spot_img

Mentorordninger gavner både veteraner og private erhvervsledere

Foreningen ”Velkommen Hjem” hjælper veteraner med at omsætte militære færdigheder til civile kompetencer, som giver adgang til det private arbejdsmarked. For selv om en karriere i Forsvaret giver masser af kompetencer, kan skiftet fra militær til civil være svært.

Peter Foss var i tvivl. Som logistikdirektør i byggecenterkæden Stark fik han et tilbud og en opfordring til at være mentor for en 24-årig krigsveteran og klæde ham på til et fremtidigt civilt arbejdsliv. Sin egen faglighed tvivlede han ikke på, men hvad ville han være i stand til at byde ind med, når vejledningen pludselig lå udenfor hans logistiske ansvarsområde? Og ville hans vejledning i sidste ende kunne skabe værdi for veteranen?

”Jeg var i den grad i tvivl. Men jeg har ikke fortrudt, at jeg sagde ja,” siger Peter Foss.

Hans mentorrolle for en veteran er kommet i stand, fordi Stark har valgt at blive en del af projektet ”Velkommen Hjem”. Det er en forening, som hjælper ressourcestærke veteraner ind på det civile arbejdsmarked ved at oversætte veteranernes militære kompetencer til forståeligt dansk for civilister efterfulgt af mentorforløb. Mentorerne gør veteranerne i stand til at se, hvordan deres mange og alsidige kompetencer fra Forsvaret kan bruges på det civile arbejdsmarked.

Vil hjælpe veteraner ud på den anden side

Kvinden bag ”Velkommen Hjem” hedder Helene Djursø, og hun fungerer tillige som sekretariatsleder i foreningen. Hun mener, at erhvervslivet kan drage stor nytte af veteranerne, der har eftertragtede evner og erfaringer til gavn for det private erhvervsliv. Men udfordringen med at finde sin rette hylde uden for Forsvaret volder ofte problemer for de hjemvendte veteraner.

”Derfor har vi gjort det til vores mission at bidrage til veteranernes ofte svære brancheskift og koble veteranerne med virksomhederne,” siger Helene Djursø.

Ifølge hende er der flere tilbud til de veteraner, som vender hjem fra krigen med fysiske eller psykiske skader på krop og sjæl. Til gengæld er tilbuddene små til de veteraner, som klarer deres udsendelse godt, er forsvindende lille. I perioden fra 1991-2017 har Danmark udsendt 68.400 soldater i internationale missioner, og mange af dem optræder flere gange i statistikken som gengangere. Langt størstedelen vender styrkede hjem, men et langt liv som soldat gør ifølge Helene Djursø noget ved én.

”De har alle været i et lukket system i Forsvaret, hvor meget har været planlagt for dem. De kender det system til bunds, men verden udenfor er en anden. De har aldrig haft brug for et CV eller et fagligt netværk udenfor Forsvaret, og mange af dem har aldrig været til en jobsamtale. Samtidig er personerne på den anden side af bordet til jobsamtalen tilbøjelige til at fravælge det ukendte og i soldaternes tilfælde det usikre.  For hvordan forklarer man lige, hvad man har lavet i militæret for en udenforstående uden kendskab til forsvaret? Det er alt det, vi i ”Velkommen Hjem” hjælper dem med. Og det er her, hvor virksomhederne og den enkelte mentor går ind og gør en kæmpe forskel for veteranerne,” siger Helene Djursø.

Flere end 200 veteraner har deltaget

Ind til videre har flere end 200 veteraner været igennem forløbet, og antallet af mentorer vokser løbende sammen med antallet af virksomheder. I Stark er Britta K. Stenholt direktør, og hun så straks en mulighed for, at byggecenterkæden kunne bidrage med hjælp og vejledning af veteranerne ved at stille mentorer til rådighed.

”Soldaterne har været udsendt for vores land. De er rejst ud på en vigtig og ofte farlig mission og har taget en tørn for Danmark og for os alle sammen. Det kræver noget særligt af et menneske, og vi skylder dem at tage god hånd om dem, når de vender hjem igen. Og vi har brug for dem på arbejdsmarkedet. De er stærke på nogle områder, som mange virksomheder efterspørger. Derfor vil vi gerne hjælpe dem,” siger Britta K. Stenholt.

Artiklen fortsætter under billedet …

Britta K. Stenholt er direktør i Stark og aktiv i foreningen “Velkommen Hjem”. Foto: Stark

Og det ville logistikdirektøren også. Efter sit første møde med radiooperatøren fra Jægerkorpset fik Peter Foss hurtigt et indblik i, hvad der fylder hovedet, når livet efter en udsendelse banker på. Den unge jægersoldat havde været sygehjælper i Irak, men hjemme oplevede han en stor tomhed og havde svært ved udfylde timerne i hverdagen. Han er nu begyndt på VUC otte timer dagligt med ambition om at søge optagelse på medicinstudiet. Det glæder Peter Foss.

”Det første møde var virkelig positivt. Jeg oplevede, at vi havde rigtig god kemi, og jeg var meget overrasket over, at han var så åben og ærlig. Det blev hurtigt ret personligt, og jeg oplevede en stor tillid mellem os. Der sidder et godt hoved på ham, og jeg er ikke tvivl om, at vi nok skal få en masse ud af det her. Han har en imponerende viljestyrke, et godt hjerte og blik for mange ting. Og han vil verden udenfor militæret. Han taler meget om, at han er i en boble, og den boble skal vi have prikket hul på, så han kan se livet udenfor,” siger Peter Foss.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer