spot_img

Boeing: “Vigtigt at få rettet misinformation”

Afgørelsen i den danske kampfly-konkurrence har givet Boeing alvorlige problemer, fordi andre lande skeler til den danske afgørelse. Boeing kæmper for at rette misinformationen, og derfor er Boeings Tom Bell atter i Danmark.

Den danske kampfly-konkurrence blev afgjort på urimelige vilkår, der blev spredt misinformation om den reelle pris på Boeings F/A-18 Super Hornet, som skader Boeing på det globale marked, og nu trækker Forsvarsministeriet sagen i langdrag.

Det var kort sagt det budskab, som Tom Bell fra Boeing her til aften gerne ville ud med, da Boeing inviterede pressen til briefing hos advokatfirmaet Bech-Bruun på Langelinie Allé i København. I juni tabte Boeing kampfly-konkurrencen til Lockheed Martins F-35. Men ifølge Boeing havde Forsvarsministeriets kampfly-kontor brugt forkerte tal i den samlede evaluering, som førte til, at Super Hornet tabte til F-35 på alle fire evaluerede parametre.

Ikke mindst fandt Boeing det direkte misvisende, at F-35 skulle være billigere end Super Hornet, og derfor besluttede Boeing den 15. september sig for at gå den juridiske vej for at få oprejsning. Boeing søgte i første aktindsigt i groft sagt hele konkurrencen for at se, hvordan den danske konkurrence blev skruet sammen og kandidaterne evalueret – og truede samtidig med muligheden for at trække Forsvarsministeriet i retten.

Boeing mener eventuel retssag alvorligt

Nu er der gået 11 uger, og intet reelt er der ifølge Boeing sket. Derfor er Boeings vice president Tom Bell rejst til Danmark for at vise, at den amerikanske producent fortsat er opsat på at føre sagen til ende.

“Vi mener det alvorligt, og vi forbliver besluttede på at forfølge sagen. Det var vigtigt for mig at møde op her og sige, fordi folk i både Danmark og USA fejlagtigt har fået den opfattelse, at fordi der er sket så lidt i sagen, mente Boeing ikke denne sag alvorligt,” siger Tom Bell, som er vice president i Boeings Defence, Space and Securitys global sales and marketing division.

Ifølge Tom Belle har afgørelsen i den danske konkurrence haft alvorlige konsekvenser for Boeing, fordi markedet har reageret negativt over for Boeing på den klare danske afgørelse. Boeing er derfor i gang med så at sige at rydde op efter det kaos, som den danske konkurrence har skabt.

»Vi er fortsat meget bekymrede over de antagelser og den misinformation om prisen på Super Hornet, som blev spredt i markedet i forbindelse med den danske kampfly-konkurrence. Det, vi prøver nu, er at rette fejlene,« siger han.

Andre lande bruger samme evalueringsmodel

Hvordan vil I have den danske regering til at gøre det?

»Jeg aner ikke, hvor det ender. Men vi er nødt til at rette op på den misinformation, som er ude. Det er et faktum, at den danske evalueringsmodel desværre bliver brugt af andre lande som begrundelse for, at F-35 JSF er billigere per stel end en Super Hornet,« siger han.

I øjeblikket forbereder Boeing sig bl.a. på nye kampfly-konkurrencer i Canada og Finland. Den amerikanske flyproducent kan dog glæde sig over, at den canadiske regering har besluttet sig for at købe 18 Super Hornet som midlertidig afløsning for det canadiske flyvevåbens aldrende CF-18 Hornets, som er forflyveren til Super Hornet. Herefter følger en konkurrence i stil med den danske for en mere permanent erstatning til det canadiske flyvevåben.

Set i det lys er “kampen” ikke slut i Danmark endnu. Tom Bell ved ikke, hvad der kommer ud af sagen, men Boeing bliver ved – vel vidende, at beslutningen om F-35 er taget endeligt i Danmark.

»Jeg ved ikke, hvor det ender. Men vores mål er at få rettet fejlene. Vi har ingen håb om at få ændret beslutningen,« siger han.

 

Tom Bell (th) er vice president i Boeing Defence, Space & Securitys Global Sales & Marketing. Tirsdag ankom han til Danmark for at demonstrere, at Boeing mener sagen mod Forsvarsministeriet alvorligt. Her sidder han flankeret af advokaterne Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg og Anne Bergholt Sommer fra Bech-Bruun. Foto: Ernstved
Tom Bell (th) er vice president i Boeing Defence, Space & Securitys Global Sales & Marketing. Tirsdag ankom han til Danmark for at demonstrere, at Boeing mener sagen mod Forsvarsministeriet alvorligt. Her sidder han flankeret af advokaterne Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg og Anne Bergholt Sommer fra Bech-Bruun. Foto: Ernstved

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Svend-Erik Hansen
Læser
Svend-Erik Hansen
8. december 2016 10:40

Det er ikke pænt at slette indlæg uden årsag.

Stod det klart på mødet, hvilke skridt Boing vil tage overfor staten?

Peter Ernstved Rasmussen
Læser
Peter Ernstved Rasmussen
8. december 2016 11:31

Hej Svend-Erik. Jeg er ikke helt med på, hvad du hentyder til, da jeg ikke mener at have slettet nogen indlæg? Nej, det stod ikke klart, hvilke skridt Boeing vil tage over for staten. Boeing afventer svaret på aktindsigten i Forvsarsministeriet og vil på baggrund af det overveje, om selskabet gennem Bech-Bruun skal klage til ombudsmanden eller tage sagen til retten.

Svend-Erik Hansen
Læser
Svend-Erik Hansen
8. december 2016 12:20

Hej Peter,
Jeg kan se, mit første indlæg er forsvundet i Disqus’ spamfilter, da det indeholder et link. Det dukker nok op på et tidspunkt.
Tak for uddybningen. Defensewatch har også flere detaljer.
Jeg håber meget, du vil følge op på denne sag, da vi er mange, som er uforstående overfor den behandlig, Boing og Super Hornet har fået i typevalget.

Peter Ernstved Rasmussen
Læser
Peter Ernstved Rasmussen
8. december 2016 13:38

Hej Svend-Erik. Det undrer mig, hvis du ikke får lov af Disqus til at poste et link? Prøv gerne igen. Jeg skal nok følge op på denne sag, som lader til at kunne trække i langdrag …