spot_img

Tak! Langt om længe vil Danmark levere det, som vi lovede Nato for 10 år siden

KOMMENTAR: Regeringen vil over de kommende fire år øge udgifterne til forsvar med 40,5 mia. kr. ud over de allerede besluttede 155 mia. kr. og samtidig øge og ligestille værnepligten. Beslutningen er historisk, men også bidende nødvendig, hvis Forsvaret ikke skal kollapse fuldstændigt.

Det har taget tid. Alt for lang tid. I løbet af de seneste 15 år har såkaldte ”effektiviseringer” og besparelser ført Forsvaret ud over kanten i en grad, så vi ikke længere er i stand til at stille med en sølle bataljon på 800 mand i Letland. Det burde ellers være en ganske overkommelig opgave, som Nato stillede efter Ruslands anden invasion af Ukraine i februar 2022. Ét år kunne vi udsende 800 mand, og så var det slut. Vi måtte på det skammeligste melde ”skud forbi” til Nato og lade andre overtage opgaven.

Hvorfor? Fordi vi ikke havde mandskab nok. Advarslerne har ellers været mange, og det har jeg selv sammen med Forsvarets faglige organisationer råbt op om i årevis. Soldaterne flygter ud af Forsvaret, nærmest inden de kan kalde sig færdiguddannede. En konstabel skal gerne være tjenestegørende i seks til otte år for at være pengene værd, men de løber skrigende bort efter bare to år. I Hæren mangler hver fjerde soldat, og blandt officererne er det 13-14 pct. af de unge premierløjtnanter og kaptajner, som forlader Forsvaret årligt.

Ikke nok med det, så mangler Forsvaret alt fra våben og ammunition til uniformer, køretøjer og reservedele. Hæren har ingen natkampudstyr og er ifølge brigadegeneral Henrik Lyhne »blinde som høns« om natten. Den mangler sløringsnet og radioer, så soldaterne kan kommunikere med hinanden. Den mangler alt.

Og i Nordatlanten ligger de 40 år gamle inspektionsskibe og yngre inspektionsfartøjer løbende til kajs med havarier og kanoner, som ikke kan skyde.

Brug for livreddende førstehjælp

Situationen er katastrofal, og det har den været i mange år. Men politisk har man hverken lyttet eller taget situationen alvorligt. Da fem partier i marts 2022 indgik det nationale kompromis, var ambitionen at nå op på to pct. af bnp inden udgangen af 2033 – 12 år senere! I 2014 lovede vi ellers Nato, at vi ville nå de to pct. af bnp i 2024. Med regeringsgrundlaget i december 2022 fik Venstre presset datoen frem til 2030, men det var stadig alt for sent.

Først nu – mere end to år inde i krigen i Ukraine – lader det til, at den virkelige virkelighed er gået op for politikerne. Truslen fra Rusland er reel, og Forsvaret er ganske enkelt bragt knæ ude af stand til at forsvare Danmark. Der er brug for livreddende førstehjælp, og det lader til, at hjælpen nu er på vej.

Med den nye økonomiske indsprøjtning på 40,5 mia. kr. over de kommende fire år vil Danmark allerede næste år nå op på de to pct. af bnp alene med det danske forsvar – og 2,4 pct. af bnp, når man medregner donationer til Ukraine.

Oven i dette ønsker regeringen både at øge værnepligten og ligestille den for mænd og kvinder. Sidste år indkaldte Forsvaret 4.700 unge til at aftjene en værnepligt på fire måneder. Det svarer til lidt over 1.500 årsværk, og den eksisterende værnepligt er en dyr og ubrugelig udgave, som alene har til formål at danne grundlag for rekrutteringen til den stående styrke. Fremadrettet vil regeringen fra 2026 indkalde 5.000 unge til at aftjene en værnepligt på 11 måneder, hvilket svarer til lidt over 4.500 årsværk. Heraf vil de første fire måneder være en basisuddannelse, mens de sidste seks måneder vil være en specialiseret uddannelse, så de værnepligtige kan indgå i den operative struktur. Det er den eneste rigtige måde at styrke Forsvarets opbygning hurtigt og billigt.

Samtidig forsvinder værneretten for kvinder, som fremover vil blive indkaldt til Forsvarets Dag på lige fod med mændene. Alle erfaringer fra Norge og Sverige viser, at en fuldstændig ligestilling af værnepligten er en stor gevinst for Forsvaret. Hurra for det og tillykke til både kvinder og mænd.

Der er noget, vi skal have indhentet

Jeg tillader mig derfor for en sjælden gangs skyld at rose statsministeren for at sætte sig for bordenden, slå i bordet og gennemtrumfe de nødvendige beslutninger. Mette Frederiksen (S) sagde det noget så klart og rigtig på pressemødet i Statsministeriet onsdag:

»I Nato-alliancen er der ingen lande, der skal klare sig selv. Det er sådan set hele ideen med Nato. Men alle skal kunne klare mere selv. Og det gælder særligt for os, der har haltet bagefter i for mange år. Hvor vi i mange europæiske lande har skåret ned på vores forsvar og brugt pengene på velfærd, skattelettelser, klima og andre prioriteter, så blev andre, ikke mindst USA, ved med at investere i deres forsvar. Det har vi nydt godt af. Men Danmark skal ikke være et land, der ligger i læ af andre. Og det er hverken urimeligt at forvente eller forlange, at alle allierede lever op til det løfte, vi har givet hinanden. Med andre ord, er der noget, vi skal have indhentet.«

Tak! Det er glædeligt, og Danmark langt om længe nu vil levere det, som vi har lovet – og i øvrigt blæst højt og flot på i alt for mange år. Men det er også bidende nødvendigt.

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i februar 2016 og er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002. Han har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien i 1993 og Irak i 2004-2005. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Troels Lund ser med »stor alvor« på unge piloters pressede situation

Abonnement
Mandag sendte 30 unge piloter et alarmerende brev til forsvarsministeren og Forsvarsministeriets departementschef og beskrev et flyvevåben mere under afvikling end udvikling. Nu inviterer forsvarsministeren repræsentanter for piloterne til møde. Det var en rød alarm og et nødskrig, som 30 unge piloter fra Flyvevåbnet mandag sendte i form af et...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Mickei Reinhold Jacobsen
Læser
Mickei Reinhold Jacobsen
13. marts 2024 22:07

Positivt at man gentænker værnepligten og høster de lavthængende frugter, som det på kort sigt er, ved at udnytte de mange nye hænder, der hvor de største huller i geledderne er.
MEN det må ikke blive en sovepude for politikerne, som jo nok vil kunne føle sig fristet, til at vente med en gentænkning af ansættelses- og aflønnings forholdene for stampersonellet.
Stampersonellet er og bliver rygraden i Forsvaret!
Det burde selv de mest uvidende indbyggere på Christiansborg efterhånden have indset.

Men nu er vejen til helvede jo som bekendt brolagt med gode intentioner…

Og at love yderligere 40 mia. på et pressemøde, er jo i og for sig det nemmeste i verden. En helt anden ting er at smide pengene på bordet og få sat gang i tingene. Og her afventer vi vist alle, stadig at se lidt handling.

Personligt er jeg nået dertil, at jeg skal se konkrete tiltag førend jeg tror på noget.
Og min skepsis blev da ikke mindre i dag, da man inden der overhovedet er kørt en ny kuglepen eller patron ud i delingerne, begyndte at tale om at foretage “effektiviseringer” internt i Forsvaret for at finde 14 mia. af de 40 mia. man giver ekstra?
Hvem sagde at man fodrer hunden med sin gen hale?

WTF!!!

Og endnu mere bleg om næbbet blev jeg, da jeg så et interview med de Radikales Forsvarsordfører. Et af deres krav til ekstra bevillinger er, at man aftaler en pause i investeringerne, efter en årrække, så man lige kan tjekke om truslen nu stadig er der og om man nu kan nøjes med lidt mindre håndører til Forsvaret, end det oprindeligt aftalte.

Ja så kan man jo kende de Radikale igen…

Problemet er at de åbenbart opfatter genopbygningen af Forsvaret, som noget hvor man kan stoppe midt i vadestedet og skifte hest, uden nogen reelle konsekvenser.
Hav i baghovedet, at Forsvarsforliget er indgået med flere forskellige partier og derfor er mange partier omkring bordet, som hver for sig kan trække i nødbremsen, og dermed stoppe de forholdsvise gode takter, som man kunne ane i horisonten.

Så jeg skal da lige love for, at hvedebrødsdagene blev overstået i en fart.
Hverdags rutinerne med besparelser, læs effektiviseringer, og politisk snak i øst og vest, er tilbage endnu inden man har løftet Forsvaret.
Tror politikerne selv, at disse signaler får de sidste tilbage soldater på pinden til at give tingene en chance mere? Nej, flugten mod porten fortsætter ufortrødent. Og hvorfor ikke?
Politikerne opfører sig ikke anderledes end de hele tiden har gjort, når det kommer til deres stedmoderlige tilgang til Forsvaret.

Jan Kjøller Mühlendorph
Læser
Jan Kjøller Mühlendorph
14. marts 2024 12:18

Tak til OLFI for at sætte fokus.

Nogen i dette forum der ved om K35 eller lignende er på tegnebrættet, som et værktøj til fastholdelse ?

.. og er der ligeledes nogen der ved om et opgør med forsvarets styrelser og en tilbagevenden til den gamle governance model, er på tegnebrættet … som et værktøj til at højne hastigheden på genoprettelsen af Forsvaret ?