spot_img

Vesten bør udstede en sikkerhedsgaranti til Moldova, før det bliver for sent

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

DEBAT: Vesten reagerede for langsomt i Ukraine, men kan stadig nå at forhindre en lignende situation i Moldova. Det kræver både sikkerhedsgarantier og vestlige tropper i Moldova, mener Preben Bonnén, som frygter, at Putin i modsat fald vil rette sit blik mod Ukraines nabo mod vest.

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I Ukraine er forsvarskrigen mod Rusland gået ind i sit tredje år, og udsigten til våbenhvile eller fred synes vanskelig at øjne. Meget tyder på, at den russiske præsident Vladimir Putin er indstillet og klar på en lang opslidningskrig.

Udover de allerede leverede og lovede donationer i form af militært materiel, udstyr og ammunition til de ukrainske væbnede styrker, hvor meget af det lovede lader vente på sig, har en række lande efterfølgende indgået bilaterale aftale med Ukraine. Disse kaldes sikkerhedsgarantier, indtil landet kan optages fuldgyldigt i Nato, og minder nok mest af alt om en slags associeringsmedlemskab.

Bag sikkerhedsgarantierne står blandt andet lande som USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrig og de nordiske lande. Hvad sikkerhedsgarantien mere konkret indeholder, synes dog umiddelbart vanskeligt at forestille sig. Skal man tolke ordet i bogstavelig forstand, burde det dreje sig om militær bistand – ikke at forveksle med militær tilstedeværelse i form af landtropper og lignende.

Netop muligheden for at indsætte landtropper var ellers noget, som den franske præsident Emmanuel Macron overfor verdenspressen lod omverdenen forstå ikke på forhånd var at udelukke. At man fra de vestlige landes side ville kunne finde på at sende egne soldater til Ukraine for netop at kæmpe side om side med de ukrainske væbnede styrker.

Udmeldingen fra Emmanuel Macron faldt 26. februar umiddelbart efter afholdelsen af et hasteindkaldt møde i Paris for flere landes stats- og regeringsleder, hvor han med sit initiativ ville skynde på såvel den militære som økonomiske hjælp til Ukraine.

Stadig mulighed for at udvise rettidig omhu

Der skulle dog kun gå få timer før flere lande meldte ud, at landtropper ikke var på dagsordenen under det hasteindkaldt møde i Paris. Det ville heller ikke kunne komme på tale, idet man ikke ville lade sig involvere direkte i krigen mellem Ukraine og Rusland, hvilket ville være tilfældet, hvis og såfremt Nato-lande sammen eller hver for sig begyndte at sende egne soldater ind i det krigshærgede Ukraine.

Om en vestligt udstedt sikkerhedsgaranti til Ukraine før Ruslands invasion af landet ville have afholdt Vladimir Putin fra overhovedet at turde tænke tanken, skal være usagt. Men ikke desto mindre ville det have været det rigtige at gøre dengang og ikke nu, hvor det synes at være om ikke for sent, så for langsomt.

Men hvor Vesten var for langsom i optrækket i forhold til Ukraine og havde en oprigtig chance for at dæmme op for den russiske aggression, har vi stadig muligheden for at udvise rettidig omhu når det gælder Moldova, som er under voksende pres fra Rusland, og som måske, måske ikke, er det næste land, som Vladimir Putin har i kikkerten.

Længe har den moldoviske udbryderrepublik, Transnistrien, været under Vladimir Putins beskyttelse, hvilket bekræftes af tilstedeværelsen af de omkring 1.500 russiske soldater i området, ligesom det er en offentlig hemmelighed, at Rusland arbejder ihærdigt på at underminere Moldovas regering og landets myndigheder.

Senest har den selvbestaltede kongres bestående af omkring 600 prorussiske politikere og embedsmænd i Transnistrien vedtaget en resolution, hvori man beder Rusland om yderligere hjælp til at beskytte sig mod, hvad de selv betragter som et stigende økonomisk pres fra Moldova.

Vesten bør indsætte regulære tropper

Skal vi undgå en lignende situation, som vi lige nu oplever med og i Ukraine, skal Moldova kunne vide sig sikker på vores hjælp og bistand, inden krigen bliver en realitet. Sikkerhedsgarantien bør udover militær og økonomisk bistand også omfatte tilstedeværelsen af regulære tropper fra Vesten.

Med tilstedeværelsen af soldater i landet fra Vesten synes det lidet sandsynligt, at krigen i Ukraine udvides til også at omfatte Moldova. Hvor vi var for langsomme i forhold til vores hjælp i Ukraine, kan vi udvise rettidig omhu, når det gælder Moldova.

Krigen i Ukraine vil trække ud, men krigen i Moldova kan undgås. Det forudsætter, at vi i Vesten handler resolut og ikke tøver.

Indtil videre har Frankrig vist vejen, men der skal mere til end blot en samarbejdsaftale, som de to lande underskrev 7. marts. Det skal være tale om en decideret sikkerhedsgaranti og regulære tropper i Moldova.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Henning Andersen
Læser
Henning Andersen
12. marts 2024 14:37

Det kan vel aldrig blive i regi af NATO, der jo er en forsvarsalliance?

Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
16. marts 2024 12:00

Undskyld men vesten optræder som en Papirtiger, nemlig Putin siger A våben og vesten forstummer, selvfølgelig vil ingen A krig, derfor Putin selvvalgt som verdens stærkeste mand, selv om han taber alt i Ukraine mandskab krigsmateriel, nemlig Putins offensive retorik lammer vesten. Obama sagde rød linje i Syrien , men Putin overskred linjen med giftgas, og Obama tiede. Joe Biden var overbevist om 24-2-2022 Ruslands krig mod Ukraine, valgte stadigvæk ikke en stopklods. Tyskerne tør ikke levere Taurus missiler til Ukraine, de kan nemlig skyde over grænsen derfor Putins depoter i sikkerhed, og Ukraine må satse på egne Droner som gør et flot arbejde, har lukket luftrummet, Sortehavet, samt fjernet 6700 kampvogne osv. Alle venter på at Rusland selv fjerner Putin, men i mellemtiden prøver Putin at skaffe soldater fra Indien Africa som ønsker døden i Ukraine, men få ønsker denne heltedød på udebane. Fred og samarbejde, hvem oplever det ???

Thomas Dahl
Læser
Thomas Dahl
13. marts 2024 22:31

Vi og NATO har ikke pligt til at forsvare alverdens lande fra deres dårlige beslutninger og skæbne.
Moldava hører under IVP, IkkeVoresProblem.

Preben Bonnén
Læser
Preben Bonnén
13. marts 2024 14:20

Hej Henning, nej det er ikke og bliver ikke i regi af NATO, som du rigtig nok selv påpeger er en forsvarsalliance. Essensen går på, at det er op til det enkelte land at beslutte om og hvorvidt man vil sende egne soldater. Med andre ord, udstede en sikkerhedsgaranti til Moldova. Men det eller de lande, som ville gøre noget sådant vil ikke eller bør ikke undlade at sende egne soldater. Uden egne soldater i Moldova vil sikkerhedsgarantien får karakter af indholdsløs, som vi så det med den britiske og franske garanti til Polen op til Anden Verdenskrig. Ganske vist erklærede Storbritannien og Frankrig Tyskland krig den 3. september 1939, som var sat som tidsfristen for at Hitler skulle standse krigshandlingerne og trække sine tropper ud af Polen, men praktisk talt stod de britiske og franske soldater med gevær ved fod og overlod initiativet til Hitler.