Danmark støtter et britisk træningsprojekt med 130 danske soldater og tilbyder samtidig at træne ukrainske soldater i Danmark. På international donorkonference i København torsdag vil Danmark donere yderligere 820 mio. kr. til Ukraine. Samtidig vil Danmark tilbyde at uddanne befalingsmænd og støtte Ukraine i opbygningen af et hjemmeværn.

Kontrasten var slående. Onsdag eftermiddag bød forsvarsminister Morten Bødskov (S) pressen velkommen på Kastellet i København sammen med sin britiske kollega, Ben Wallace, og Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov. Det skete i strålende sol og varmt dansk sommervejr, mens turister slentrede roligt forbi i denne lille historiske oase midt i København. Samtidig 1.700 km mod sydøst kæmper ukrainske mænd og kvinder en brutal krig om landets selvstændighed mod Rusland, som invaderede Ukraine i februar.

Siden har tusindvis af ukrainere mistet livet, flere er blevet såret, og endnu flere har mistet deres hjem og har måttet flygte fra missiler, granater og skud. Hjælpen til Ukraine kom sent i gang, men siden foråret har Danmark hjulpet med materiel og udstyr for 2 mia. kr., og nu er endnu mere hjælp på vej.

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) vil statsminister Mette Frederiksen (S) på en international donorkonference torsdag i København annoncere, at Danmark donerer yderligere 820 mio. kr. til Ukraine, hvilket bringer det samlede danske bidrag op over 3 mia. kr. Det siger han til Politiken. Til det skal man lægge yderligere 100 mio. kr., som Danmark vil bruge på at uddanne ukrainske soldater i bl.a. Storbritannien.

Artiklen fortsætter under billedet …

20220810 Kastellet01
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) lover endnu mere hjælp til Ukraine. Foto: Lene Færch Overgaard

»Vi har sagt, at Danmark er klar til at hjælpe både med træning i Storbritannien, men også med træning i Danmark. Det kan være på mineområdet. Danmark har tidligere været i operationer, hvor vi har hjulpet med minerydning. Vi har uddannet personel og udstyr til det. Så vil der også være træning af befalingsmænd i det ukrainske forsvar, og endelig er vi gået i dialog med Ukraine om at hjælpe med at opbygge et hjemmeværn,« sagde Morten Bødskov på pressemødet.

Ukraine har brug for kampvogne, selvforsvarssystemer og fly

Og der er ifølge den ukrainske forsvarsminister hårdt brug for hjælp. Foran den danske presse, nysgerrige turister og embedsmænd fra de tre lande skar han krigen ud i den lune sommerluft.

»Frontlinjen strækker sig over 2.000 km, og det svarer til en afstand fra København til Lissabon. De aktive kampe strækker sig over 1.300 km. Rusland er en terror-stat uden nogen form for respekt for menneskeliv eller frygt for tab. Rusland har begået massemord på krigsfanger og civile. Ruslands taktik er en trussel mod os alle, sagde Oleksii Reznikov og gjorde det ganske klart, hvad der står på den ukrainske ønskeseddel:

»Vi har brug for kampvogne, selvforsvarssystemer og fly. Jo før vi får dem, og jo større vi får dem, jo tidligere kan vi nå vores fælles mål om et fredeligt Europa.«

Artiklen fortsætter under billedet …

20220810 Kastellet04
Den ukrainske forsvarsminister, Oleksii Reznikov, takkede onsdag for den massive danske støtte til Ukraine. Foto: Lene Færch Overgaard

Som et svar lovede Ben Wallace som britisk forsvarsminister, at de 26 lande, som mødes i København torsdag, står sammen om at hjælpe Ukraine også på den lange bane.

»Da præsident Putin besluttede sig for at invadere Ukraine, havde han en række antagelser. Først troede han, at ukrainerne ville byde ham velkommen. Dernæst at ukrainerne ikke ville slås og for det tredje, at hans russiske styrker var ukrainerne overlegne. Han tog fejl i alle tre antagelser. Men han havde også en fjerde antagelse. Den var, at vi alle efter tre måneder ville glemme krigen. Konferencen i morgen viser, at sådan forholder det sig ikke,« sagde Ben Wallace.

De første soldater rejser til Storbritannien om få dage

Danmark har allerede støttet træningsaktiviteter i Ukraine siden 2015 under den britisk-ledede Operation Orbital. Formålet med missionen var at træne ukrainske soldater i grundlæggende militære færdigheder og operationsplanlægning. Dertil kom også en håndfuld udsendte rådgivere, som var placeret forskellige steder på henholdsvis strategisk, operativt og taktisk niveau og støttede med bl.a. reformering og uddannelsesudvikling i det ukrainske forsvar.

Derudover har Danmark støttet den canadisk-ledede træningsmission Operation Unifier, som havde til formål at træne ukrainske styrker i soldaterfærdigheder som sanitetstræning og skydefærdigheder. Efter Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar har Danmark støttet Ukraine med bl.a. pansrede mandskabsvogne, Harpoon-missiler, våben og droner for sammenlagt mere end 2 mia. kr., ligesom Danmark har støttet Ukraine på cyberområdet.

Nu indleder Danmark en ny fase i samarbejdet med Ukraine, og det kommer i første omgang til at foregå i Storbritannien. På Kirkepladsen foran Kastelskirken spurgte OLFI forsvarsministeren, hvornår de danske soldater rejser til Storbritannien?

»Det samlede danske bidrag kommer i løbet af efteråret, og i løbet af få dage vil de første være klar til at tage afsted. Så det går hurtigt, og det gør det, fordi vi har været i dialog med briterne i et stykke tid.«

Hvad er det for en uddannelse, som de danske soldater skal give ukrainerne? Er det uddannelse i grundlæggende militære færdigheder, eller er det soldater fra Ukraine, som skal modtage specialuddannelse i eksempelvis våbensystemer?

»Det er en blanding. Men mange af dem er jo folk, der melder sig til den ukrainske hær og har behov for at lære grundlæggende færdigheder som eksempelvis håndtering af våben. Det britiske program er meget stort, og derfor har de behov for hjælp.«

Ifølge Morten Bødskov kommer de 130 instruktører fra hele det danske forsvar og repræsenterer således alle tre værn. Han erkender, at Forsvaret er presset på mandskab, og at de udsendte må forlade deres i forvejen pressede enheder.

»Når man tager til Storbritannien, kan man selvfølgelig ikke samtidig være i Danmark. Så selvfølgelig har det en konsekvens. Men det er en konsekvens, som Forsvaret vurderer, at Forsvaret kan holde til. Nu er der krig i Europa, og det er afgørende, at vi hjælper Ukraine med at uddanne deres forsvar, så de kan blive stærkere i forsvaret mod Putin.«

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer