spot_img

Ekspert om Boeing: “Det ligner et bevidst forsøg på grov manipulation”

Boeing påstår i en landsdækkende kampagne, at valget af kampflyet Super Hornet skaber 10.000 nye arbejdspladser i Danmark. I virkeligheden er der tale om årsværk fordelt over 20 år, hvilket svarer til 500 fuldtidsjob i samme periode.

Boeing har et godt tilbud til danskerne. Hvis Danmark vælger at købe kampflyet Super Hornet, lover flyproducenten et solidt boom i danske jobs.

“Valget af Super Hornet vil medføre 10.000 danske arbejdspladser.”

Sådan skriver Boeing i store reklamer i landets busskure, på helsidesannoncer i landsdækkende aviser, og en blød mandestemme gentager samme budskab igen og igen i radiospots over hele landet. Det er bare ikke sandt, for i virkeligheden er der tale om 10.000 årsværk fordelt over en periode på 20 år. Det svarer til 500 fuldtidsarbejdspladser i samme periode.

“Det er i strid med virkeligheden”

Jens Ringsmose er leder af Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet i Odense og samtidig lektor på Center for War Studies samme sted. Gennem de seneste år har han skrevet flere videnskabelige publikationer om det forestående køb af nye kampfly, og han er rystet over stramningen af budskabet og kalder det et udtryk for “desperation” fra Boeings side.

Artiklen fortsætter under billedet.

Eller hvad? #dkforsvar #kampfly #dkpol

A post shared by OLFI (@olfertfischer) on

“Det ligner et bevidst forsøg på grov manipulation,” siger Jens Ringsmose og fortsætter:

“Jeg synes, at det er ret groft. Dem, der har lavet kampagnen må vide, at når hr. og fru Danmark ser kampagnen med 10.000 arbejdspladser, så tænker de ikke på årsværk. De tænker tusindvis af arbejdpladser i en rum tid. De ansvarlige for kampagnen må vide, at danskerne dermed danner sig et billede inde i hovedet, som er i strid med virkeligheden, når der reelt set er tale om 500 jobs i den samme periode.”

“Jobs er mindre præcist end årsværk”

Det er konsulentbureauet Damvad, som har lavet rapporten “An Analysis of Danish Industry and Potential Collaboration with Boeing”, der ligger til grund for Boeings budskab. Kristian Mørk Puggaard er direktør i Damvad, og han bekræfter, at selv om der i rapporten på engelsk står beskrevet 10.000 “jobs” over 20 år, er der reelt tale om årsværk.

“Ja, det er korrekt. Jobs er jo et bredt udtryk, som man kan bruge på mange forskellige måder,” siger han.

Når Boeing skriver, at der er tale om 10.000 jobs, bliver det opfattet som fuldtidsjob, men det er der jo ikke tale om?

“Der er tale om 10.000 fuldtidsstillinger forstået som årsværk. Man kan sige, at jobs er et mindre præcist udtryk end årsværk – det vil jeg give dig ret i.”

Men det vil jo sige, at 10.000 årsværk svarer til 500 fuldtidsstillinger i 20 år? 

“I gennemsnit, ja.”

Synes du, at det er retvisende, når der i stort opsatte reklamer står, at der bliver skabt 10.000 nye danske arbejdspladser?

“Jeg vil ikke udtale mig om reklamerne. Jeg mener, at der er tale om 10.000 jobs fordelt over 20 år forstået som årsværk. Dér synes jeg, at det er retvisende.”

Du synes ikke, at du er blevet spændt for en vogn, når Boeing går ud og lover 10.000 danske arbejdspladser på baggrund af en rapport, som I har lavet?

“Jeg kan stå på mål for de 10.000 jobs forstået som årsværk over en periode på 20 år. Jeg har ikke nogen holdning til kommunikationskampagnen og brugen af tal deri, da jeg ikke er kommunikationsekspert,” siger Kristian Mørk Puggaard.

Boeing svarer kun på skrift

Olfi har forsøgt at få et interview med Boeing, men det har ikke været muligt. I stedet har Boeing svaret skriftligt på Olfis spørgsmål, og afsenderen på svarene er koncernen og således person-neutralt.

Hvorfor skriver Boeing, at valget af Super Hornet skaber 10.000 arbejdspladser, når rapporten bag alene taler om 10.000 årsværk fordelt over 20 år?

“De 10.000 arbejdspladser er en overskift i informations-kampagnen. Kilden er Damvad-rapporten fra 2014, som vi har linket til alle steder i kampagnen, hvor det har været muligt. Rapporten siger, at der bliver skabt 10.000 arbejdspladser på 20 år.”

Ville det ikke være mere sandfærdigt at skrive, at valget af Super Hornet vil skabe 500 fuldtidsstillinger i 20 år? 

“Det er svært at sige i hvilke af de 20 år, arbejdspladserne bliver skabt. Damvad-rapporten taler om 10.000 jobs over 20 år, hvilket, vi finder, er den rette formulering.”

Er det ikke vildledende at konkludere i landsdækkende reklamer, at valget af Super Hornet skaber 10.000 arbejdspladser i stedet for 10.000 årsværk over 20 år?  

“Intentionen er ikke at vildlede – og slet ikke i en offentlig informationskampagne, som er meget synlig. De 10.000 arbejdspladser er en overskrift, og hvor det har været muligt, henviser vi til rapporten fra Damvad som kilde.”

Hvem har godkendt den danske tekst i informationskampagnen?

“Det har Boeing.”

Hvad vil Boeing gøre for at rette budskabet?

“Vi opfordrer alle interesserede til at læse Damvads rapport. Den blev offentliggjort i medierne i 2014 og kan downloades på superhornet.dk’s hjemmeside,” skriver Boeing.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer