spot_img

»Det strider mod min opfattelse af et velfungerende demokrati«

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Formanden for Folketingets Forsvarsudvalg går i rette med forsvarsminister Morten Bødskov, som tilbageholder vigtig Nato-evaluering af det danske forsvar til efter folketingsvalget. Ifølge Rasmus Jarlov er det en udemokratisk taktik, når forsvarsministeren forklarer tilbageholdelsen med, at forligskredsen først skal se den uklassificerede rapport.

Det klæder ikke forsvarsminister Morten Bødskov (S), at han tilbageholder en vigtig forsvarsrapport for medlemmerne af Folketingets Forsvarsudvalg og offentligheden til efter folketingsvalget. Det mener en lang række politikere fra oppositionen, som indtrængende beder ministeren om at udlevere rapporten.

Hvert andet år modtager regeringen den såkaldte Nato Defence Planning Capability Review, som evaluerer landenes evne til at leve op til Natos styrkemål og evne til at implementere politiske vedtagne beslutninger. Den seneste rapport modtog regeringen i oktober 2020, og den rettede en hård kritik af det danske forsvar, som på en lang række punkter ikke levede op til Natos styrkemål.

Siden er Forsvaret kun blevet endnu mere udfordret, og forsvarschef Flemming Lentfer har allerede for måneder siden meldt en række forsinkelser ud, som ikke når i mål i det eksisterende forlig. Derfor forventer flere forsvarspolitiske iagttagere, at den nye rapport indeholder en ny omgang kras kritik fra Nato.

Rapporten er landet i Forsvarsministeriet, men den bliver ikke delt med offentligheden før efter folketingsvalget. Det skrev Forsvarsministeriet mandag til OLFI.

»Den seneste udgave af Nato’s Defence Planning Capability Review vil skulle drøftes i forsvarsforligskredsen. Det vil blive håndteret på det første møde i forligskredsen efter folketingsvalget. Af operative hensyn kan vi ikke komme nærmere før forsvarsforligskredsen har drøftet den.«

Flere folketingspartier ønsker rapporten offentliggjort nu

Men det argument har allerede fået forsvarsordførerne fra Venstre, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Radikale til at reagere. De vil gerne have rapporten nu, så den kan blive en del af valgkampen, og nu bakker formanden for Folketingets Forsvarsudvalg op. Han hedder Rasmus Jarlov og kommer fra Det Konservative Folkeparti.

Hvad mener du om Forsvarsministeriets og forsvarsministerens tilbageholdelse af Nato-rapporten om tilstanden på det danske forsvar?
»Det er at tilbageholde information for Folketinget, og det synes jeg ikke, at forsvarsministeren skal. Jeg mener, at han skal udlevere den slags, så snart han har det. Det er en mærkelig måde, at regeringen forsøger at skaffe sig fordele i forhold til os andre. De doserer information og timer, hvornår det kommer ud i forhold til folketingsvalget.«

Kan du som formand bede om at få noget uklassificeret materiale tilsendt til udvalget?
»Ja, det kan jeg. Men vi kan ikke nå det inden valget. Det kræver, at vi får udvalget til at sende en forespørgsel til ministeriet, og det skal sikkert kunne lykkes dem at holde på rapporten til efter valget. Regeringen gør det på grund af valget, og fordi den ikke mener, at rapporten stiller den i et godt lys før valget. Der er ikke nogen, der tror på, at det er af hensyn til forligskredsen eller Folketinget. Det er alene af hensyn til regeringen selv.«

Hvad vil forsvarsminister Morten Bødskov gøre, hvis du kontakter ham som formand for Folketingets Forsvarsudvalg og beder ham om at udlevere rapporten?
»Så er jeg sikker på, at der ikke sker noget, og så er der ikke ret meget, jeg kan gøre. Folketinget kan godt sætte regeringen på plads i den slags sager. Men det kræver, at Folketinget udviser den rygrad at gøre det, og det gør Folketingets flertal ikke. Det lader regeringen gøre sådan i den slags sager.«

Mener du, at der er tale om en ren taktik?
»Det er der ingen tvivl om. Det handler om, at regeringen gerne vil vinde folketingsvalget. Og det gavner ikke regeringens fortælling, hvis den rapport kommer frem.«

Har du ikke mulighed for at få fat i rapporten ad andre kanaler?
»Ikke med mindre, at der er nogen, der lækker den. Men som udgangspunkt nej.«

Er det en velkendt fremgangsmåde, at man kan tilbageholde information på den måde og først lægge det frem, når man har fremlagt det for forligskredsen?
»Ja, det sker, og der er i virkeligheden tre trin i informationskæden. Først får ministeren rapporten, og han tilbageholder den så, indtil han får lyst til at dele den med de partier, som bakker ministeren op. Partierne, som er imod den førte politik, bliver holdt hen i uvidenhed så længe som muligt uden mulighed for at deltage i debatten på lige fod med dem, som har fået informationerne. Jeg synes, at det grundlæggende er dybt udemokratisk, og det er ikke meningen, at regeringen og dens støttepartier skal have sådan et forspring over for andre partier. Den offentlige debat bør føres på lige vilkår, så man ikke vinder debatten, fordi man har mere information end andre, men fordi man har bedre argumenter ud fra den samme information. Det strider imod min opfattelse af et velfungerende demokrati.«

Er det en taktik, som Morten Bødskov løbende gør brug af?
»Ja, men det er ikke unikt for ham. Det er også noget, andre ministre før ham har gjort. Jeg synes dog, at lige når det handler om en så afgørende rapport op til et folketingsvalg, er det særligt slemt. Der er en afgørende deadline. Der er det, man ved før og efter valget. Jeg synes, at Folketinget og vælgerne skal være bedst muligt oplyst, når de skal ned i stemmeboksen,« siger Rasmus Jarlov.

OLFI har i dag gennem den socialdemokratiske pressetjeneste forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Morten Bødskov, men hverken han eller Socialdemokratiet er vendt tilbage.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer