spot_img

Inspektionsfartøjer har sejlet i halvandet årti uden virksomme dækskanoner

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

To inspektionsfartøjer af ”Knud Rasmussen”-klassen har i 15 år patruljeret i farvandene omkring Grønland og Færøerne uden at kunne gøre brug af sine kanoner. Det kan DR afsløre på baggrund af en aktindsigt, som viser, at skibene har manglet det ildledelsessystem, som er nødvendigt for at kunne udpege mål på overfladen.

To ud af tre af Danmarks inspektionsfartøjer af ”Knud Rasmussen”-klassen har i femten år ikke kunnet bruge sine 76 mm dækskanoner, når de har patruljeret og håndhævet dansk suverænitet i Nordatlanten. Det kan DR afsløre onsdag.

Miseren skyldes fraværet af et såkaldt Ceros-ildledelsessystem, som produceres af svenske Saab. Uden art have en ildledelsesradar, som er integreret i skibets øvrige systemer, kan skibene ikke måludpege. Derfor kan de i praksis ikke bruge dækskanonerne uden at skulle skyde ”på øjemål”.

Ceros-systemet blev besluttet indkøbt i 2015, men meget lidt er sket i de mellemliggende år. Mens ”Knud Rasmussen” endnu sejler rundt uden systemet, fik søsterskibet ”Ejnar Mikkelsen” det dog installeret i 2023 – næsten halvandet årti efter, at skibet indgik i flådens tal. Det tredje og sidste skib i klassen, ”Lauge Koch”, er bygget i 2016 og har haft Ceros-systemet installeret fra start.

Artiklen fortsætter under henvisningen …

Søofficer advarer om konsekvenser ved levetidsforlængelse af “Thetis”-klassen

Sagen giver anledning til panderynker og forundring på Christiansborg og i Forsvarsministeriet.

»Det er på ingen måder acceptabelt,« siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen til DR.

Han fortæller videre, at han ikke kendte til sagen før DR’s henvendelse. Derfor kan han heller ikke svare på, hvorfor de to skibe har kunnet sejlet rundt så længe uden at blive udstyret med de nødvendige radarsystemer.

Samme toner lyder fra flere af partiernes forsvarsordførere. Liberal Alliances Carsten Bach kalder overfor DR sagen for en »molbohistorie«, mens SF’s Anne Valentina Bertelsen finder den »dybt kritisabel« og »et meget godt billede på, hvilken tilstand vores forsvar er i«.

Troels Lund Poulsen har nu bedt om en redegørelse, som skal ligge klar senere på måneden.

Andre læste også

Før eller siden er vi nødt til at sende Nato-tropper til Ukraine

DEBAT: Folk, der advokerer for en total ukrainsk sejr, må kalibrere deres retorik og strategi, for den kommer ikke, medmindre Nato engagerer sig militært i Ukraine, skriver debattør og historiestuderende Kasper Valentin Poulsen. Der er i sandhed sorte skyer over Ukraine i disse måneder. Både præsident Volodymyr Zelenskyj og hans...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
10. januar 2024 11:46

Flemming Lentfer tror du at du forsat var chef for et mejeri i Arla, en fabrik i Danfoss eller et andet sted i det private, hvis der i 15 år ikke havde taget hånd om centrale problemer i produktionen, uanset at problemet stammede fra forgængeren?

Det er kun i det offentlige at chefer i årevis kan overleve den slags. 

Fejl, manglende leverancer og lignende kan forekomme på vitale systemer, men sgu ikke i 15 år.

Det slags problemer skal eskaleres opad mhp løsning …. Og mon ikke at det også er sket, men en eller skivebordsadmiral har negligeret problemstillingen?

Det er jo russiske tilstande hvor man overdriver egen effekt og opad oplyser urealistiske Key Performance Indicators mhp. at opnå forfremmelse.

Sidst ændret 3 måneder siden af René V. Nielsen
Erhvervsøkonom Ole K. Ersgaard MDM, PD
Læser
Erhvervsøkonom Ole K. Ersgaard MDM, PD
10. januar 2024 13:35

Hvad er det nu historien vidner om for konsekvenserne af Danmarks negligering af sit forsvar?
Hvorfor tabte landet fx Norge i 1814? Holsten, Lauenborg og størstedelen af Slesvig i 1864? 
Og Island i 1807-1809 og igen 1943?
Læg hertil konsekvenserne af USA’s voksende økonomiske ubalance i relation til sit bidrag til NATO og dermed for Europas sikkerhed. 
Donald Trump kan jo blive præsident igen – eller en person med tilsvarende holdning til lande, der ikke lever op til aftalen om min. 2% bidrag af BNP til forsvaret.
Og hvad er det han allerede har udtrykt for kravene til et fremtidigt NATO medlemskab? Det kan få en afgørende betydning for Europas fremtid.
Romerriget var jo dominerende i sin tid – så længe det efterlevede mottoet – “Vil du undgå krig, skal du være forberedt på krig”. 
Og hvordan var det nu – det gik Romerriget, da det glemte det?”. 
Bogen Europas undergang er i sig selv ganske sigende v/sin titel.
 

kim kristensen
Læser
kim kristensen
10. januar 2024 14:16

Det er ikke kun pinligt, men komplet uforsvarligt. Disse fartøjer har jo ikke været fit for purpose. Hvordan kan noget sådant have været hold hemmeligt. Hvordan kan en kaptajn signe off på at disse skibe opfylder deres krav. Politikerne skal heller undsige sig ved at spille uforstående. De har trods alt en finger med i spillet i forhold til budgetter.

Gustav Pørksen
Læser
Gustav Pørksen
10. januar 2024 18:57

Til Ole K. Ersgaard:
Det er rigtigt, at Danmark desværre ofte har forsømt sit forsvar med katastrofer til følge. Det skal dog siges, at dette er et problem, der først er opstået efter demokratiets indførsel i Danmark. Enevældens Danmark var et af de mest militariserede lande i hele Europa – til tider den mest militariserede stat. Det var ikke kun den danske flåde, men også den meget store og veluddannede danske hær, der sikrede Danmark firs år med fred efter 1720.

Norges tab skyldtes ikke, at Frederik VI havde forsømt sin hær. Det var i stedet Kongens udenrigspolitik, der førte til nederlaget i 1814. Selv med sin store hær, og trods at den danske soldat, ifølge den franske marskal Davout, var den bedst uddannede i Nordeuropa i 1813 / 1814, så kunne Frederik VI ikke stille meget op imod de 120.000 allierede tropper, der samlede sig ved rigets sydgrænse i december 1813.

Sidst ændret 3 måneder siden af Gustav Pørksen
OK Bo Lund-Hansen
Læser
OK Bo Lund-Hansen
10. januar 2024 14:04

Desværre er der jo ingenting der kan overraske en mere.

Søren Salomon Pedersen
Læser
Søren Salomon Pedersen
1. februar 2024 6:46

Selvom jeg som så mange andre, er dybt rystet over politikernes nedprioritering af Forsvaret igennem årtier, så kan jeg undre mig over, at Forsvaret ikke selv har slået i bordet meget tidligere. Hvis jeg var kaptajn på sådan et skib, så ville jeg ikke acceptere, at en kanon ikke fungerer i årevis. Det er jo Forsvaret selv, der bedst kender nødvendigheden af forskelligt grej, velfungerende kaserner osv.