spot_img

“Andreasen er faldet. Han ligger deroppe endnu!”

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANMELDELSE: Marinehistorikeren Søren Nørby har skrevet en velfortalt og interessant bog om den skæbnesvangre dag for præcis 75 år siden, da den danske flåde sænkede skibene. Den bygger på interview med soldater, der deltog i sænkningen og på historisk materiale og billeder, som ikke før har været offentliggjort.

I dag for præcis 75 år siden mistede Danmark sin flåde. Regeringen havde nægtet at skrive under på den tyske besættelsesmagts ultimatum, som udløb den 28. august 1943 kl. 16.00 med den konsekvens, at samarbejdspolitikken ophørte. Den øverstbefalende tyske general i Danmark havde på den baggrund givet ordre til iværksættelse af “Operation Safari” kl. 04.00 den 29. august 1943, som havde til formål at indføre en militær undtagelsestilstand i Danmark og afvæbning af militæret.

I flåden var man imidlertid forberedt på udfaldet, og aftenen før havde chef for Søværnet, viceadmiral Vedel, udsendt “Kystflådeordre af 28. august 1943”, som detaljeret beskrev, på hvilke signaler flåden skulle sænkes. Da tyskerne troppede op ved porten til Holmen kl. 03.56, ringede kommandør Paul Ipsen som chef for kystflåden til viceadmiral Vedel i Marineministeriet på Holmen. Da denne havde fået bekræftet den tyske tilstedeværelse, gav han ordren:

“Sænk skibene!”

Herefter gik flåden i gang med at sænke skibene, som i løbet af de kommende timer sank et for et. Det lykkedes for flåden at sænke 32 skibe, mens tre minestrygere og ni kuttere nåede i sikkerhed i neutralt svensk farvand. Den danske indsats gav genlyd over den frie verden, nåede blandt andet forsiden af New York Times og var med til afgørende at forbedre Danmarks image blandt de allierede.

Dramatiske døgn før og efter 29. august

Det er denne historiske begivenhed, som marinehistorikeren Søren Nørby fortæller i en interessant og medrivende bog, som udkommer i dag. Den bærer samme titel, som viceadmiral Vedels ordre, og den bygger videre på en bog af samme forfatter fra 2003.

Det var nogle dramatiske døgn, der ledte op til og fulgte i kølvandet på sænkningen af flåden, og det kom til kamp flere steder. Et af stederne var det drama, der omgav et af flådens største skibe – artilleriskibet “Niels Iuel”, som lå i Holbæk i Isefjorden. På ordren om at søge svensk havn forlod skibet Holbæk med forsinkelse på grund af hård vind, og da skibet nåede Hundested kom det under beskydning af tyske fly.

Artiklen fortsætter under billedet …

Marinefartøjerne “Kvintus” og Sixtus” ligger sunkne ved Holmen i København. Skibene blev hævet i oktober 1943 og slæbt til Tyskland, hvor de kom i tjeneste som skoleskibe. Foto: Forsvaret

Det vendte om og søgte ind i Isefjorden, hvor det undervejs blev beskudt flere gange. Flere af besætningsmedlemmerne blev ramt og nogle alvorligt.

“Andreasen er faldet. Han ligger deroppe endnu!,” fortæller et øjenvidne i bogen.

Helt så galt går det – så vidt vides – ikke Andreasen, som ikke er død, men hårdt såret. Han kommer under behandling af skibets læge, og det samme gør hans ramte kammerater.

Forfatteren er en omvandrende vidensbank

“Niels Iuel” søger ind i Isefjorden, og efter at have sejlet det på grund i nærheden af Nykøbing Sjælland forsøger besætningen at sænke det ved at aktivere skibets tidsindstillede 50 kg store sprængbombe. Bomben sprænger imidlertid ikke, og i stedet beordrer skibschef Westermann skibets udstyr smadret, mens søventilerne bliver åbnet, så saltvand trænger ind og er med til at ødelægge skibet.

Historien om “Niels Iuel” er bare en af flere nøje detaljerede beskrivelser af begivenhederne på flådens skibe. Søren Nørby gennemgår dem alle en for en fra bevogtningsfartøjerne, over artilleriskibene og ubådene til minestrygerne. Det er for så vidt både bogens styrke og – vil nogle mene – svaghed.

Artilleriskibet “Peder Skram” sænket på Holmen den 29. august 1943. På siden ses “Varmebaad Nr. 2”. Foto: Forsvaret

Med sin detaljerigdom og gennemgang af hvert enkelt fartøj kan bogen virke mere som en opslagsbog end som den samlede fortælling om 29. august 1943. Og det er egentlig lidt synd, for bogen rummer for så vidt hele historien.

Omvendt skal Søren Nørby have stor ros og tak for at gøre os alle klogere på dette så afgørende kapitel i den danske historie om Anden Verdenskrig. Søren Nørby er omvandrende vidensbank, og han formår med stor sikkerhed, sans for detaljerne og kærlighed til historien at delagtiggøre samtiden i sin viden om fortiden.

Hvis man interesserer sig en smule for det danske forsvar og for Anden Verdenskrig er der derfor ikke andet at gøre end købe bogen. Den udkommer på forlaget Turnine i dag og koster i vejledende udsalgspris 249,95 kr.

Forsidebilledet på “Sænk Skibene!” viser det sidste og voldsomme luftangreb på artilleriskibet “Niels Iuel” i Isefjorden. Bogen udkommer i dag oh koster 249,95 kr. i vejledende udsalgspris. 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer