spot_img

Kuk-kuk-kammerateri til fordel for Kammeradvokaten

Kammeradvokaten er ikke, som mange fejlagtigt tror, en offentlig institution, men et privat advokatfirma, der har en aftale med staten om at levere juridisk bistand til offentlige myndigheder. Advokatfirmaet Poul Schmith er udpeget af staten som kammeradvokat, og firmaet beskæftiger knap 400 medarbejdere – og er således afhængig af de markedsøkonomiske kræfter. Man er således helt afhængig af kunderne. Ingen kunder ingen forretning. Lidt som konsulentfirmaet McKinsey.

Forsvarsministeriet har lavet en for Kammeradvokaten genial aftale. Den blev indgået under daværende departementschef Lars Findsen, der jo selv var medlem af DJØF. Man må formode, at det ikke var den daværende forsvarsminister, Nikolaj Wammen (S), der fik ideen.

Det er sådan en rigtig glad støt-vennerne-i-DJØF-aftale. Den går på, at alle materielanskaffelser, der ikke kontrolleres af ministeriet, skal i høring hos Kammeradvokaten. Man undgår derved fejlindkøb. Alle ved jo, at folk i uniform er idioter, og Kammeradvokaten har folk med forstand på alt. Også materiel til forsvaret.

Man opnår yderligere, at forsvaret støtter Kammeradvokaten økonomisk. Det er han jo – som privat firma – afhængig af. Eksempel (fra det virkelige liv): Når man skal indkøbe sigtemidler til en værdi af 1 mio. kr., skal der på forhånd i budgettet afsættes 200.000 kr. til betaling for rådgivning ved Kammeradvokaten. Det foregår ved, at man sender en høring til Kammeradvokaten for at høre om det betimelige i at anskaffe de pågældende sigtemidler. Det forekommer umiddelbart lidt molboagtigt, da man må formode at juristerne ved Kammeradvokaten ikke har den store forstand på militære sigtemidler. Men det betyder, at man har anskaffet sig et alibi, når man senere bliver beskyldt for fejlindkøb.

Herudover tilsikrer man også, at indkøbet forsinkes med yderligere halvandet år, for det er den tid, som en høring ved Kammeradvokaten tager. Firmaet har nemlig travlt. Det forstår man godt.

Kammeradvokatens svar:

Obersten tager fejl

Af Tomas Ilsøe Andersen, Managing Partner, Kammeradvokaten – tilføjet 25. februar 09.03

Lars R. Møllers beskrivelse af Kammeradvokatens opgaver for Forsvarsministeriet er – heldigvis – ikke korrekt. Det er der flere grunde til:

Det er ikke korrekt, at alle indkøb skal i høring hos Kammeradvokaten, hvis ikke departementet ’kontrollerer’ en given sag. Vi hyres kun til at hjælpe til i et fåtal afForsvarsministeriets tusindvis af anskaffelser pr. år. Der er ingen automatik.

Det er heller ikke korrekt, at vi har en mening om ’det betimelige i’ at foretage et bestemt indkøb. Det ved kun forsvarschefens og departementets medarbejdere. Og godt det samme. Vores bidrag består af juridisk rådgivning, der blandt andet skal beskytte forsvaret mod erstatningskrav, som der kun er skatteborgerne til at betale.

Endelig er det selvfølgelig ikke korrekt, at en sagsbehandling hos os tager halvandet år. Der er sager, som er hurtigt klaret. Og så er der sager, som eksempelvis indkøbet af 309 nye pansrede mandskabsvogne til hæren til en pris på 4,5 mia. kr., der naturligvis ikke kan klares på en eftermiddag. Det skyldes grundighed og respekt for de kandidater, der deltager i konkurrencen. Ikke langsommelighed.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Ole Sørensen
Læser
Ole Sørensen
23. februar 2016 11:21

Finn Zeigermann ironi eller ej forstår jeg overhoved ikke dit indlæg ??
Kammer advokaturet går i arv fra generation til generation. Uanset om en siddende regering ville af med skidtet kan det ikke lade sig gøre. Dette firma sidder på så lukrative aftaler med staten og er så infiltreret at PET burde se nærmere på hele svikmøllen.

Finn Zeigermann
Læser
Finn Zeigermann
23. februar 2016 10:52

Det skulle såmænd ikke undre mig , at du har ret i dine påstande i denne artikel Lars Møller, men den store overraskelse er det nu ikke for mig:
– hverken at det foregår på denne måde
– eller at indkøb overlades til DJØF’er uden kendskab til tingene
men problemet er jo ikke så stort endda, for Forsvaret mangler jo ikke penge i budgettet til at dække sådanne ekstraudgifter.

Det var jo straks et helt andet problem, hvis det var sparetider for Forsvaret, men det er da gudskelov ikke tilfældet, så der mærker man sikkert slet ikke, at 20% af budgettet går til at betale unødvendige regninger.

Forsinkelser er jo heller ikke noget problem, man bestiller jo for det meste flere år i forvejen i forhold til, hvornår man forventer at skulle bruge det bestilte udstyr, så den ekstra ventetid er jo allerede indregnet i bestillingen.

(Der kan have sneget sig lidt ironi ind i dette indlæg.)

Fra en bedre men svunden tid …
‘Vaagen og Tro’ slesvigerhilsen.