spot_img

Ammunitionsmangel baner vej for historisk aftale om nye våben med lavere kaliber

APRILSNAR: Global mangel på ammunition får Forsvaret til at udfase den velkendte 5.56-ammunition. I stedet vil Forsvarets enheder blive udstyret med helt nye rifler og tilhørende ammunition i kaliber .22, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse bl.a. kan hasteindkøbe i en række civile skytteforeninger.

Forsvaret har været ilde stedt på ammunitionsfronten, siden den spanske leverandør Expal i juni 2021 opsagde rammeaftalen om levering af småkalibret ammunition. Siden har Forsvarsministeriets- Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) hasteindkøbt ammunition i en række handler foretaget uden udbud. Men efter Ruslands invasion af Ukraine er den globale efterspørgsel på håndvåbenammunition nærmest eksploderet, hvilket har gjort det svært for Danmark at anskaffe tilstrækkelig ammunition, og udsigten til en løsning meget langvarig.

Grundet det helt aktuelle behov for ammunition har FMI derfor måttet tænke i helt nye baner. Det har nu udmøntet sig i »et historisk kompromis på håndvåben- og ammunitionsområdet«, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Det nationale kompromis betyder blandt andet, at Forsvarets soldater fremover skal vænne sig til at skyde med rifler og kaliber .22, som blandt andet bruges i landets skytteforeninger og i forbindelse med internationale skydekonkurrencer. Ammunitionstypen er en let tilgængelig hyldevare, og ved at samarbejde med netop de civile skytteforeninger om indkøb af store partier, kan Forsvaret opnå en økonomisk besparelse af de helt store.

»I erkendelsen af, at det inden for en overskuelig fremtid ikke bliver muligt at foretage de nødvendige indkøb af småkalibret ammunition af typen 5.56 Nato, har vi set nye veje. Vi er derfor også glade for den imødekommenhed, som de danske skytteforeninger har vist os,« skriver FMI videre.

Vil udvikle nyt håndvåben

Overgangen til en ny ammunitionstype betyder samtidig, at Forsvaret – i hvert fald for en stund – siger farvel til de velkendte karabiner, som blandt Forsvarets ansatte oftest blot går under navnene M/95, M/96 og M/10 efter de år, hvor de er indført. Ifølge FMI vil man forsøge at udvikle et pibe-indstik i de eksisterende geværer, så det bliver muligt at reducere kaliberen fra 5.56 til .22. Det er imidlertid et udviklingsprojekt, som tidligst vil kunne være klart med udgangen af det eksisterende forsvarsforlig i 2023, og det er slet ikke endeligt besluttet.

Som erstatning har FMI derfor hasteindkøbt et stort parti salonrifler, som hurtigst muligt vil blive indfaset i Hærens 1. Brigade og derefter i resten af Forsvarets operative enheder. Besparelsen på ammunition kaliber 5.56 kommer altså i første omgang til at blive kanaliseret over i indkøb af de nye skydevåben med tilhørende ammunition. Det er der dog god ræson i, mener man i FMI, som blandt andet peger på, at den økonomiske styrkelse af Forsvaret muliggør nytænkning på området.

»Henset til den øgede tilførsel af økonomiske midler frem mod 2033, er det FMI’s vurdering, at det både er økonomisk og strategisk rentabelt at udskifte Forsvarets håndvåben til en ny og letanskaffelig kaliber. Samtidig bliver våbnene lettere, og de vil – nok så væsentligt – være forbundet med færre vedligeholdelsesomkostninger.«

Private jægere hjælper gerne Forsvaret

Ligesom de civile skytteforeninger sælger ud af deres ammunitionslagre, har Danmarks Jægerforbund lovet at presse på for at få medlemmerne til at hjælpe Forsvaret med at skaffe ammunition. Det fortæller Kresten Lund Clausen, som er formand i Danmarks Jægerforbund.

»Ingen ved, hvad Putin kan finde på. Hvis vi på nogen måde kan hjælpe Forsvaret med at komme på omgangshøjde, hvad angår ammunition, påtager vi os med stolthed den opgave. Vi har da også en del soldater og tidligere officerer, chefer og politikere blandt medlemmerne, som helt sikkert har lidt liggende på hylderne. Mange bukke små, gør en stor rå,« som vi siger her i forbundet.

Da salonrifler både har lavere mundingshastighed og rækkevidde end Forsvarets nuværende karabiner, forventer Forsvarskommandoen, at danske soldater i fremtiden risikerer at skulle bevæge sig fysisk tættere på fjenden på slagmarken for at opnå den ønskede effekt i målet. Det kan øge risikoen for enkeltmand, og derfor lægger Forsvarskommandoen op til, at der i næste forligsperiode afsættes flere midler til træning og uddannelse i kampsporten krav-maga.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

15 KOMMENTARER

guest
15 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Christian Callesen
Læser
Christian Callesen
1. april 2022 7:33

For Søren da, selv på en 1. April kunne historien være sørgelig sand. Kom godt ned i artiklen og havde allerede fået kaffen galt i halsen, da jeg fik set på kalenderen…..

Jens Find
Læser
Jens Find
1. april 2022 9:30

Hvis man var i tvivl om kalenderens betydning for artiklen, kan man overveje, hvilke dimensioner man vil give en indstikspibe til en 5,56 mm karabin, der skal affyre en kaliber .22 patron 😉

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
1. april 2022 9:04

Jeg kom to paragraffer ind i artiklen og var LIGE ved at sende den til venner i harme, men så opdagede jeg datoen! Godt gået Olfi, I fik mig næsten!

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
1. april 2022 13:15

Datoen taget i betragtning – så kan man vel fabulere lidt over om vi så måske skulle gå tilbage til bue og pil 🙂 så er der jo masser af ammo når man aligevel leger røver og soldater i skoven, og kan i alle have en god weekend 🙂

Dan Poulsen
Læser
Dan Poulsen
1. april 2022 17:38

Call 22 er 5.6mm og der findes et indstikssæt til m 95 som monteres i kammeret, har prøvet at skyde med det

Poul Andersen
Læser
Poul Andersen
1. april 2022 9:48

Hæ Hæ – den var god

Michael Hammershøi Hansen
Læser
Michael Hammershøi Hansen
1. april 2022 8:41

Ha Ha god første april historie, men på en sørgelig baggrund af manglende ammunition og udstyr i Forsvaret.

Mvh Michael Hammershøi

Steen Hansen
Læser
Steen Hansen
1. april 2022 8:11

Dette må da være en aprilsnar.

Thomas Nielsen
Læser
Thomas Nielsen
2. april 2022 12:31

Aprilsnar?

Lennart grauslund
Læser
Lennart grauslund
2. april 2022 10:35

Jeg må tilstå, jeg troede på historien, indtil jeg læste, det var en aprilsnar. Jeg har endda været sergent. At jeg ikke afviste initiativet, synes jeg må lægges det politiske og militære system til last. Skandalen vedr Mathisen, chefen for PET, Handwerk, forsvarschefen og sidst men ikke mindst Trine Bramsen gag og gøjl har nået nye højder.

Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
1. april 2022 22:17

April april Männer, Übung ist das halbe Leben

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
1. april 2022 19:47

Faldt for den indtil kaliber 22 blev nævnt. Scrolle, scrolle ned til kommentarerne. Nå ja, det er den 1. April.
Godt forsøgt!

Martin Jørgensen
Læser
Martin Jørgensen
1. april 2022 16:30

5.56 og. 22 er samme kaliber… så en indstikspibe er ikke nødvendigt blot et . 22 kit til AR15… hvis det var sandt de gik over til 22 .og lige præcis DET ville kunne lade sig gøre og i den grad spare penge på ammo

Niels Jensen
Læser
Niels Jensen
1. april 2022 11:09

Ja – der er taleom radikal nytænkning. Ideen kan videreudvikles både til Flyvevåbnets F-16 kampfly og til Søværnets fregatter og inspektionsskibe. Inspektionsskibene, der sejler under Grønland og Færøerne vil let kunne genforsynes hos de lokale forretninger langs Grønlands vestkyst. Disse forretninger er velforsynet med ammunition, der sælges til de grønlandske fangere.
Niels Jensen

Karsten Baun
Læser
Karsten Baun
1. april 2022 10:02

Det må da vist være 1 April