spot_img

»Nu tager De dem krafteddeme sammen!«

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

ANMELDELSE: Jens Andersen har skrevet en læseværdig og til tider hudløs ærlig portrætbog om kronprins Frederik, som bør være pligtlæsning for alle – uanset om man er royalist eller ej. Bogen udkom sidste år, og i dag anmelder OLFI den i anledning af kronprinsens 50 års fødselsdag. Et væsentligt kapitel handler om Frømandskorpset.

I mange år var udsigten til en gang at blive konge et åg for kronprins Frederik. Utilpas, usikker og uafklaret om sin skæbne. Alt det ændrede én i mere end en forstand grænseoverskridende beslutning på. Dén om at søge optagelse i Frømandskorpset. For mange kræver det overvindelse alene at tage beslutningen, fordi man udsætter sig selv for en overhængende risiko for at lide et smerteligt nederlag. Som kronprins risikerede det nederlag at ramme med dobbelt styrke, fordi offentligheden ville huske ham som prinsen, der ikke klarede optagelsen.

Kronprins Frederik var 26 år og havde netop afsluttet studiet som cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, da han i 1994 søgte ind i Frømandskorpset – stærkt motiveret af sin gode ven Jeppe Handwerk, som selv havde gennemgået uddannelsen. Både optagelsen og tiden i Frømandskorpset er beskrevet indgående med mange nye og overraskende detaljer i bogen ”Under Bjælken”, som udkom i efteråret sidste år. Det er en portrætbog om og med kronprins Frederik skrevet af journalisten Jens Andersen, og det er en ærlig og yderst læseværdig bog, som bør være pligtlæsning for alle i kongeriget – uanset om man er royalist eller ej.

Ikke mindst giver kapitlet om kronpinsens strabadser i Frømandskorpset et nyt og overraskende indblik i, hvad ”Pingo” gennemgik i de år. Kronprinsen selv fortæller åbenhjertigt om, hvordan tonen var omkring ham, og at der tydeligvis ikke blev taget hensyn til hans kongelige baggrund. Det kom konstant til udtryk under optagelsesprøven og blandt andet, da kronprinsen fuldstændigt udmattet efter flere døgns fysisk pres og manglende søvn ikke kan komme op af skovbunden efter et kort hvil.

»24! Nu tager De dem krafteddeme sammen! Rejs Dem op, mand, og gå videre!,« lyder det fra en instruktør.

Tæt på at blive smidt ud af Frømandskorpset

Kronprins Frederik klarer optagelsesprøven og påbegynder frømandsuddannelsen i Kongsøre ved Isefjorden i januar 1995. Det bliver en tid, som kommer til at ændre kronprinsens liv og give Danmarks kommende konge en indre ro og tro på sig selv. Men det var lige ved at gå galt, da Frederik ikke klarede tidsgrænsen på 11 minutter for et terrænløb på 2,4 km iført uniform og støvler. Kun kronprinsen og en anden aspirant har ikke klaret tidsgrænsen, og nogle dage senere får de begge en anden chance.

Artiklen fortsætter under billedet …

Under Bjælken udkom i 2017 på forlaget Gyldendal og er skrevet af Jens Andersen.

Som den eneste klarer kronprinsen heller ikke tidsgrænsen anden gang. Krisen er et faktum, og der er overhængende risiko for, at kronprinsen må forlade frømandsuddannelsen før tid. På chefens kontor får kronprinsen klar besked. Han får 14 dage. Klarer han ikke tidsgrænsen tredje gang, er det ud af Frømandskorpset.

»Man må sige, at den røde lampe lyste. Hele ugen op til det tredje og sidste løb tænkte jeg kun på en ting: Nu kan du risikere at ryge ud – bum! Hvis du ikke klarer den, kan man ikke længere argumentere for, at du skal blive. Det var jo dér, den lå,« fortæller Frederik.

På dagen bliver alle i korpset orienteret, hvilket er standard, når en elev står over for en den afgørende test, og klokken 19 går starten. Med en margen på syv sekunder til eksklusion kommer kronprinsen i mål, og han er lykkelig. En oversergent Algreen har løbet med kronprinsen hele vejen, og han er til gengæld rasende.

»De er krafteddeme en kylling, Pingo! Det er for ringe, at De ikke kan tage Dem sammen, før de får et los i røven!,« lyder det bramfrit.

Fysisk stærk og vanvittigt dygtig under vand

Under opholdet i Frømandskorpset står det hurtigt klart for alle, at Danmarks kronprins er et rodehoved, som har svært at holde styr på stumperne. Til gengæld er han fysisk stærk og vanvittigt dygtig i vand. Han navigerer sikkert i buldrende mørke under havets overflade og udstråler en indre ro. Og så får befolkningen i 1995 videobevis for, at Danmarks kronprins kan dykke 25 meter med hænder og fødder bundet sammen og holde vejret i 2 minutter under vand. Selv fortæller Frederik, hvordan han havde det allerbedst i vandet.

»Når jeg kom i vandet, var jeg alene. Så havde jeg fred for instruktørerne, der råbte og skreg hele tiden. Under vandet kan man ikke tale, og tingene går halvt så hurtigt som over vand. Du kan ikke bare gøre det hurtigere, men heller ikke skjule, hvis du fejler dernede.«

I efteråret 1995 afsluttede kronprins Frederik elevuddannelsen, da han gravede sig ned i sandet og kravlede under bjælken ”Maren”, som eleverne har slæbt rundt på under hele elevuddannelsen. I et interview med Berlingske samme efterår fortæller omtalte oversergent Algreen om sit utilslørede syn på Danmarks kommende konge:

»Han var i form, men manglede en vis selvdisciplin. Han er et menneske med en utrolig evne til at kvæle sig selv og har hentet meget på sin viljestyrke. Men af og til svigter selvdisciplinen en smule. Han er vant til, at folk husker ham på tider og ting, og at folk har tænkt tingene for ham og fejet problemerne væk for ham, før de opstår.«

Pip kan blive vred over kommentarer om Frederik

For vennen Søren Bredvig med kælenavnet ”Pip” har venskabet med Frederik udviklet sig gennem den fælles elevuddannelse og efterfølgende tid sammen i Frømandskorpset.

»Jeg kan blive så vred, når jeg hører nogen sige: Åh, mon ikke bare han kom igennem, fordi han er kronprinsen? De aner fandeme ikke, hvad de snakker om!«

Bogen om kronprins Frederik fortæller gennem interviews med familie og venner om Frederiks liv fra barndommen over studierne, opholdet i USA, tiden i Frømandskorpset og mødet med Mary Donaldson i Sydney. Det er en bog rig på anekdoter, refleksion og eftertanke. Og det er en bog, der fortæller mange mere ukendte sider om kronprinsen.

Vil man vide og forstå, hvad det er for en mand, der om nogle år skal være Danmarks konge og regent, skal man købe bogen. Den er pengene værd. Herfra skal der lyde et stort ”touché” til kronprinsen.

Tillykke med dagen, Frederik! 

 

 

 

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Forsvarsministeriet har udviklet sig til det rene Ebberød Bank

Abonnement
KOMMENTAR: Forsvarsministeriets Personalestyrelse har lige brugt 13 mio. kr. på en hvervekampagne, som har til formål at tiltrække nye og fastholde nuværende medarbejdere på hele Forsvarsministeriets område. Samtidig er der indført ansættelsesstop og pålagt besparelser for et trecifret millionbeløb på tværs af Forsvarsministeriets område. Husker du historien om Ebberød Bank?...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer