
Arkitekten Bjarke Ingels har designet det nye museum Tirpitz, som er bygget ind i klitterne ved siden af den tyske bunker af samme navn ved Blåvand. Museet åbner i dag og fortæller historien om det tyske forsvarsværk langs den jyske vestkyst.
Entusiastiske og historisk interesserede sommergæster ved Blåvand har gennem årene stiftet bekendtskab med den tyske bunker Tirpitz på Kallesmærsk Hede, som har ligget ensomt i klitterne tæt på Vesterhavets bræmming. Den gamle bunker gemmer på historien om Atlantvolden, som var Hitlers enorme forsvarsprojekt.
Artiklen fortsætter under videoen …
I august 1944 gik den tyske besættelsesmagt i gang med at bygge kanonbunkeren Tirpitz, som skulle forsvare indsejlingen til Esbjerg. Men krigen sluttede før bunkeren blev færdig, og siden da har den stået som et koldt vidnesbyrd om krigen. Men driftige personer fik en idé, som arkitekten Bjarke Ingels har ført ud i livet, og i dag åbner det nye museum, som i virkeligheden forener fire museer med den gamle bunker.
Gennem en underjordisk tunnel kommer besøgende ind i den gamle kanonbunker. Her kan man gå på jagt efter svar på de mange spørgsmål; hvorfor blev der bygget en stor kanonstilling i Blåvand? Hvem skulle have bemandet den? Hvordan virkede kanonen – og hvor langt kunne den skyde ud over havet?
Du kan læse mere om museet Tirpitz hos Vardemusserne og Varde Kommune.
