spot_img

Afdød dansk jægersoldat forventes at komme til Danmark søndag morgen

Det er snart tre uger siden, at en dansk jægersoldat omkom under en faldskærmsulykke i USA. Her deltog han i en aktivitet uden for Nato-regi og rejste derfor ind i USA på sit civile pas med indrejsetilladelse gennem ESTA. Han forventes at ankomme til Danmark på søndag.

En dansk jægersoldat døde den 4. marts i en tragisk faldskærmsulykke i USA, og siden har de danske myndigheder arbejdet på at få ham hjem til Danmark. Men sagen er trukket ud, fordi den har været håndteret af de civile myndigheder.

Forsvaret oplyser i en mail til OLFI, at den afdøde jægersoldat var på tjenesterejse i USA og havde medbragt en Nato Travel Order. Men da soldaten ikke skulle deltage i en Nato-aktivitet, blev Nato Travel Order derfor ikke anvendt som det primære rejsedokument.

“Det var således soldatens civile pas, der blev anvendt i forbindelse med ansøgning om indrejsetilladelse gennem ESTA,” skriver Forsvarskommandoen i mailen til OLFI med henvisning til det amerikanske Electronic System for Travel Authorization.

Civil hjemtransport af døde kan tage op til otte uger

Ifølge Forsvaret har danske og amerikanske myndigheder frem til nu været i gang med at udarbejde den dokumentation, som er nødvendig for at kunne foretage hjemtransporten. David Kraul er nordisk chef for operationer (COO) i Europæiske Rejseforsikring, og ifølge ham er det normalt, at processen i forbindelse med dødsfald kan tage flere uger.

“Vi forventer mange gange op mod fire uger, når vi taler om USA. Andre steder er det mere ekstremt, og da kan det tage op mod otte uger som eksempelvis i Mexico og andre lande. Sagen her har kørt fornuftigt i forhold til det normale,” fortæller han.

Ifølge ham har Europæiske Rejseforsikring en rammeaftale med staten og træder således altid til, når en dansker dør i udlandet i forbindelse med arbejde for staten. Han fortæller videre, at selve flytransporten er den mindste udfordring, og at sagen tager tid på grund af papirarbejdet.

Ifølge OLFIs oplysninger begynder den afdøde jægersoldat sin hjemrejse til Danmark senere i dag og forventes til København søndag morgen. To kolleger fra Jægerkorpset vil møde kisten i Amsterdam og følge den indledningsvis til København og derfra videre til Aalborg.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Den sikkerhedspolitiske situation og ændringer i vores opgavefokus udfordrer os«

Abonnement
Chefen for Flyverkommandoen erkender i et skriftligt svar til OLFI, at de unge piloter er pressede. Han lover, at man fra flyveledelsens side er i gang med at adressere udfordringerne, men han vil ikke stille op til interview og svare på spørgsmål. Nej. Generalmajor Jan Dam ønsker som chef for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer