spot_img

Forsvaret rustes til fremtiden: Nye panserkøretøjer overdraget til Hæren

Onsdag blev overdragelsen af to af Forsvarets helt store nyanskaffelser markeret ved en ceremoni på Antvorskov Kaserne i Slagelse. Her modtog 1. Panserinfanteribataljon ved Gardehusarregimentet de første eksemplarer af Hærens nye pansrede mandskabsvogn, Piranha 5, mens Opklaringsbataljonen fik overdraget de første Eagle 5-patruljekøretøjer.

For en måned var det den nye værnsfælles pistol, det handlede om, men onsdag gjaldt det en noget større og mere omkostningstung anskaffelse, da Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse kunne overdrage de første eksemplarer af nyindkøbet Piranha 5, der tilgik 1. Panserinfanteribataljon ved Gardehusarregimentet. Ved samme lejlighed modtog Opklaringsbataljonen, der er hjemmehørende på Bornholm, sine nye Eagle 5-patruljekøretøjer.

De nye pansrede mandskabsvogne koster Forsvaret over 4,5 milliarder kroner og har en forventet levetid på 30 år. Foto: Kasper Wester, OLFI

Begge køretøjer er produceret af schweiziske MOWAG. Mens der indtil videre er indkøbt og leveret i alt 36 Eagle 5-patruljekøretøjer, har Forsvaret købt hele 309 Piranha 5-PMV’er, der vil blive leveret løbende frem mod 2023.

De nye pansrede mandskabsvogne vil blive konfigueret i seks forskellige varianter tilpasset forskellige opgaver. De erstatter den efterhånden godt brugte M113, som har tjent Forsvaret i mere end et halvt hundrede år.

De mange Piranha-PMV’er koster i første omgang Forsvaret 4,5 milliarder kroner. Medregner man udgifter til vedligehold og moderniseringer, kommer køretøjerne til at koste anslået 10 milliarder kroner over de 30 år, de er projekterede til at være i brug.

Bedre mobilitet, sikkerhed og komfort

Det er særligt Piranhaerne, der har været længe undervejs, så stemningen var munter blandt både soldater og politikere, da dagen for overdragelsen endelig oprandt.

Artiklen fortsætter under billedet … 

Forsvarsudvalget var til stede ved overdragelsesceremonien på Antvorskov Kaserne, hvor FMI formelt overdrog de første Piranha- og Eagle 5-køretøjer til Forsvaret. Foto: Kasper Wester, OLFI

Den lange ventetid har dog været det hele værd, for Piranha 5 er en massiv forbedring i forhold til veteranen M113. Det fortæller major Claus Johansen, der som som repræsentant for Hærens Kampskole har været med til at udarbejde listen på over 400 kravsspecifikationer, som producenterne har skullet leve op til. Det klarede MOWAG’s Piranha bedst.

”Som kampvognsmand har jeg tabt mit hjerte fuldstændig til den,” fortæller han.

Claus Johansen har også været med til at gennemføre klimatests i både ekstrem varme og polarkulde samt stået for at planlægge en række omfattende afprøvninger i Danmark. Han er ikke i tvivl om, at Piranha 5 er det rigtige valg – også selvom nogle udtrykte skepsis, da man valgte et køretøj på hjul fremfor en af de tre konkurrenter, der var udstyret med bælter.

Artiklen fortsætter under faktaboksen …

Kilde: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

”Jeg kan stå på mål for det, selvom jeg er ’bæltemand’ af fødsel. Det her er meget bedre. Det er den teknologiske udvikling, der har gjort, at vi i dag kan tilbyde den samme beskyttelse og mobilitet med hjul.”

Udover øget mobilitet og højere hastighed, fremhæver Claus Johansen, at det bliver en noget mere behagelig oplevelse for soldaterne at tilbringe mange timer i en PMV, der kører på hjul. Dels på grund af muligheden for at regulere lufttryk i dækkene, hvilket giver højere komfort, og dels på grund af mindre støj under kørslen.

Klar til en verden i forandring

Men det er ikke kun soldaterne, der er godt tilfredse med det nye isemkram. Nyanskaffelserne har også vakt begejstring hos politikerne, der har truffet afgørelse om indkøbet, og som til overdragelsen var repræsenteret ved medlemmerne af Folketingets forsvarsudvalg. Politikerne fik lov at opleve køretøjerne ude i det kuperede og mudrede øvelsesterræn.

Artiklen fortsætter under billedet …

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen får en hånd på vej ud af en Piranha 5 efter en køretur i øvelsesterrænet. Foto: Kasper Wester, OLFI

For nylig har flere forskere argumenteret for, at Hæren ikke er rustet til det trusselsbillede, den står over for. Det billede genkender forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen ikke. Han mener, at Forsvaret med de indkøbet af nye køretøjer signalerer, at man er klar til de udfordringer, det danske forsvar stilles over for.

”Verden ændrer sig – nogle gange mere end vi bryder os om – men det vigtigste er, at vi er klar, når den gør. Med de her pansrede køretøjer er jeg tryg ved, at vi også kan stille op, når der er brug for os fremover,” sagde han og tilføjede:

”Vores soldater har brug for moderne materiel, der lever op til kravene på fremtidens kampplads. Det gør den nye Piranha. Det er 32 tons militær mobilitet i sin reneste form.”

Bliver grundstammen i den ny brigade

Også forsvarschef Bjørn Bisserup erklærede sig godt tilfreds med anskaffelsen.

”Piranha 5 betyder øget beskyttelse, men også komfort for den enkelte soldat, større mobilitet for enhederne, og vi får et køretøj, der er så fremtidssikret, som man nu kan fremtidssikre noget. Ikke mindst på grund af de mange konfigurationsmuligheder, der er på nye køretøjer.”

Forsvarschefen fremhævede også de nye køretøjers rolle i opbygningen af den ny brigade, der blev indviet 10. januar i år, og som skal bruges til at imødegå den føromtalte trussel, som mange mener, Rusland udgør.

”Piranhaen og Eaglen bliver grundstammen i opbygningen af brigaden, og i Hæren i øvrigt, og skal sammen med blandt andet moderniserede, opdaterede kampvogne, nyt artilleri, luftværn, mere føringsstøttekapacitet, ingeniørkapacitet med videre sikre, at Hæren og Forsvaret står stærkt til at løse fremtidens opgaver.”

 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Vi må tale om garnisonering, hvis bemandingsudfordringen skal løses

DEBAT: Den nuværende garnisonering i Hæren er en af de primære kilder til den udfordrede bemandingssituation. Det er nødvendigt at tage den op til revision og diskutere de geografiske rammer, hvis yngre soldater skal have lyst til at blive i Forsvaret mere end et par år, mener premierløjtnant Christian...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer