Udenrigsministeriets rejsevejledninger afslører krigenes fiasko

1
Claus Hyldahl er speciallæge i Kriminalforsorgen og medicinsk direktør i Lægernes Test Center. Foto: Privatfoto

DEBAT: Hvordan kan man fremhæve Danmarks krigsindsats gennem de seneste mange år som en succes, spørger debattør Claus Hyldahl og henviser i dette debatindlæg til Udenrigsministeriets rejsevejledninger for Afghanistan, Irak og Libyen.

Nu, hvor vi står overfor at skulle deltage i endnu en krig, er det mig fortsat en gåde, hvordan politikere, militærpersoner m.fl. kan fremhæve vores såkaldte aktivistiske (eg. krigeriske) udenrigspolitik som en succes.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har endog udtalt, at han ville gentage bombardementerne i Libyen om nødvendigt. Man kan så spørge sig selv, om han mener at have opnået målet? Alle de, som synes, at vi har fremmet mulighederne for demokrati, menneskerettigheder og socio-økonomisk udvikling samt mindsket volden og terrortruslen i de lande, som vi har været i krig mod, burde læse udenrigsministeriets rejsevejledninger:

Fraråder alle rejser til Afghanistan

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Afghanistan. Danskere, som alligevel beslutter sig for at rejse til Afghanistan, f.eks. af arbejdsmæssige årsager, opfordres kraftigt til selv, eller via deres arbejdsgiver, at sikre sig de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger og kompetent sikkerhedsrådgivning for at imødegå risikoen for terrorangreb og bortførelse.

I Afghanistan er der alvorlig risiko for terrorangreb mod både vestlige og lokale mål herunder køretøjer og kolonner i bevægelse, ambassader, hoteller, guest houses, restaurationer, butikker, lufthavne, offentlige veje og regeringsinstitutioner. Dette gælder også i centrale dele af Kabul. Endvidere er der stigende og konkret risiko for politisk motiveret kidnapning af udlændinge, særligt i Kabul.

Voldelig kriminalitet, såsom røverier og bortførelser, samt religiøs-sekterisk og politisk motiveret vold kan forekomme overalt i Afghanistan.

Ud over den generelle terrortrussel i store dele af verden er der, som følge af militante islamisters skærpede fokus på Danmark, en risiko for, at danskere og danske interesser kan blive mål for terrorangreb og bortførelser visse steder i udlandet. Det gælder særligt i tilfælde, hvor personer eller interesser umiddelbart kan identificeres som danske.

Fraråder alle rejser til Libyen

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Libyen og danskere opfordres til at forlade landet. Skærpelsen sker på grund af de øgede kamphandlinger herunder i Tripoli. Der eksisterer fortsat en ekstraordinær trussel mod vestlige statsborgere i Benghazi. Udenrigsministeriet opfordrer derfor danskere, der mod ministeriets råd opholder sig i Benghazi, til at forlade byen.

Sikkerhedssituationen i Libyen er uforudsigelig og kan ændre sig hurtigt. Dele af landet er særdeles ustabile. Der er mange våben i omløb i Libyen, og de nationale sikkerhedsinstitutioner er fortsat under opbygning.

Mange steder er det de væbnede, revolutionære militser, som har ansvaret for opretholdelse af sikkerheden, hvilket medfører stor vilkårlighed i ordenshåndhævelsen. Der er uro og skyderier mellem militser, herunder i Tripoli. Rejsende bør derfor holde sig løbende orienteret om den lokale sikkerhedssituation, som kan ændre sig med kort varsel, og følge de sikkerhedsanvisninger, som gives af de lokale myndigheder.

Fraråder alle rejser til Irak

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Irak med undtagelse af Dohuk-, Sulaymaniya- og Erbil-provinserne, hvortil ikke-nødvendige rejser frarådes. Sikkerhedssituationen i disse områder er meget ustabil og kan hurtigt ændre sig. Rejsende bør holde sig orienteret om mulige rejseruter ud af landet og være forberedt på at skulle forlade områderne, hvis sikkerhedssituationen forværres.

Terrorangrebene tager bl.a. form af bombesprængninger, beskydning mod køretøjer og bortførelser. Terrorangreb og bortførelser har været og kan fortsat være rettet mod udenlandske interesser og udlændinge. Bortførelser af udlændinge kan være både politisk og økonomisk motiveret. Risikoen for terrorangreb særlig stor på steder, hvor mange mennesker er samlet, herunder hoteller, markeder og lignende.

Den 17. april 2015 blev flere mennesker dræbt og såret ved et selvmordsangreb ved det amerikanske konsulat i Erbil. Risikoen for bortførelser i og omkring Bagdad inklusiv Bagdads Internationale Zone er meget høj. ISIL har tidligere gjort store og pludselige fremrykninger i det nordlige og vestlige Irak, hvilket bidrager til ustabiliteten og uforudsigeligheden af kamphandlingerne i landet.

Ud over den generelle terrortrussel i store dele af verden er der, som følge af militante islamisters skærpede fokus på Danmark, en risiko for, at danskere og danske interesser kan blive mål for terrorangreb og bortførelser visse steder i udlandet. Det gælder særligt i tilfælde, hvor personer eller interesser umiddelbart kan identificeres som danske.

guest
1 Kommentar
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer