Anders Rex: “Jeg ser ikke mig selv som udelukkende operativ”

0
Oberst Anders Rex med flyvernavnet ERA er chef for Fighter Wing Skrydstrup. Her ses han ved en model af F-35, som står i lokalet ved siden af hans kontor. Foto: Ernstved

Den nye chef for Flyverstaben glæder sig til at være med til at udvikle Flyvevåbnet og forudser ændringer i forbindelse med det kommende forsvarsforlig. Det vigtigste bliver rekruttering og fastholdelse af personel.

Selvfølgelig håbede han. Alligevel blev Anders Rex først og fremmest overrasket, da forsvarschef Bjørn Bisserup ringede og fortalte, at han havde valgt jagerpiloten med flyvernavnet ERA som kommende chef for Flyverstaben.

“Man kan godt have ambitioner og tænke sig at løfte opgaven. Men når man i sit eget hoved kobler det med sandsynligheder, er det ikke sikkert, at det boner ud. Så jeg blev overrasket. Men jeg er selvfølgelig også stolt og glad. Jeg vil gerne være med til at påvirke, hvordan Flyvevåbnet fungerer, og at vi får en lys fremtid,” siger Anders Rex.

Han er i øjeblikket oberst og chef for Fighter Wing Skrydstrup og bliver den 1. november udnævnt til generalmajor, når han flytter arbejdspladsen nogle kilometer længere nordpå til Flyvestation Karup som chef for Flyvevåbnet. Anders Rex har en lang karriere bag sig med meget operativ tjeneste og blev derfor af mange fremhævet som en af topkandidaterne til at afløse Max A.L.T. Nielsen, når denne sætter sig i stolen som viceforsvarschef efter Per Ludvigsen.

Mange arbejdstimer bag computer med sagsbehandling

Selv ser Anders Rex mere nuanceret på sin fortid, ligesom han også vurderer, at Torben Mikkelsen som nyudnævnt chef for Marinestaben har gode kvalifikationer på det ikke-operative område.

”Jeg ser ikke mig selv som udelukkende operativ. Jeg har haft mange års erfaring fra i stabe og har en god kombination af kompetencer. Og sådan kender jeg også Torben Mikkelsen. Man kan sige, at vi kommer begge fra operative stillinger, og Torben været meget i vælten med at sejle kemiske våbenrester fra Syrien og Libyen. Jeg er også selv “faldet ned” i nogle operative stillinger, hvor der har været en del gang i den dels med Libyen i 2011, og da jeg var chef for Expeditionary Air Staff (i dag Flyvevåbnets Taktiske Stab). Men der har været mange timer foran både fjernarbejdsplads og på kontorerne med sagsbehandling,” siger Anders Rex.

Som chef for Fighter Wing Skrydstrup har Anders Rex på egen krop oplevet, hvordan mangel på personel har stresset kampfly-kapaciteten til det yderste. Ikke kun blandt piloter, men også blandt mekanikere og civilt personel. Som kommende chef for Flyvevåbnet fremhæver han netop den udfordring som en opgave, der vil få allerhøjeste prioritet.

“Vi skal have løst udfordringen med rekruttering og fastholdelse af personel, og det gælde både militært og civilt,” siger Anders Rex.

Har brugt timer bag computeren med sagsbehandling

Hvor Torben Mikkelsen tiltræder sin stilling om en uge og dermed per automatik får indflydelse det afsluttende arbejde med budgetanalyserne, ser det en smule anderledes ud. Når ERA tiltræder som chef for Flyverstaben den 1. november, er forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig formentlig ved at være i den afsluttende fase. Det betyder, at Anders Rex får et andet fokus.

Læs også: Torben Mikkelsen: “Det operative er i centrum”

“De fleste af os på afstand af processen regner med, at der kommer ændringer i forbindelse med det nye forsvarsforlig. Det bliver en vigtig opgave at gennemføre dem. Derudover er implementeringen af de nye F-35 kampfly en stor opgave, ligesom projektet med den maritime helikopter Seahawk skal landes. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi har været udfordret med EH-101 helikopteren, og det arbejde fortsætter,” siger Anders Rex.

Med sine bare 47 år er Anders Rex den af de yngste chefer for Flyverstaben nogensinde. Det siger så heller ikke så meget, da han kun er den anden i rækken. Før oprettelsen af Flyverstaben i 2014 var man i samme stilling chef for Flyvevåbnet, og internt i Forsvaret betragter man da også stadig chefen for en værnsstab som chef for hele værnet. I det lys er Anders Rex stadig en af de yngste chefer for Flyvevåbnet nogensinde.

Med til historien hører det også, at Anders Rex først blev optaget på flyverskolen i en alder af 24 år og blev udnævnt som premierløjtnant i en alder af 27 år, hvilket er forholdsvis sent. Når man 20 år senere kan kalde sig generalmajor, vil det ikke være forkert at konstatere, at der i tilfældet med ERA har været fart på – og en efterbrænder på karrieren.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer