Projektet Udsendt af Danmark samler fortællinger fra danske udsendte. Målet er blandt andet at nuancere billedet af, hvad det vil sige at være udsendt af Danmark – og få danskerne til at interessere sig for den subkultur, Forsvaret, Beredskabet og Politiet er, siger Ann-Christina Salquist, en af projektets initiativtagere.

Der er fortællinger fra udsendte, der har været i Mali og Sudan, og der er nogle breve fra Jutlandia. Der er en fortælling fra en, der var med til at grave lig på Balkan. Og en fortælling fra Danmarks ældste veteran på 92 år.

Disse fortællinger – og mange flere, i alt 365 styks – udgør tilsammen projektet Udsendt af Danmark, som er blevet til ved et samarbejde mellem Foreningen Folk & Sikkerhed og kommunikationsbureauet Salquist & Boisen.

Anledningen er 10 års jubilæet for flagdagen for Danmarks udsendte i 2019 og 70-året for Danmarks internationale tjenester i 2018. Formålet er todelt: Det er både at samle alle beretningerne fra de danskere, der har været udsendt, før historierne går tabt eller bliver glemt. Men fortællingerne skal også medvirke til at give et bredere og mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at være udsendt af Danmark, forklarer Ann-Christina Salquist, en af projektets initiativtagere.

”Der er nogle ganske få, der har taget patent på fortællingen om, hvad det vil sige at være udsendt. Der er en fortælling om, at man kommer hjem som psykisk syg og har skudt en masse mennesker. Men det er langt fra sandheden. Som udsendt har man stillet op for fællesskabet, er rejst ud af mange forskellige årsager og er kommet hjem med en erfaring, som ingen kan tage fra én – og som for manges vedkommende bliver noget, de trækker på resten af deres liv,” siger hun.

“Det, vi vil med projektet her, er gennem en ny måde at arbejde med oplysning og formidling på, at skabe et bredere og mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at være udsendt af Danmark.”

Artiklen fortsætter under videoen … 

Danskerne skal kende til flagdagen

Indtil videre ligger 50 interviews klar, hvor tidligere udsendte soldater, beredskab, læger og sygeplejersker fortæller, hvorfor de tog afsted, hvilken betydning udsendelsen fik for dem og hvordan de har brugt det senere i livet. Fortællingerne begynder at udkomme på flagdagen den 5. september, som i år markerer 70 årsdagen for Danmarks internationale tjenester.

”Projektet handler jo også om, at få folk til at interessere sig for den subkultur, som Forsvaret, Beredskabet og Politiet er. Lige nu er der ikke nogen, der ved, hvorfor vi flager den 5. september,” siger Ann-Christina Salquist.

“Jeg har et billede fra sidste års flagdag – der er næsten ingen på billederne udover et par Tordenskjolds soldater. Hvis der er en march ned gennem gaden den 5. september, skal folk vide, hvad 5. september er. Det håber vi på, at vi kan oplyse om ved at skabe de her fortællinger, som folk kan genkende sig selv i,” siger hun.

”Det gode ved ikke at have Forsvaret eller en anden instans som afsender er, at vi har redaktionel frihed – vi skal ikke udstille noget, hverken positivt eller negativt. Vi skal fortælle historier. Der vil være både positive og negative holdninger til det her projekt. Men det er ikke en fremstilling af Forsvaret eller et veteranprojekt. Det er nok danmarkshistoriens største historie- og oplysningsprojekt om dem, der har stillet op for Danmark siden 1948.”

 

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer