Nyt europæisk forsvarssamarbejde udmanøvrerer EU’s tunge bureaukrati

0
Soldater fra Jersey Field Squadron, som er en del af the Royal Monmouthshire Royal Engineers (Militia), deltager i en øvelse på Channel Island og områderne omkring Saint Ouen’s Bay, Grosnez Castle og Saint Catherine’s Woods. Foto: British Army

I dag har Danmark tilsluttet sig det såkaldte European Intervention Initiative, som Frankrig har inviteret ni særligt udvalgte europæiske lande med i. Militæranalytiker ser det som en europæisk koalition af villige stater, som bypasser EU.

På trods af Danmarks EU-forbehold kan Danmark problemfrit engagere sig i det nye såkaldte European Intervention Initiative (EI2), som Frankrigs præsident Emmanuel Macron har inviteret Danmark med i. Initiativet blev præsenteret i dag i forlængelse af EU’s udenrigs- og forsvarsministermøde i Luxembourg, og fra Danmark var det forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som underskrev initiativets hensigtserklæring ved en ceremoni.

”Vi skal i Europa tage endnu mere ansvar for vores egen sikkerhed. Jeg er derfor meget tilfreds med, at Danmark går med i initiativet, fordi det styrker vores sikkerhedspolitiske profil og giver os adgang til et forum af ligesindede lande, hvor vi kan arbejde for danske interesser og for Europas sikkerhed. Det ændrer ikke på, at Nato og USA fortsat vil være hjørnestenen i Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik. Men det er et samarbejde, som skal supplere det øgede samarbejde mellem Nato og EU og samlet bidrage til at styrke vores fælles sikkerhed,” siger han.

Artiklen fortsætter under videoen …

1.Brigade Brave Lion

1. Brigade klar til feltøvelse Brave Lion 2017.2000 soldater fra Danmark, US, UK og Litauen deltager i øvelse Brave Lion i Oksbøl fra på søndag 19. til 24. november.Grundstammen i bataljonskampgruppen er II Panserinfanteribataljon / JDR, der skal certificeres til NATO´s beredskabsenheder Initial Follow on Forces Group (IFFG) og Joint Expeditionary Force (JEF). Alle enheder fra Hæren deltager også 1. Panserinfanterikompagni fra I bataljon/ GHR der til årsskiftet udsendes til NATO missionen Enhanced Forward Prescence (eFP) i Estland.

Posted by 1. Brigade on Friday, November 17, 2017

Ifølge Forsvarsministeriet er EI2 et mellemstatsligt samarbejde mellem flere lande, som blev lanceret af Frankrig i slutningen af 2017 med det formål at styrke Europas evne til at tage ansvar for egen sikkerhed. Ud over Danmark deltager Frankrig, Belgien, Storbritannien, Holland, Estland, Spanien og Portugal.

EI2 har et operativt sigte, men de deltagende lande bestemmer selv omfanget af deres deltagelse. Som udgangspunkt skal den danske tilslutning skulle klares inden for eksisterende økonomiske rammer.

En koalition af villige stater

Major Lars Cramer-Larsen er militæranalytiker og souschef ved Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet. Han ser det nye europæiske forsvarssamarbejde som en koalition af villige og ligesindede stater.

”I Danmark har vi et forbehold i forhold til det europæiske forsvarssamarbejde. Men de andre lande vil gerne have Danmark med. Initiativet er en måde for ligesindede lande i Europa at omgå EU’s bureaukrati og konsensus-tankegang,” siger Lars Cramer-Larsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20180625 Lars Cramer Larsen
Lars Cramer-Larsen er major og souschef ved Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet. Foto: Forsvaret

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var også i tilstede i Luxembourg, og ifølge ham styrker det nye initiativ kun Natos ambitioner om et tættere europæisk samarbejde.

”Jeg hilser det nye initiativ velkommen, fordi jeg tror, at det vil styrke vores troppers reaktionstid. Vi har brug for højere reaktionstid, og det er præcis, hvad Nato fokuserer på. Jeg ser initiativet som noget, der kan komplementere og forstærke arbejdet i Nato,” siger Jens Stoltenberg.

På Forsvarsakademiet er Lars Cramer-Larsen ikke bekymret for, at initiativet vil fjerne fokus fra Danmarks forpligtelser i forhold til Nato.

”Jeg ser det som positivt at få et tættere militært samarbejde med de lande, som vi normalt samarbejder med,” siger han.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer