Ekspert: Mødet mellem Trump og Putin skal male et billede af to stormagter

0
Ruslands præsident Putin og USA's præsident Trump mødtes ved G20-topmødet i Hamborg sidste år. Mandag mødes de for første gang til et officielt topmøde mellem de to i Helsinki. Foto: Kreml

Mandagens møde mellem præsident Putin og præsident Trump skal få Rusland og USA til at fremstå som to stormagter, der afgør dele af verdens skæbne uden indblanding fra andre aktører, siger ekspert.

På mandag mødes USA’s præsident Trump og Ruslands præsident Putin for første gang ved et officielt topmøde i Helsinki. Det sker efter et Nato-topmøde, som Trump kaldte “fantastisk”, og hvor han desuden italesatte sig selv som et geni. Efterfølgende besøgte Trump Storbritannien, hvor han skarpt har kritiseret Theresa Mays brexit-plan.

Rasmus Nilsson er ekspert i sikkerhedspolitik og russisk udenrigspolitik ved University College London, og ifølge ham vil fremstillingen af USA som verdens lokomotiv fortsætte, når Trump og Putin mødes.

“Jeg kan se både Trump og Putin bruge mødet som eksempel på en form for interaktion mellem de to lande, hvor USA og Rusland optræder som stormagter, der afgør dele af verdens skæbne uden indblanding fra ’mindre aktører’ som de andre lande i Nato og landene i EU. Det skal skabe minder om, hvad man havde hen imod slutningen af Den Kolde Krig”, siger han.

Artiklen fortsætter under tweetet … 

At Nato, EU og for den sags skyld Kina ikke vil acceptere dette er en anden sag, tilføjer han.

“Men Trump er tydeligvis bedst tilpas, når han kan lave studehandler med ’stærke ledere’ eller diktatorer. Og det vil også passe Putins mål om at få Rusland mere på verdenskortet.”

Nato-lande holder vejret

Mødet mellem Trump og Putin kommer i kølvandet på flere diplomatiske kriser mellem Rusland og Vesten. Der var giftangrebet på den tidligere spion Sergej Skripal, der er er den verserende krig i Syrien, og der er stadig krisen i Ukraine.

Samtidig skaber Trumps besøg i Helsinki bekymring blandt Nato-landene for, om mødet kan skabe splittelse i alliancen, og hvad udfaldet vil få af sikkerhedspolitisk betydning. Rasmus Nilsson ser flere områder:

“I forhold til Mellemøsten kan jeg sagtens se Putin og Trump blive enige om, at USA vil holde sig ude af Syrien både politisk og militært. Det vil få yderligere følgevirkninger i de kommende måneder i forhold til USA’s forhold til golfstaterne,” siger Rasmus Nilsson:

“I forhold til Europa tror jeg ikke, at Trump vil bruge mødet med Putin til at erklære støtte for Ruslands annektering af Krim, som nogle analytikere frygter. Men jeg kan sagtens se Trump sige efter mødet, at landene omkring Rusland – herunder Ukraine – ikke rigtigt er af betydning for USA, men hører til en russisk indflydelsessfære – hvordan Trump så ellers lige præcist vil formulere dette.”

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer