spot_img

Smitteudbrud på Hærens Officersskole bidrager til sognenedlukning

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

I alt 44 kadetter og medarbejdere på Hærens Officersskole er ramt af covid-19. Samtidig er Sankt Pauls Sogn, som blandt andet omfatter Nyboder, lukket ned som følge af høje incidenstal. Udbruddet på officersskolen har medvirket til sognenedlukningen, bekræfter Styrelsen for Patientsikkerhed.

Covid-19 har gjort sit indtog på Hærens Officersskole (HO), hvor kadetter og personel er overgået til fjernundervisning, indtil de kan fremvise to negative testresultater. og det fysiske fremmødes genoptages.

Siden fredag den 9. april er adskillige af skolens elever og ansatte testet positive for covid-19, og sideløbende med spredningen på HO, har smitten også manifesteret sig i Sankt Pauls Sogn. Sognet blev lukket ned med virkning fra fredag morgen, da det dagen forinden slog ud på tre afgørende parametre ved både at have et incidenstal over 400, mere end 20 smittetilfælde på syv dage og endelig ved en positivprocent over 2.

I sognet finder man blandt andet bydelen Nyboder, hvor mange af skolens kadetter bor. Netop det forhold har med stor sandsynlighed haft en afgørende betydning for, at Sankt Pauls Sogn i dag er ét ud af kun otte danske kirkesogne på landsplan, der er ramt af en lokal nedlukning, mener oberst Nicolas T. Veicherts, som er chef for HO.

»Eftersom mindst 12 kadetter bor i Nyboder, har jeg til DR P4 i fredags udtalt, at det tal inklusiv eventuelle smittede pårørende meget vel kan have påvirket covid-tallet i sognet,« skriver han i en sms til OLFI.

Han ønsker dog ikke at stille op til interview om sagen. Hos Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter man overfor OLFI, at »det konkrete smitteudbrud er en del af forklaringen på nedlukningen af Sankt Pauls Sogn«, men styrelsen understreger dog samtidig, at det ikke er den eneste faktor.

Hurtig reaktion ikke nok til at stoppe smittespredning

I forbindelse med nedlukning af et sogn lukker skoler, gymnasier og fritidsaktiviteter for fysisk fremmøde. Konkret rammer smitten i Sankt Pauls Sogn Nyboder Skole og Sølvgade Skole samt Gefion Gymnasium, hvis elever i lighed med kadetterne på HO er sendt hjem.

Mens det ikke er muligt med at afgøre, præcis hvor stor en betydning, smitteudbruddet på officersskolen har haft for nedlukningen af Sankt Pauls Sogn, står det imidlertid klart, at HO har været ganske hårdt ramt.

Nicolas T. Veicherts fortæller, at officersskolen de seneste ti dage har konstateret adskillige smittetilfælde. De første to tilfælde blev konstateret hos en kadet og en medarbejder fredag den 9. april, men selvom skolens ledelse reagerede hurtigt, var det for sent – smitten havde tilsyneladende allerede spredt sig.

»Vi hjemsender kadettens klasse og den faste medarbejders kontakter. Det er er ret let gjort, da vi i forvejen arbejder i nogle “bobler”. Tirsdag den 13. april melder en kursist fra føringskursus sig ramt, og vi sender føringskurset hjem. Onsdag er en meget stor del af de hjemsendte meldt syge, samt en enkelt medarbejder udenfor de tre bobler, hvorefter vi lukker skolen for en sikkerheds skyld,« siger skolechefen til OLFI.

Fra nul til 44 tilfælde på ti dage

Siden da er det gået stærkt, fortæller Nicolas T. Veicherts, der dog noterer sig, at inddelingen i sociale bobler lader til at have haft en vis effekt.

»I fredags er i alt 31 ramt i de tre hjemsendte bobler. I dag er tallet 44. Øvrige klasser er gået fri, men altså hjemsendt til virtuel undervisning.«

De 44 smittede fordeler sig på både føringskurset, skolens stab og lærere samt kadetterne på Hold Damholt. Det står endnu ikke klart, hvornår det fysiske fremmøde på officersskolen genoptages, men ifølge OLFIs oplysninger, er kadetterne blevet orienteret om, at det tidligst tidligst bliver mandag den 26. april.

En genåbning af Sankt Pauls Sogn kommer til gengæld først på tale, når mindst ét af de førnævnte parametre – incidenstal, smittetilfælde eller positivprocent – har været under grænseværdierne syv dage i træk. Dermed må både kadetter og ansatte på Hærens Officersskole og borgerne i Sankt Pauls Sogn væbne sig med tålmodighed. De kan dog glæde sig over, at der ikke er noget, der tyder på, at sognet er ramt af en af de særligt smitsomme varianter af Covid-19-virussen.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Stop nu den manipulerende propaganda!

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvaret genvinder aldrig befolkningens tillid, før hele det militære system åbner mere op og begynder at kommunikere ærligt og troværdigt. Sagen om ”Iver Huitfeldt” blev håndteret katastrofalt, og den nu detroniserede forsvarschef Flemming Lentfer fortsætter i egen kamikazestil gennem sin advokat. Vi sagde det i kærlighed. ”Cirkus Mili” var...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer