spot_img

Natos nukleare afskrækkelsespolitik afføder russisk reaktion i Belarus

DEBAT: Rusland overfører Iskander-missiler til Belarus og udstyrer samtidig belarussiske fly til at kunne fremføre atomvåben. Tiltagene sker som svar på Natos atomafskrækkelse, som Danmark trods sin officielle status som ikkenukleart medlemsland bakker op om og potentielt kan blive en aktiv del af, skriver Ruslands ambassadør, Vladimir Barbin.

På mødet mellem præsidenterne for Rusland og Belarus den 25. juni 2022 i Skt. Petersborg blev der indgået en aftale om overførsel af russiske Iskander-M taktiske missilsystemer til Belarus. Systemerne kan bruge ballistiske missiler og krydsermissiler, både konventionelle og nukleare. Derudover vil den belarussiske hær omudstyre Su-25-flyene, så de kan bære atomvåben. Belarussiske piloter vil gennemgå passende uddannelse. Russiske atomvåben vil dog ikke blive overført til Belarus.

Dette er et svar på Natos mangeårige politik for nuklear afskrækkelse mod Rusland, herunder alliancelandenes aktiviteter inden for rammerne af konceptet om fælles nukleare missioner (nuclear sharing), som med den nuværende spænding skaber øgede risici for Ruslands og Belarus’ sikkerhed.

For at gennemføre sådanne missioner deltager ikkenukleare europæiske Nato-medlemslande regelmæssigt i den nukleare planlægningsproces og stiller flybesætninger og taktiske bombefly til rådighed for at erhverve færdigheder i at håndtere de amerikanske atomvåben.

Det handler om amerikanskfremstillede B61-bomber, som placeres på faciliteter i Europa. Det er nemlig der, hvor allierede fly er baseret for at levere dem. Тræning af praktiske aspekter af fælles nukleare missioner udføres systematisk i forbindelse med øvelser inden for Nato, som siden 2010 har positioneret sig som en “atomalliance” i sine doktrinære dokumenter.

Nato afviste dialog med Rusland

Danmark har gentagne gange bekræftet netop denne karakteristik af Nato, blandt andet i Folketingets vedtagelse den 22. januar 2021. Med det udgangspunkt gav Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod den 9. juni 2022 skriftligt svar om dansk sides tilgang til et atomvåbenforbud. Det er med andre ord ikke USA, Frankrig og Storbritannien, der har atomvåben, men Nato som alliance.

Det betyder, at luftstyrkerne i ikkenukleare Nato-medlemslande i en potentiel konflikt vil modtage ikke-strategiske atomvåben fra USA, samt sikre at disse våben låses op og leveres til deres mål. Inden for alliancens rammer er der således forudset en direkte fysisk overførsel af atomvåben og dets kampanvendelse af ikkenukleare stater.

I modsætning til i USA er det russiske arsenal af ikkestrategiske atomvåben i en ikke-deployeret stand og er koncentreret på lagerbaser inden for det nationale territorium.

Rusland har i årevis opfordret USA til at trække atomvåben tilbage fra Europa, at indføre et forbud mod deployering af sådanne våben uden for det nationale territorium og til at fjerne den infrastruktur, der muliggør en hurtig placering af sådanne våben i udlandet. Det var det grundlag, Rusland baserede sig på da det foreslog at løse problemet gennem dialog med USA og Nato. Det russiske initiativ blev afvist, men det betyder ikke, at spørgsmålet om amerikanske atomvåben i Europa er væk fra dagsordenen.

Vladimir Barbin har været Ruslands ambassadør til Danmark siden 2019 og virkede før det som arktisk ambassadør. Foto: Ernstved

Andre læste også

Lad os endelig bygge krigsskibe i Danmark – og købe ubåde i udlandet. Nu!

Abonnement
KOMMENTAR. Anbefalingerne fra et maritimt partnerskib peger på, at der med fordel kan genopbygges en langsigtet dansk produktion af krigsskibe. Projektet har sine naturlige fordele – og markante ulemper. Fokus på danske arbejdspladser må aldrig stå i vejen for behovet for igen at investere i ubåde. Tirsdag morgen lancerede forsvarsminister...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Aslak Stage
Læser
Aslak Stage
30. juni 2022 12:25

Pudsigt at Rusland først vælger at overføre Iskander missiler nu.
Den politik som Vladimir Barbin henviser til blev ikke indført for en måned siden men har været der længe. Og samtidig lyder debatindlægget forbavsende hult i forhold til at Ruslands invasion af Ukraine og følgerne deraf (Blokeringen af visse varer til Kaliningrad med mere) ikke nævnes med et ord.
Som meget andet som kommer fra officielle russiske kanaler, så er det meget svært at tage seriøst. Løgne, bortforklaringer og snakken om alt muligt andet end Ruslands ansvar for konfliktoptrapningen, som er sket over mange år nu, lader til at være den officielle kommunikationspolitik. Men Rusland har jo aldrig gjort noget galt lader til at være den officielle russiske holdning-
Respekt for OLFI for at lade Vladimir Barbin komme til orde, men hvilken gang tågesnak. Hvis jeg var hans kommunikationsrådgiver, så ville jeg anbefale ham at holde mund. Han gør Rusland mere skade end gavn med det her indlæg.
Muligvis falder en flok yderligtgående Putinbeundrere, NATO, USA og EU hadere for det her, men det ville de alligevel og de er og forbliver patetiske.
At russiske politikere, diplomater, embedsfolk, selv Putin, ikke kan se at de graver deres egen grav, ved at være så uvederhæftige, utroværdige og ikke mindst så uraffinerede i deres tilgang til udenrigspolitik og diplomati, er patetisk, men også grænsende til det latterlige. Det er ikke længere skræmmende. Det er på et plan hysterisk morsomt og på samme tid sørgeligt, men ikke mindst også et klart signal om at Putins Rusland kun fortjener en ting: at blive behandlet som en paria, som man ikke kan stole på, samarbejde med eller på anden måde have et forhold til.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
7. juli 2022 12:07

Jeg takker OLFI og ambassadør Vladimir Barbin, for at præsenterer os andre, for et debatindlæg, der både invier os i de russiske tanker, samt berører det absolut utænkelige. At vi mister grebet om os selv og ufrivilligt, åbner Pandoras æske.    

For selvom at æsken, endnu ikke er åbnet, så er situationen – allerede nu – utrolig kompliceret. Alle holder på deres version af virkeligheden. Ingen syntes villige til kompromis. Eskaleringen fortsætter.  

Men selvom at konflikten har gjort os uenige, så håber jeg at der er enighed om at vi skal undgå en atomar udvikling. At vi skal opføre os ansvarlige og samarbejde om at holde Pandoras æske lukket. 

I min optik, der har samtalen mellem mennesker, en afgørende betydning. Jo mere vi taler sammen, uanset hvor uenige vi er, jo mere holder vi æsken lukket. 

Så i den ånd, der tillader jeg mig at opfordre vores repræsentanter og massemedier, til at tage stafetten op og fortsætte samtalen med ambassadør Vladimir Barbin. Måske i åbne møder, med pressen som spørgsmålsstiller. Måske et forsøgsmøde først og derefter, såfremt begge parter er tilfredse, én gang hver måned.  

Jeg skal undskylde såfremt min ide er dum. Som man kan læse, så ved jeg meget lidt om diplomati. Men modsat andre, så er jeg overbevist om at samtalen i sig selv, kan hjælpe os allesammen, med at holde Pandoras æske lukket.