spot_img

Vestlige lande udviser russiske diplomater på stribe

Danmark følger trop med en række øvrige EU-lande foruden USA og udviser to russiske diplomater. Det sker som reaktion på det giftgas-angreb i England mod den tidlige russiske dobbeltagent Sergej Skripal og hans datter, som vestlige ledere er enige om, at Rusland står bag.

Alvoren lyste ud af udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), da han i dag orienterede pressen om, at regeringen har besluttet at udvise to russiske diplomater. I et endelokale i Eigtveds Pakhus over for Asiatisk Plads læste udenrigsministeren op fra et stykke papir, som var alt andet end en kærlighedserklæring til Rusland.

”Den 4. marts blev den tidligere russiske efterretningsofficer og britiske statsborger, Sergej Skripal og hans datter Julia, udsat for et mordforsøg med den – og det her er rigtigt, rigtigt væsentligt – russiske giftgas Novichok midt i Europa i den britiske by Salisbury. Storbritannien har støttet af USA konkluderet, at det højest sandsynligt er Rusland, der står bag angrebet,” sagde Anders Samuelsen.

Derpå forklarede Samuelsen, at regeringen lige som resten af EU er enig med den britiske regering. Han kaldte Ruslands svar på anklagerne for ”mere eller mindre fantasifulde” og selvmodsigende.

”De har formentlig primært sigte på at udlægge røgslør og så tvivl. Vi betragter ikke disse forklaringer som troværdige. Det er en meget alvorlig sag,” sagde Anders Samuelsen.

Fuldstændigt uacceptabel opførsel

Det er ifølge udenrigsministeren første gang siden Anden Verdenskrig, at der er sket i angreb med giftgas i Europa. Anders Samuelsen kalder angrebet et groft brud på international lov og ret, og derfor sætter Danmark ifølge udenrigsministeren handling bag ordene. Udvisningen af de to russiske diplomater er et alvorligt tiltag, som sjældent anvendes.

Det seneste tilfælde, hvor en russisk diplomat blev udvist, ligger tilbage i begyndelsen af 1990’erne, og Danmark har aldrig før udvist diplomater som reaktion på en hændelse i et andet land. Men denne sag er også helt, helt ekstraordinær og ekstremt alvorlig, siger Anders Samuelsen.

”Det er selvsagt fuldstændigt uacceptabelt, at et kemisk våben er anvendt i et mordforsøg i en britisk by. Der skal ikke være tvivl om vores solidaritet med Storbritannien i denne sag. Vi bakker fuldt og utvetydigt op om vores britiske venner, og det samme gør EU. Rusland har med hændelsen i Salisbury ikke kun vist, at landet ser stort på internationale spilleregler. Hændelsen kommer tillige på et tidspunkt, hvor Rusland har truende adfærd og forsøger at underminere vestlige værdier og en regelbaseret international orden. For at forholdet for alvor skal blive bedre, er det Rusland, der må ændre kurs. Vi må forlange, at Rusland hjælper til med at besvare det helt centrale spørgsmål – hvordan endte en russisk produceret nervegas i en britisk by,” spurgte Anders Samuelsen.

Det er klart, at en stat står bag angrebet

Har du eller regeringen set beviser ud over, at vi ved, at det er Novichok?

”Jeg kan ikke gå i detaljer med, hvilke informationer vi har. Men briterne, amerikanerne, tyskerne og franskmændene har sagt, at det højest sandsynligt er russerne, som står bag. Det bakkes op af, at Novichok er et meget avanceret stof, som man ikke bare sidder og blander hjemme med sønnens kemisæt. Det er noget, som det vurderes klart, at en stat står bag for at kunne kontrollere sådan et angreb,” sagde Anders Samuelsen.

Mandag valgte i alt 14 EU-lande at udvise “flere end 30” russiske diplomater i en koordineret reaktion, siger EU’s præsident, Donald Tusk. Storbritannien har i forvejen udvist 23 russiske diplomater, hvilket Rusland har gengældt med at udvise 23 britiske diplomater. USA har udvist 60 russiske diplomater og lukket det russiske konsulat i Seattle.

De udviste russiske diplomater i København skal have forladt Danmark i løbet af en uge, hvilket Udenrigsministeriet i dag orienterede den russiske ambassadør Mikhail Vanin om.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer