spot_img

Danmark forpligter sig til at støtte Ukraine civilt og militært de næste ti år

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

Danmark giver som det første nordiske land Ukraine et såkaldt sikkerhedstilsagn, der betyder, at både den civile og militære støtte til Ukraine rammesættes i en 10-årig bilateral aftale. Aftalen vil blive understøttet af Ukrainefonden. Samtidig er den 15. donationspakke på vej til det krigshærgede land.

Den militære og civile støtte til Ukraine fortsætter de næste ti år.

Det står klart, efter at regeringen torsdag har annonceret, at Danmark indgår et såkaldt sikkerhedstilsagn til Ukraine. Dermed følger Danmark i alt 32 andre lande, der på foranledning af G7-landene Canada, Frankrig, Japan, Italien, Storbritannien, Tyskland og USA allerede har givet lignende forpligtende tilsagn.

»Forsvarsministeren, udenrigsministeren og jeg selv har i den seneste tid ført adskillige samtaler med vores nære allierede, både naboer her i Europa og selvfølgelig også over Atlanten. Fælles er alvoren, men heldigvis også en beslutsomhed og en erkendelse af, at hvis ikke vi handler nu, hvis ikke vi står sammen, så står Ukraine heller ikke, og så står Europa potentielt ikke,« lød det blandt andet fra Mette Frederiksen på torsdagens pressemøde, der blev afholdt på Marienborg.

Sikkerhedstilsagnet er ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet »baseret på Danmarks styrkepositioner inden for F-16-kampfly, genopbygning af Mykolaiv og reformarbejdet i Ukraine« og vil økonomisk blive understøttet af den såkaldte Ukrainefond, som indtil videre er finansieret med 69,1 milliarder kroner frem mod 2028.

Mens Danmark altså forpligter sig til at lade støtten fortsætte de næste ti år, forpligter ukrainerne sig selv til at gennemføre reformer, som fremmer demokrati, antikorruption og demokratisk kontrol med landet væbnede styrker, og som på sigt skal bane vejen for landets medlemskab af både EU og Nato.

Annoncerer donationspakke til 1,7 mia.

Ved pressemødet på Marienborg kunne statsminister Mette Frederiksen, som var flankeret af vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) videre annoncere en ny donationspakke til Ukraine. Pakken er den 15. af sin art og har denne gang en værdi af ca. 1,7 milliarder kroner. De skal bruges på en lang række af de kapaciteter, som ukrainerne lige nu har velbeskrevne udfordringer med at få leveret.

»Pakken sikrer blandt andet indkøb af luftforsvar, droner og yderligere 15.000 artillerigranater. Det, som der er så hårdt behov for i Ukraine. Det sker blandt andet ved samarbejde med andre allierede, ikke mindst Nederlandene og Tjekkiet, men også gennem et stærkt samarbejde med dansk forsvarsindustri. Der er uvurderligt for os. Og for et lille land som Danmark er det altafgørende, at vi styrker vores forsyningssikkerhed. For vores egen skyld, men også for europæiske allierede og for Ukraines skyld,« forklarede forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Fra krigens udbrud og til dags dato har Danmark brugt i alt 33 milliarder kronber på forskellige typer af støtte til Ukraine. Pengene er blandt andet brugt på kampvogne, antiluftskyts, ammunition og militær træning. Danmark har endvidere givet tilsagn om at donere 19 F-16-kampfly, men forudsætninger i Ukraine til at modtage flyene er endnu ikke på plads, forklarede Troels Lund Poulsen fortælle undervejs på pressemødet. Flyene ventes dog at blive leveret til Ukraine i løbet af sommeren.

De mange dyre donationer og den årelange forpligtelse, som Danmark nu har givet tilsagn om, er bydende nødvendige, slog statsministeren fast:

»Der var et før, og der er et efter 24. februar 2022. Verden er blevet et farligere sted. Det er vi nødt til at erkende, og vi er i særdeleshed nødt til at handle derpå. Ord skaber ikke fred, og tid hjælper ikke Ukraine. Det er kun handlingen, der på slagmarken tæller.«

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

4 KOMMENTARER

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
22. februar 2024 18:49

Super godt, Fru statsminister, dejligt at i styrker Ukraines militær – hvornår starter i med at styrke det danske forsvar?
indtil nu har i bare snakket og snakket og lovet og lovet, men intet sker ude hos soldaterne – andet end at deres materiel og våben bliver taget fra dem og sendt til Ukraine?
Mon ikke at regeringen snart skal til – rent faktisk at sende nogle penge til det danske forsvar – man kunne jo etablerer en forsvarsfond med 50 miliarder kroner som en start.
Og så sparke FMI i røven og bede dem bestille camouflagenet, lette maskingeværer , night Vision + alle de almindelige materiel genstande man mangler ude i rækkerne, bare til en start og så tillade at vores soldater bliver transporteret på ladet af en lastbil igen, det nuværende forbud er direkte idiotisk.
kan sgu da ikke passe at man som værnepligtig eller soldat i stående styrke skal huske sit rejsekort og tage offentlig transport med viking bus rundt i øvelsesterrænet
Er den øverste ledelse i forsvaret da fuldstændig inkompetent, når man ikke engang kan sørge for at soldaterne har nok køretøjer til rådighed i dagligdagen?
Og så se for helvede at få bestilt noget luftforsvar, SM- 2 og SM- 6 missiler til fregatterne, skyranger 30 m.m. og en masse ammunition.
Så kom dog igang
Ikke mere snak, i har nu snakket i 2 år, siden krigen i Ukraine startet og INTET er blevet bedre ude hos soldaterne, det er kun blevet værre og værre.
Hvor længe skal der gå, inden i forstår at den nuværende FC IKKE er den rigtige til jobbet?
Han er direkte fejlcastet i rollen som forsvarschef – I en tid hvor vi skal have en kompetent hånd på rattet og en FC som både kan handle og kommunikerer og som har soldaternes tillid, hvilket den nuværende desværre ikke har.
SÅ GØR DOG NOGET
Jens

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
23. februar 2024 3:23

Nu hvor alvoren så småt er ved at gå op for en flertalsregering i Danmark, var det nok på høje tid at rullenick Hækkerups “genistreg” med at afmontere Forssvarschefens position og lægge den ind under departementet, tilbage.

Den skade som Hækkerup som minister med Lars Findsen som departementschef har forvoldt på Forsvarets evne til at fungere som en samlet organisation, kan næppe overvurderes.

Hækkerup er væk og Findsen er ikke ligefrem i kridthuset, så man træder næppe nogen voldsomt over tæerne ved at indrømme at det projekt var en katastrofe for Forsvaret.

Det ville formentlig være en lavthængende frugt som ikke kræver de store investeringer.

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
23. februar 2024 3:05

Begge ministre undgik omhyggeligt at komme ind på dansk forsvars tilstand.

Og Christiansborgpressen undlod som sædvanligt at stille kritiske spørgsmål til samme emne, som kunne have udstillet at det hele lige nu er Kejserens Nye Klæder.

om det skyldes pressens frygt for ikke at have adgang til godbidder fra diverse spindoktorer eller uvidenhed om emnet kan være svært at sige, men begge dele er vel mulige på samme tid?

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
23. februar 2024 3:27

Statsministeren nævnte det hensigtsmæssige i at man ikke bare køber hvad som helst ind til Forsvaret, men sørger for at der ikke vælter alle mulige forskellige systemer rundt, og standardiserer indkøbene sammen med vores NATO-partnere.

Hvis hun virkelig mener det, hvorfor har hun så ikke stoppet indkøbet af det israelske artillerisystem som ingen af vores samarbejdspartnere har?