Venstres Claus Hjort Frederiksen er sigtet i sag om FE-hemmeligheder

3
Arkivfoto: Daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sætter høreværn i ørerne forud for en skarpskydning med kampvogne fra 2. Brigade under en øvelse i Oksbøl i marts 2017. Foto: Ernstved

Den tidligere forsvarminister Claus Hjort Frederiksen er sigtet efter straffelovens §109 for brud på sin tavshedspligt i sagen om FE. Det bekræfter Venstre i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Han gik ikke bare til, men også over stregen. Det mener anklagemyndigheden, som har rejst en sigtelse mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen efter straffelovens § 109. Det er den samme paragraf, som FE-chef Lars Findsen i øjeblikket sidder varetægtsfængslet for at have brudt, og den bliver i daglig tale kaldt paragraffen for “landsforrædderi”.

Selv mener Claus Hjort Frederiksen ikke at have gjort noget, der kan skade Danmark, hvilket fremgår af en pressemeddelelse fra partiet Venstre.

Jeg kan bekræfte, at jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200916 TEASER HjortFrederiksen
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om, at tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) risikerer fængselsstraf for at bekræfte dybt fortrolige oplysninger om rigets sikkerhed og FEs hemmelige samarbejde med NSA i USA …

Baggrunden for sigtelsen er en række udtalelser til medierne i kølvandet på Tilsynet med Efterretningstjenesternes pressemeddelelse med flere alvorlige anklager mod FE tilbage i august 2020. Pressemeddelelsen førte til hjemsendelsen af Lars Findsen og tre ledende medarbejdere i FE foruden den tidligere chef Thomas Ahrenkiel.

I de efterfølgende uger dukkede flere historier op i Weekendavisen, Berlingske og DR, som fortalte om et tophemmeligt spionsamarbejde mellem FE og den amerikanske NSA om tapning af datakabler under København. Historierne byggede på anonyme kilder, men da Claus Hjort Frederiksen blev spurgt ind til sagen, bekræftede han ikke bare eksistensen af det hemmelige samarbejde, men uddybede også med yderligere detaljer.

I december fejede en uafhængig kommissionsundersøgelse med tre landsretsdommere alle anklagerne fra TET til side og konkluderede, at FEs ledelse og de hjemsendte medarbejdere intet forkert havde gjort. Men samtidig blev fire nuværende og tidligere medarbejdere i FE og PET sigtet efter straffelovens § 109 for at have brudt deres tavshedspligt, og Lars Findsen blev i den forbindelse varetægtsfængslet. Han sidder i øjeblikket varetægtsfængslet frem til 4. februar.

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer