spot_img

Prins Joachim optaget på den højeste militære uddannelse i Frankrig

Frankrigs forsvarsminister har inviteret prins Joachim til at blive elev på Frankrigs mest prestigefulde militære uddannelse, som er forbeholdt oberster og kommandører. Uddannelsen varer et år og betyder, at prinsen flytter med familien til Paris.

Prins Joachim og prinsesse Marie flytter til sommer sammen med deres to børn til Paris. Det sker, fordi prins Joachim er blevet optaget på Frankrigs uden sammenligning mest prestigefyldte militære uddannelse. Prinsen begynder studierne til september, og de varer frem til sommeren 2020, hvorefter familien forventes at returnere til Danmark.

Det bliver et hårdt år for prinsen, som rejser til Frankrig kort efter sin 50 år fødselsdag den 7. juni. Uddannelsen kræver en indsats ud over det normale og gennemføres med undervisning på seks af ugens syv dage. Den består af to dele, som foregår på École Militaire i Paris og afvikles ved henholdsvis Centre des Hautes Études Militaires (CHEM) og Institut des Hautes Études de la Défense Nationale (IHEDN). Hovedparten af studierne afvikles ved Centre des Hautes Études Militaires og består af millitærstudier på højeste niveau.

Uddannelsen er for 30 udvalgte officerer med rang af oberst eller kommandør, og hovedemnerne er militærstrategisk ledelse og internationale forhold. Deltagerne kommer hovedsageligt fra Frankrig, men enkelte kommer fra lande, der er blandt Frankrigs strategiske partnere.

De militære studier suppleres på Institut des Hautes Études de la Défense Nationale med undervisning i strategisk ledelse og offentlig forvaltning. I denne del deltager yderligere en gruppe på 70 erhvervsledere, parlamentarikere og embedsmænd samt repræsentanter fra medieverdenen. Her drøftes og diskuteres internationale relationer inden for handel, politik, kultur og militære discipliner, ligesom krisestyring og erfaringsudveksling er blandt programpunkterne.

Invitation blev givet under fransk statsbesøg

Prins Joachims optagelse kom i stand under den franske præsident Emmanuel Macrons statsbesøg i Danmark for et halvt år siden og har taget form i takt med, at Danmark har øget det militærstrategiske samarbejde med Frankrig. Ifølge OLFIs oplysninger er franskmændene begejstrede over, at prins Joachim ud over at være flydende i fransk også har rang af oberst, som er adgangskravet for at komme i betragtning til uddannelsen.

For kongefamilien har båndene til Frankrig af naturlige årsager været nære. Prins Joachim har udover at være vokset op med en fransk far i form af Prins Henrik selv gået på kostskolen Ècole des Roches i Normandiet i 1982-1983.   

Selve invitationen til École Militaire blev givet af den franske forsvarsminister og understreger de nære forsvars- og sikkerhedspolitiske bånd mellem Danmark og Frankrig. Prins Joachim er således den første danske officer, der får mulighed for at gennemføre uddannelsen. Den supplerer prins Joachims nuværende arbejde i Forsvaret, hvor prinsen siden 2015 har været forsvarschefens særlige sagkyndige i forhold til reserven i totalstyrkekonceptet.

Har været delingsfører i kampvognseskadron

Gennem hele sit liv har prins Joachim været engageret i Forsvaret. Hans militære karriere begyndte i 1987 som rekrut i Dronningens Livregiment. Året efter blev prins Joachim udnævnt til sergent, og i 1989 fulgte udnævnelsen til løjtnant i reserven. Efter sin udnævnelse gjorde prins Joachim fra 1989-1990 tjeneste som delingsfører i en kampvognseskadron ved Prinsens Livregiment.

Samme år blev Prins Joachim udnævnt til premierløjtnant af reserven, og i 1992 fulgte udnævnelse til kaptajn af reserven efter prinsens gennemførelse af videreuddannelsestrin I (VUT-I) for officerer af reserven. Fra 1996 til 2004 var prins Joachim chef for en kampvognseskadron i mobiliseringsstyrken ved Prinsens Livregiment, og fra 2005 var han tilknyttet Danske Divisions stab som major af reserven.

Efter udnævnelse til oberstløjtnant af reserven i 2011 blev prins Joachim udpeget til chef for Forbindelsesofficersgruppen i Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland, og i april 2015 blev han udnævnt til oberst af reserven i Hæren.

Ifølge hoffet medfører opholdet i Frankrig ingen ændringer i prins Joachims eller prinsesse Maries forbindelser til deres protektioner og samarbejdspartnere i Danmark.

Andre læste også

»Den sikkerhedspolitiske situation og ændringer i vores opgavefokus udfordrer os«

Abonnement
Chefen for Flyverkommandoen erkender i et skriftligt svar til OLFI, at de unge piloter er pressede. Han lover, at man fra flyveledelsens side er i gang med at adressere udfordringerne, men han vil ikke stille op til interview og svare på spørgsmål. Nej. Generalmajor Jan Dam ønsker som chef for...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jack Plum
Læser
Jack Plum
12. februar 2019 18:50

Hvorfor sender man en paradefyr uden reel militær erfaring, send dog Frederik med erfaring i alle værn, eller Joakims søn der har dansk rekord i militær uddannelse på kort tid? Men husk at spørg mor og bedstemor og pak hans sovebamse med når i pakker.

Mikael Munk
Læser
Mikael Munk
31. januar 2019 6:19

“Prins Henrik selv gået på kostskolen Ècole des Roches i Normandiet i 1982-2983” det var godt nok lang tid 🙂