Soldater i coronaberedskabet bliver belønnet med fastholdelsestillæg

4
En soldat fra Livgarden på arbejde i vaccinationscenter i Taastrup. Foto: Tue Skals, Forsvarskommandoen

Soldater, som har vikarieret som podere eller vaccinatører i coronaberedskabet, får nu et fastholdelsestillæg for deres indsats. Det er netop forhandlet på plads mellem soldaternes fagforeninger og Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Ansatte i Beredskabsstyrelsen må til gengæld spejde langt efter en bonus.

Mange soldater har de seneste uger og måneder været indsat i coronaberedskabet, hvor de har hjulpet med at pode og vaccinere tusindvis af danskere. Det bliver nu belønnet med et såkaldt fastholdelsestillæg, som er forhandlet på plads mellem Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Centralforeningen for Stampersonel (CS) og Forsvarsministeriets Personalestyrelse, skriver fagforeningerne på Facebook og deres respektive hjemmesider.

Der bliver tale om et engangsvederlag på mellem 4.000 og 12.000 kroner, alt efter hvor længe man har været indsat. Mellem én dag og to ugers coronatjeneste udløser et tillæg på 4.000 kroner. 15-29 dage udløser et tillæg på 8.000 kroner, mens den højeste takst på 12.000 kroner gives for en indsættelse på mere end 30 dage.

Den ekstraordinære honorering gælder i første omgang fra 1. december 2021 til udgangen af januar 2022. I februar frem til april går en ny to-måneders-periode i gang, hvor man bliver honoreret efter samme model, skriver HKKF på sin hjemmeside.

Ansatte i Beredskabsstyrelsen må se langt efter tillæg

Aftalen gælder dog ikke for ansatte i Beredskabsstyrelsen, fordi Beredskabsstyrelsen ikke hører under Forsvarskommandoens område. Her bliver det derfor nødvendigt at forhandle en separat aftale på plads, hvilket endnu ikke lykkedes.

Artiklen fortsætter under billedet …

20211218 TEASER vikarbureau
Klik på billedet, hvis du vil læse fire officerers kritik af, at Forsvaret har udviklet sig til Danmarks dyreste vikarbureau …

I CS-lejren glæder formand Jesper Korsgaard Hansen sig over aftalen om et fastholdelsestillæg, men han undrer sig samtidig over, at det kun er nogle af hans medlemmer, der får glæde af bonussen. Fagforeningsformanden understreger, at han har opfordret Beredskabsstyrelsen til at lave en lignende ordning for deres medarbejdere, men at det ikke har været muligt at nå til enighed.

»Det er positivt, at forsvarschefen har lyttet til os og er villig til at give det her fastholdelsestillæg, men det ærgrer mig, at Beredskabsstyrelsen ikke har været villige til at gøre det samme. Det virker jo lidt underligt, at der er medarbejdere, der ikke får et tillæg, bare fordi de er ansat i Beredskabsstyrelsen fremfor under Forsvarskommandoen. Det er trods alt samme indsats, de har leveret,« siger Jesper Korsgaard Hansen, som håber, at Beredskabsstyrelsen vil genoverveje sin beslutning.

Honorering for perioder skaber ulighed

Heller ikke i HKKF mener man, at træerne vokser ind i himlen med den indgåede aftale. Her havde man gerne set, at der var blevet indført en dagstakst, så udbetalingerne bedre havde afspejlet soldaternes faktiske arbejdsindsats:

»Honorering for perioder skaber en ulighed blandt medlemmerne, hvor den, der har arbejdet én dag med indsatserne, får det samme, som den, der arbejder 14 dage med indsatserne. Havde man indført dagstakster, ville det være blevet lidt mere fair,« skriver HKKF på sin hjemmeside.

Overvejende er aftalen om et fastholdelsestillæg dog både velkommen og tiltrængt, skriver fagforeningen videre.

»Den ekstraordinære honorering er markant højere end Gefiontillægget, hvad den ifølge HKKF’s ledelse også bør være. Og det viser, at det er værd at tage kampen og presse på for retfærdige vilkår – også når det holder hårdt. Det rammer dog stadig soldaterne og deres daglige arbejde hårdt, når de trækkes ud til disse former for opgaver, men et fornuftigt vederlag er et plaster på såret.«

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer