Bunkeren Tirpitz åbner for gæster med imponerende klitmuseum

0
Det nye Tirpitz museum er bygget på et jernbanespor fra Anden Verdenskrig, der skulle bruges til at transportere kanonen frem til bunkeren. Kanonen nåede aldrig frem, og bunkeren Tirpitz blev aldrig færdigbygget, inden krigen sluttede 5. maj 1945. Illustration: Vardemuseerne

Arkitekten Bjarke Ingels har designet det nye museum Tirpitz, som er bygget ind i klitterne ved siden af den tyske bunker af samme navn ved Blåvand. Museet åbner i dag og fortæller historien om det tyske forsvarsværk langs den jyske vestkyst.

Entusiastiske og historisk interesserede sommergæster ved Blåvand har gennem årene stiftet bekendtskab med den tyske bunker Tirpitz på Kallesmærsk Hede, som har ligget ensomt i klitterne tæt på Vesterhavets bræmming. Den gamle bunker gemmer på historien om Atlantvolden, som var Hitlers enorme forsvarsprojekt.

Artiklen fortsætter under videoen …

I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge kanonbunkeren Tirpitz, som skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men krigen sluttede før bunkeren blev færdig, og siden da har den stået som et koldt vidnesbyrd om krigen. Men driftige personer fik en idé, som arkitekten Bjarke Ingels har ført ud i livet, og i dag åbner det nye museum, som i virkeligheden forener fire museer med den gamle bunker.

Gennem en underjordisk tunnel kommer besøgende ind i den gamle kanonbunker. Her kan man gå på jagt efter svar på de mange spørgsmål; hvorfor blev der bygget en stor kanonstilling i Blåvand? Hvem skulle have bemandet den? Hvordan virkede kanonen – og hvor langt kunne den skyde ud over havet?

Du kan læse mere om museet Tirpitz hos Vardemusserne og Varde Kommune.

Tirpitz
Det nye museum Tirpitz ligger gemt i klitterne ved Blåvand og byder på højt til loftet og solskin i udstillingsrummene, som ligger seks meter under jorden. Illustration: Vardemusserne og OLFI
guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer