne Hjemmeværnet og Forsvaret og samtidig give eventuelt afviste ansøgere til værnepligten en alternativ vej at bidrage til forsvaret af Danmark, mener Jens Nielsen, som selv er frivillig informationsofficer.

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Hjemmeværnet er en vigtig del af Danmarks forsvarsstruktur, både med reserven på 30.000 soldater og med vores 13.720 aktive soldater, som fire gange i døgnet, 365 dage om året indsættes i skarpe opgaver et eller andet sted i Danmark, og som i 2022 udførte 2,3 mio. timers tjeneste.

Pt. er vi ca. 15 pct. kvinder, og resten er mænd, så vi har bevist, at vi både kan og rigtigt gerne vil have kvinderne til at søge om optagelse i Hjemmeværnet på lige fod med mændene.

Vi har ikke bare plads, men også et stort behov for at få flere soldater ind i Hjemmeværnet og vi skal over de næste år lykkes med at få flere soldater ind i Hjemmeværnet, hvis vi skal kunne blive ved med at løse alle de nye spændende skarpe militære opgaver, som Hjemmeværnet får tildelt i disse år.

Host Nation Support– og INTOPS-opgaver (hhv. værtsnationsstøtte og internationale operationer, red.) som bevogtningen af Novo Selo-lejren i Kosovo er spændende og skarpe militære opgaver, men også meget mandskabskrævende opgaver. Host Nation Support-opgaverne kræver ofte mange soldater ad gangen og gerne i flere uger ad gangen.

Afviste ansøgere udgør potentiel ressource

Hjemmeværnet har længe kæmpet med at opnå samme synlighed og rekrutteringsmuligheder som de øvrige værn.

En mulighed for at ændre dette kunne være, hvis politikerne ville tillade Hjemmeværnet at informere på lige fod med de andre værn, og endda rekruttere, på Forsvarets Dag. Man kunne allerede i forsvarsforligets delaftale 2 afsætte økonomi til at ansætte informationsofficerer eller rekrutteringsspecialister – eventuelt på deltid fra Hjemmeværnet – på Forsvarets fem rekrutteringscentre i Høvelte, Fredericia, Herning, Aalborg og på Bornholm.

I dag får omkring 15.000 personer, som bliver indkaldt til Forsvarets Dag, hvert år et afslag på at aftjene deres værnepligt i Forsvaret på grund af (mange gange små) helbredsmæssige udfordringer, eller fordi de trækker frinummer m.v.

Disse personer udgør en potentiel ressource, som Hjemmeværnet kunne drage stor fordel af, da Hjemmeværnet jo via Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) og distriktsudvalgene i Hjemmeværnet (DU) bedre kan sagsbehandle hver enkelt ansøgning i bund og vurdere, om de eventuelt er egnede til optagelse i Hjemmeværnet.

Enhver afgørelse om afslag eller optagelse i Hjemmeværnet er selvfølgelig baseret på lov om hjemmeværnet, men derudover har distriktsudvalgene bedre mulighed for at udvise et skøn af, hvorvidt en ansøger kan optages i, end man kan i Forsvaret til dags dato.

Giv Hjemmeværnet den opmærksomhed og støtte, det fortjener

Ved at give Hjemmeværnet mulighed for at være til stede og informere om Hjemmeværnet på Forsvarets Dag, ville det ikke kun give Hjemmeværnet en platform til at præsentere sig selv, men også give de afviste personer en alternativ mulighed for at bidrage til det danske forsvar. Denne ændring ville ikke kun gavne Hjemmeværnet, men også dem som er blevet afvist af Forsvaret.

Det ville give dem muligheden for at fortsætte deres eventuelle ønske om at bidrage til samfundet på en meningsfuld måde, samtidig med at det ville hjælpe med at styrke Hjemmeværnets rækker.

Forsvarets Dag er en enestående lejlighed til at fremvise Danmarks militære styrker og opfordre unge til at overveje en karriere inden for Forsvaret. Hvis det af forskellige årsager ikke lader sig gøre, kan de søge om optagelse i Hjemmeværnet og derved få en masse kompetencer, de også kan bruge i det civile. Hvis de er egnede kan de eventuelt få en lederuddannelse med i købet.

At inkludere Hjemmeværnet i Forsvarets dag ville sende et signal om, at Hjemmeværnet anses som en lige så vigtig del af Forsvaret som Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet. Samtidig ville det give alle dem, som kommer på Forsvarets Dag – og dermed offentligheden – en bedre forståelse af, hvad Hjemmeværnet er for en størrelse, og hvilke opgaver, udrustning, uniformer, materiel og køretøjer, vi har, og hvordan Hjemmeværnet supplerer de øvrige værn. Dette kan bidrage til at nedbryde eventuelle fordomme eller misforståelser om Hjemmeværnet og øge støtten til vores arbejde.

I sidste ende handler det om at udnytte alle tilgængelige ressourcer til at styrke Danmarks forsvar. At tillade Hjemmeværnet at informere og rekruttere på lige fod med de andre værn på Forsvarets Dag ville være et skridt i den rette retning for at opnå dette mål.

Det ville give Hjemmeværnet den opmærksomhed og støtte, det fortjener, samtidig med at det ville give flere mennesker mulighed for at finde en meningsfuld måde at bidrage til forsvaret af Danmark på, selv hvis de ikke kan aftjene deres værnepligt i det traditionelle forsvar.

Jens Nielsen er frivillig informationsofficer i Hjemmeværnet.

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

1 kommentar

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Dan k. Jørgensen
Læser
Dan k. Jørgensen
19. marts 2024 14:54

Som tidligere ansat ved forsvarets dag er jeg meget enig i denne betragtning, at hjv bør have en fast stilling op lige fod med de andre værn. Men det skal ikke baseres på frivillighed. Det skal være en fast lønnet stilling, en ansættelse og på samme måde som de andre rekrutteringsmedarnejdere skal hjv indgå i de daglige rutiner.
Hvis så frivillige ansøger kom forbi og blev testet, målt og vejet og at der kom fysiske og psykiske krav så ville vi få et langt bedre hjv i fremtiden.

Vi bør stile efter et HJV, hvor dem der forlader forsvaret, ønsker at være.