spot_img

Venstres Claus Hjort Frederiksen er sigtet i sag om FE-hemmeligheder

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Den tidligere forsvarminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet efter straffelovens §109 for brud på sin tavshedspligt i sagen om FE. Det bekræfter Venstre i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Han gik ikke bare til, men også over stregen. Det mener anklagemyndigheden, som har rejst en sigtelse mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen efter straffelovens § 109. Det er den samme paragraf, som FE-chef Lars Findsen i øjeblikket sidder varetægtsfængslet for at have brudt, og den bliver i daglig tale kaldt paragraffen for “landsforrædderi”.

Selv mener Claus Hjort Frederiksen ikke at have gjort noget, der kan skade Danmark, hvilket fremgår af en pressemeddelelse fra partiet Venstre.

Jeg kan bekræfte, at jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) risikerer fængselsstraf for at bekræfte dybt fortrolige oplysninger om rigets sikkerhed og FEs hemmelige samarbejde med NSA i USA …

Baggrunden for sigtelsen er en række udtalelser til medierne i kølvandet på Tilsynet med Efterretningstjenesternes pressemeddelelse med flere alvorlige anklager mod FE tilbage i august 2020. Pressemeddelelsen førte til hjemsendelsen af Lars Findsen og tre ledende medarbejdere i FE foruden den tidligere chef Thomas Ahrenkiel.

I de efterfølgende uger dukkede flere historier op i Weekendavisen, Berlingske og DR, som fortalte om et tophemmeligt spionsamarbejde mellem FE og den amerikanske NSA om tapning af datakabler under København. Historierne byggede på anonyme kilder, men da Claus Hjort Frederiksen blev spurgt ind til sagen, bekræftede han ikke bare eksistensen af det hemmelige samarbejde, men uddybede også med yderligere detaljer.

I december fejede en uafhængig kommissionsundersøgelse med tre landsretsdommere alle anklagerne fra TET til side og konkluderede, at FEs ledelse og de hjemsendte medarbejdere intet forkert havde gjort. Men samtidig blev fire nuværende og tidligere medarbejdere i FE og PET sigtet efter straffelovens § 109 for at have brudt deres tavshedspligt, og Lars Findsen blev i den forbindelse varetægtsfængslet. Han sidder i øjeblikket varetægtsfængslet frem til 4. februar.

Andre læste også

Striden mellem jakkesæt og uniformer har udviklet sig til »borgerkrig«

Abonnement
INTERVIEW. Håndteringen af fregatsagen udstiller den gensidige mistillid mellem politikere, officerer og embedsmænd, der gennemsyrer forsvarsområdet. Det mener politisk analytiker Lars Trier Mogensen, som samtidig peger på, at Elbit-sagen i sig selv kunne have kostet Flemming Lentfer jobbet. Til syvende og sidst skal der dog andet og mere til...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Aslak Stage
Læser
Aslak Stage
17. januar 2022 14:44

Formanden for Tilsynet med Efterretningstjenesterne har selv udtalt at han var overrasket over den voldsomme reaktion på rapporten, som Trine Bramsen og Forsvarsministeriet iværksatte.
Som andre har bemærket så er det nok mere Trine Bramsen, Forsvarsministeriet og Statsministeriet med Mette Frederiksen og departmentchefen Barbara Berthelsen, som måske ikke har været sig sin opgave voksen og forstået hvad de havde med at gøre. Måske fordi embedsværket ikke har været særligt erfaren og/eller ligefrem bange for henholdsvis Trine Bramsen, Mette Frederiksen og ikke mindst Barbara Berthelsen.
Tilsynet har gjort sin opgave ud fra de oplysninger den har haft til rådighed. Den efterfølgende kommission har åbenbart haft adgang til yderligere oplysninger. Det er for så vidt vides heller ikke unormalt.
Det unormale er at man reagerer fra politisk hold, som man har gjort og meldt offentligt ud med brask og bram om ting, som man tidligere ville have undersøgt og afklaret diskret netop på grund af det sensitive område det omhandler.

Peter Sørensen
Læser
Peter Sørensen
14. januar 2022 14:39

Det undre mig, at så vidt jeg kan se, har ingen journalister undersøgt, hvorfor Tilsynet med Efterretningstjenesterne og den efterfølgende nedsatte uafhængige kommision, er kommet til modstridende vurderinger.
Hjemsendelse af toppen i FE vil skade tjenesten i år frem, så man skulle tro der var hold i en kritik der havde så alvorlige konsekvenser for efterretningstjenesten.
Formanden for tilsynet er Landsdommer Michael Kistrup som også undersøger minksagen. Tre uafhængige dommere har underkendt ham m.fl. i FE sagen. Kan man have tillid til ham i minksagen?