spot_img

Udsendelse af fregat udstiller dansk nøleri og sømilitære materielmangler

Debatindlæg

Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger.

KOMMENTAR: Udsendelsen af en dansk luftforsvarsfregat til Det Røde Hav er først og fremmest symbolpolitik, som skal vise vores allierede, at vi byder os til. De danske fregatter kan kun i begrænset omfang forsvare sig mod de faktiske lufttrusler i området, hvilket tjener som seneste bevis på Danmarks årelange fodslæbende tilgang til forsvarspolitik.

Den tilspidsede situation i Det Røde Hav fik fredag regeringen til at beslutte at sende en dansk fregat til området, hvor den skal indgå i den amerikanskledede flådestyrke Prosperity Guardian. Flådestyrken får til formål at beskytte skibstrafikken, som de senere uger har været udsat for et utal af drone- og missilangreb affyret af den yemenitiske houthi-milits.

Som en af verdens største søfartsnationer er det naturligt, at Danmark trækker sin del af læsset, når handelsskibe kommer under angreb og kræver beskyttelse. Det har vi tidligere gjort på østsiden af det afrikanske kontinent, hvor pirateriet i nullerne og starten af 10’erne voldte store problemer for danske og internationale rederier. Siden gik Danmark solo i Vestafrika og i efteråret 2021 fik ”Esbern Snares” tilstedeværelse i Guineabugten et dramatisk klimaks, da danske soldater skød og dræbte fire formodede pirater og sårede en femte.

Nu skal Søværnet så øjensynligt holde den udenrigspolitiske fane højt igen. Det er ikke den store overraskelse, og fregatbesætningerne er efter løbende uddannelse i både Tyskland og England klædt godt på til denne mere konventionelle sømilitære opgave. Desværre har de ikke fået de bedste forudsætninger på materielsiden.

Kan ikke nedskyde ballistiske missiler

Danmark befinder sig midt i processen med at anskaffe og modtage de første af sine såkaldte standardmissiler til de tre nyeste fregatter af “Iver Huitfeldt”-klassen. Missilerne af typen SM-2 Block IIIA skal forvandle de tre overfladeenheder til rigtige luftforsvarsfregatter, sådan som det var tanken, da de i sin tid blev bygget.

Med SM-2-missilerne bliver fregatterne langt om længe – 12 år efter at skibene indgik i flådens tal – i stand til at levere områdeluftforsvar. I grove træk betyder det, at de snart kan forsvare et større område mod lufttrusler end hidtil, hvor Evolved Sea Sparrow-luftforsvarsmissilerne har sat sine begrænsninger med en beskeden rækkevidde på ca. 50 kilometer. Til sammenligning kan SM-2-missilerne nå ud på 90 sømil – godt og vel 165 kilometer.

Der er bare ét problem.

SM-2 Block IIIA-missilerne er, allerede inden de er ankommet og installeret, godt på vej til at være forældede, og de kan ikke bruges til at nedskyde ballistiske missiler. Det er et problem, fordi det blandt andet er netop de ballistiske missiler affyret fra Yemen, der udgør truslen mod skibsfarten i Det Røde Hav.

Med andre ord: Selv hvis den fregat, der skal afsted til det konfliktfyldte farvand, når at få fyldt sine launchere med nyindkøbte eller lånte SM-2-missiler inden afsejling, kan den ikke effektivt imødegå den faktiske trussel, den risikerer at møde ud for Yemen. Dermed bliver det igen tydeligt for samtlige af Danmarks allierede, præcis hvor meget vi halter bagud.

Allierede må tænke deres

Skal Danmark kunne levere et troværdigt modsvar mod ballistiske missiler – som Rusland i parentes bemærket også ligger inde med et større arsenal af – kræver det den nyere model SM-6, som Danmark for nuværende har fravalgt at investere i. SM-6 er flere gange dyrere end SM-2 og kræver nye radarer og et opdateret kommando og kontro (C2)-system. Det vil med andre ord blive en stor udskrivning, men det vil samtidig være en fremtidssikring af Søværnet.

For nuværende kan danske fregatter kun nedskyde trusler tæt på sig selv eller den flådestyrke, de indgår i. Det er også en vigtig opgave, og det er ikke sådan, at en dansk fregat ingen nytte kan gøre. Det ændrer bare ikke på, at Søværnets materielmangler atter bliver udstillet, og at vores Nato-partnere må igen-igen tænke deres.

Det er vigtigt at understrege, at en dansk fregat naturligvis ikke kommer til at sejle rundt alene. Det er altså ikke sådan, at danske søfolk kommer i akut livsfare ved at blive sendt til Det Røde Hav. Men det danske materielefterslæb betyder, at amerikanerne eller nogle af de andre deltagere i koalitionen skal løfte denne del af opgaven. Det illustrerer også med al ønsket tydeligt, at vi pynter os med lånte fjer, når vi fortæller os selv og vores alliancepartnere, at vi skam har tre luftforsvarsfregatter.

Det har vi af navn, men bestemt ikke af gavn. For dem, som var i tvivl om den kendsgerning, bliver den forestående maritime opgaveløsning en fremkaldervæske, som vil tydeliggøre behovet for, at Folketinget får det proverbiale muldvarpeskind op af lommen meget snart.

Kasper Junge Wester er uddannet cand.mag i journalistik fra Syddansk Universitet i Odense og har bl.a. en fortid i Søværnet, hvor han både har jagtet pirater i Adenbugten og hentet kemiske våben i Syrien med “Esbern Snare”. Foto: Astrid Rørbye

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Sådan styrker vi effektivt Hjemmeværnet uden at bruge milliarder

BLOG. Hjemmeværnet er ofte blevet overset i diskussionerne om styrkelsen af Forsvaret og har heller ikke fyldt meget i den offentlige samtale om det nye forsvarsforlig. Niels Klingenberg Vistisen præsenterer her en række konkrete forslag til, hvordan Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan styrkes uden milliardinvesteringer. Jeg har ad flere omgange...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

7 KOMMENTARER

guest
7 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael Hovard Ekmann
Læser
Michael Hovard Ekmann
29. december 2023 18:31

Stop nu. Den kan ikke engang forsvare sig selv. Løkke & Co skulle hellere sætte nogle penge ind på kontoen hos FMI i Ballerup. De manglede dem meget. Har ikke set en krone endnu! Kun snak!

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
29. december 2023 23:59

Det er vel også kun spil for galleriet. Det ender vel som da vi skulle sende en fregat til at indgå i eskorten af et fransk hangarskib og de kære franskmænd opdagede at vi havde sendt en fregat med kapacitet som et patruljefartøj af Daphne klassen (gamle SDC’er) i stedet for en fregat med ASW og AA kapacitet, nøj hvor blev de sure og var ved at sende os hjem i skammekrogen.
Godt nytår til jer alle og god bagjul 🙂

Morten Knorborg Poulsen
Læser
Morten Knorborg Poulsen
29. december 2023 19:30

Hvis vi nu lidt optimistisk regner med at SM-2 vil være operativ og kampklar på fregatterne i 2026 , vil det være 15 og ikke 12 år siden Iver klassen indgik i flådens tal.

Lars Wismann
Læser
Lars Wismann
31. december 2023 18:58

Det er et skridt i den rigtige retning at sende en af vores area defence fregatter af Iver Huitfeldt-kl. til operationerne i Røde havet og Aden bugten. Men det havde været smukt om beredskabet havde gjort det muligt at sejle straks i stedet for først om 5 uger. I 1982, hvor Argentina gik i land på Falklandsøerne d. 02. april 1982, der gik der en lille uge før 2 hangarskibe, 25 fregatter og et stort antal følge og forsyningsskibe begyndte den lange rejse de 8.000 sømil til Syd Atlanten. I august dagene 1914 begyndte Søværnet sin minering af danske farvande straks, Den Første Verdenskrig var en realitet. Søværnet burde som Brandvæsenet og Civilforsvaret få strammet sit beredskab op, så vores fregatter kan sejle straks og ikke først om 5 uger. Det er sådan vi arbejder i erhvervslivet. Når opgaverne byder sig til, så rykker vi ud straks. I øvrigt god rejse til Røde Havet og Aden Bugten. Jeg er overbevist om, at Søværnet vil bidrage til løsningen af opgaverne til karakteren UG med kryds og slange. The Nelson touch var og er: “Go to sea, find the enemy, engage the enemy and you cannot do all wrong”!

Lasse Jeppesen
Læser
Lasse Jeppesen
30. december 2023 0:15

Retfærdigheds vis bør det nævnes, at ingen andre NATO-lande end USA råder over SM6… Med SM2 ombord vil den danske fregat kunne yde en betragtelig beskyttelse at handelsskibene i Det Røde Hav…

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
2. januar 2024 10:48

@ L. Wismann.
Det var under den kolde krig og alle natolande havde på det tidspunkt skibe på kort varsel. Det er en noget anden situation nu. Flåden har ingen enheder på kort varsel, personellet er på juleferie og afvikling af frihed. Og så skal skibene gøres klar til operation, og vi skal have skrabet en besætning sammen, en til at tage afsted med skibet men også en til at afløse (hvis vi har uddannede folk nok).

Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
29. december 2023 20:32

På udtalelserne fra forsvarsministeren formoder jeg at Danmark kan låne nogle SM2 missiler før de ankommer til Røde Havet