Stoltenberg: Nato står fast i sin støtte til Ukraine

0
Situationen i det østlige ukraine står på dagsordenen, når generalsekretær Jens Stoltenbeg i dag mødes præsidenterne for Ukraine og Georgien. Foto: Nato

Natos støtte til Ukraine står ikke til at ændre, og på længere sigt skal landet optages i forsvarsalliancen. Det slår generalsekretær Jens Stoltenberg fast i en udtalelse torsdag morgen, hvori han samtidig gentager kritikken af Rusland, der stadig bryder betingelserne i Minsk-aftalen.

Mødet med Vladimir Putin kan vise sig at være det nemmeste på hele Europa-turen. Det var budskabet fra Donald Trump, inden den amerikanske præsident for et par dage siden gik ombord på Air Force One. I Europa følges Nato-topmødet op med et statsbesøg i Storbritannien, inden han mødes med Putin i Helsinki på mandag.

Flyveturen over Atlanten blev brugt til at sende en Twitter-bredside afsted mod de europæiske Nato-allierede.

Artiklen fortsætter under tweetet …

Det har fået politiske kommentatorer på begge sider af Atlanten til at spekulere i, om Trumps udtalelser skal ses som et led i opblødningen af USA’s og Ruslands interne forhold. Hvis det er tilfældet, skal Trump dog ikke regne med megen opbakning fra Nato, der stadig er utvetydig i sin kritik af Rusland.

Torsdag formiddag mødes generalsekretær Jens Stoltenberg med præsidenterne for Ukraine og Georgien, Petro Poroshenko og Giorgi Margvelasjvili, og på pressebriefingen forud for mødet var budskabet fra Stoltenberg således helt klart:

”Nato står fast i vores støtte til Ukraine og landets suverænitet og territoriale integritet. Vi fordømmer på det kraftigste Ruslands ulovlige annektering af Krim.”

Daglige brud på menneskerettighederne

Samtidig kritiserede Stoltenberg Rusland for landets brud på Minsk-aftalen. Aftalen, der blev indgået mellem de stridende parter i februar 2015, har til formål at sikre våbenhvile i det østlige Ukraine samt at muliggøre fangeudvekslinger og humanitær bistand. Den betragtes i Nato som et vigtigt værktøj i forsøget på at skabe varig fred i Ukraine, men Rusland forbryder sig dagligt mod både våbenhvilen og menneskerettighederne.

”Minsk-aftalen udgør stadig vejen til fred, og derfor må alle parter leve op til deres forpligtelser. Rusland har et særligt ansvar og skal trække sine tropper tilbage samt standse støtten til lokale militser,” slog generalsekretæren fast.

Stoltenberg roste under pressebriefingen desuden Ukraine for at have gennemført reformer, der skal bane vejen for en fremtidig optagelse i Nato, og opfordrede landet til at bevare momentum.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer