spot_img

Tilliden til forsvarschefen er nærmest væk såvel politisk som internt i Forsvaret

ANALYSE: To begivenheder i de forgange uger afslører, at forsvarschef Flemming Lentfers ledelse mangler opbakning både politisk og i Forsvaret. Dels har regeringen fejet hans oplæg til forligsforhandlingerne af banen, og dels er de klassificerede dokumenter blevet lækket til pressen.

Da forsvarsminister Trine Bramsen (S) i efteråret 2020 udpegede Flemming Lentfer som ny forsvarschef, kom det som en overraskelse for mange. Den daværende direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse var en af ganske få officerer i det danske forsvar, som på trods af Danmarks talrige missioner siden 1990’erne på Balkan og i Afghanistan, Irak, Libyen, Mali og ud for Afrikas Horn – for blot at nævne nogle – aldrig nogensinde havde været udsendt i en international mission.

Hans operative erfaring gik tilbage i til et par år i Hawk Eskadrille 541 fra 1988-1993 og siden en kort periode som chef for Hawk afdeling Vest. Resten af hans tjeneste havde været ved stabe, skoler og tjenester, og i daglig tale gik Flemming Lentfer for at være en af de bedst slørede soldater i det danske forsvar, for ingen andre end hans medarbejdere kendte ham.

Da han tiltrådte i embedet som forsvarschef 1. december 2020, måtte medierne ikke interviewe ham, og da det nationale nyhedsbureau Ritzau som eneste medie fik et interview med forsvarschefen, krævede ministeren, at det foregik på hendes kontor. Interviewet gik derefter.

Den normale reaktion for en topofficer ville være, at den nyudnævnte forsvarschef havde gjort ministeren det klart, at han var chef i egen ret og selvfølgelig havde både ret og pligt til at stille op til interview i medierne.

Men ikke Flemming Lentfer. Han lod til ligefrem at være godt tilfreds med, at den siddende minister afskar ham fra at skulle stille op i medierne. Da ministeren samtidig begyndte at kalde ham for »styrelseschefen for Forsvaret«, protesterede han heller ikke. Flemming Lentfer lod sig ikke gå på, og på den måde fortsatte han en ledelsesstil, som han har praktiseret gennem sin karriere. I skyggen uden for offentlighedens søgelys.

Flyvevåbnet bliver favoriseret

I løbet af forsvarschefens første tre år i embedet har krigen i Ukraine været det altoverskyggende tema, og det seneste år har forberedelserne til det netop indgåede forsvarsforlig og de efterfølgende delforlig været en hovedprioritet. Det er dog ikke et arbejde, som forsvarschefen internt i Forsvaret høster stor ros for.

Nu kunne man tro, at udsigten til ekstra 155 mia. kr. ville skabe glæde og begejstring i Forsvaret, men det stik modsatte har været tilfældet. I en hermetisk lukket proces – kaldet kastelsprocessen, fordi den foregik i Forsvarets bygninger på den gamle fæstning i København – var det i realiteten en lille lukket kreds af topofficerer omkring Flemming Lentfer fra primært Flyvevåbnet, som udarbejdede den plan, der for to uger siden blev lækket til TV2.

Forsvarschefens fagmilitære oplæg adskiller sig fra alle tidligere oplæg ved ikke at være et spareforslag. Helt mod sædvane skal forsvarschefen stå i spidsen for genopbygningen af det danske forsvar, og alle tre værn kan derfor i fremtiden se frem til massive investeringer. Det burde gøre alle glade, men det modsatte lader til at være tilfældet. Det skyldes ikke mindst, at forsvarschefens oplæg langt hen ad vejen forfordeler Flyvevåbnet, som kan se frem til de mest massive investeringer, som samtidig skal falde først i forliget ifølge forsvarschefens oplæg.

Anderledes ser det ud med Hæren og Søværnet, som slet ikke har været inddraget i de endelige planer. Således må Hæren se forsvarschefens oplæg indeholde begrebet »specialinfanteri«, som Hæren hverken ønsker eller kender til. Hæren ønsker, at politikerne prioriterer opbygningen af en slagkraftig brigade, som vi har lovet Nato, og det kræver både flere kampvogne og infanterikampkøretøjer (IKK’er). Men hvor 1. Brigade var hovedprioriteten i det eksisterende forlig med løfte om at stå klar 1. januar 2024, er det mål ifølge forsvarschefens plan nu udskudt til år 2034.

På samme måde ønsker Søværnet en erstatning for de aldrende inspektionsskibe af Thetis-klassen, som har sejlet i barske vejrforhold i Nordatlanten gennem 40 år. Men forsvarschefen har ingen planer om at lade nogle nye skibe bygge før om 10-15 år. I denne uge kunne DR så påvise, at skibene slet ikke lever op til Natos styrkemål, selv om skiftende forsvarschefer løbende har bekendtgjort, at det gjorde de. Kan man overhovedet stole på Forsvarets ledelse?

Til gengæld skal Flyvevåbnet ifølge forsvarschefens plan både have flere kampfly, overvågningsfly, missilforsvar og strike-missiler som Tomahawk.

Sætter Forsvarets planer på pause

Noget lader til, at også politikerne er ved at have fået nok. I denne uge kunne netmediet Altinget fortælle, at regeringen sætter foden ned over for Forsvaret, fordi den savner en kobling mellem de store sikkerhedspolitiske strømninger og Forsvarets konkrete ønsker til nye kapaciteter. Derfor vil regeringstoppen med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sætte Forsvarets planer og arbejde på pause og i stedet udarbejde op mod 30 nye analyser.

Således savner regeringen sammenhæng mellem anbefalingerne i ambassadør Michael Zilmer-Johns og hans analysegruppes rapport ”Dansk Sikkerhed og Forsvar frem mod 2035” fra september 2022 og forsvarschefens militærfaglige oplæg. Kilder fortæller til OLFI, at der i departementet generelt er en mistro til forsvarschefens hidtidige meget lukkede proces, som tydeligvis savner opbakning i brede dele af Forsvaret.

I den politiske ledelse af Forsvaret er der en opfattelse af, at tidligere analyser mere har været begrundet i forsvarschefens personlige ønsker end i velunderbyggede analyser. Samtidig er der stor frustration over forsvarsledelsens tidligere tydeligt usande erklæringer om en slagkraftig brigade i det indeværende forlig, som udløber 1. januar.

Forsvarsledelsens argumentation for at udskyde erstatningen af Thetis-klassen i yderligere 15 år finder departementet baseret på et usagligt fundament. Og slutteligt er der en bekymring, som går på forsvarschefens egen rolle i beslutningen om at købe en masse nye pansrede mandskabsvogne af typen Piranha V, som Hæren slet ikke er interesseret i. Da de første blev indkøbt for år tilbage, stod Flemming Lentfer selv bag købet som direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og han har derfor en personlig interesse i at fremstille datidens køb som en solid succes.

Når der hverken bliver lyttet eller inddraget

I denne uge kunne vi her på OLFI fortælle, at forsvarschefen på baggrund af lækagen til TV2 har bedt FE om at iværksætte en undersøgelse af, hvor lækagen kan være sket. At oplægget så burde have været offentliggjort og debatteret i offentligheden inden overdragelse til politikerne, er en helt anden sag.

Det opsigtsvækkende er således naturligvis ud over indholdet, at klassificerede dokumenter lækkes til pressen. Havde forsvarschefen sikret sig fælles ejerskab over sit oplæg ved at inddrage værnene og lytte til deres ønsker, havde fortroligheden og hemmeligholdelsen af planen nok haft bedre kår.

Nu afslører lækagen, at der er folk i Forsvaret, som er villige til at løbe en endog meget stor risiko ved at lække et fortrolige dokumenter til pressen. Det gør man kun, når man oplever, at alle andre muligheder er udtømte. Når der ikke bliver lyttet og ikke bliver inddraget.

Det kan godt værre, at forsvarschef Flemming Lentfer føler, at han har den gyldne drejebog til genopretningen af det danske forsvar. Men han skal nok forberede sig på at blive skuffet, fordi det hurtigt kan vise sig at blive en anden forsvarschef og en anden plan, som ender med at danne grundlaget for fremtidens forsvar.

Peter Ernstved Rasmussen etablerede OLFI i februar 2016 og er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i Odense i 2002. Han har en fortid som reserveofficer i Den Kgl. Livgarde med udsendelser til Bosnien i 1993 og Irak i 2004-2005. Foto: Thomas Rønn

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Troels Lund ser med »stor alvor« på unge piloters pressede situation

Abonnement
Mandag sendte 30 unge piloter et alarmerende brev til forsvarsministeren og Forsvarsministeriets departementschef og beskrev et flyvevåben mere under afvikling end udvikling. Nu inviterer forsvarsministeren repræsentanter for piloterne til møde. Det var en rød alarm og et nødskrig, som 30 unge piloter fra Flyvevåbnet mandag sendte i form af et...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

6 KOMMENTARER

guest
6 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
3. december 2023 16:59

kommentar.
Jeg har i gennem lang tid talt for at vi skal have en forsvarschef som kan både samle og lede forsvaret igennem en utrolig svær tid – og det er ikke Flemming Lentfer, han er helt åbenlys den forkerte mand i det forkerte job.
Så lad os nu komme videre og få en ny forsvarschef som rent faktisk ER den rette mand i det rette job, på det rette tidspunkt.
En som kan samle og lede forsvaret igennem et 10 årig forsvarsforlig, hvor man rent faktisk skal oprette nye enheder og genopruste forsvaret.
skub nu nogle af de dygtige oberstløjtnanter vi har ude i regimenterne frem og lad dem komme frem i geleddet.
Jens

Jacob Barfoed
Læser
Jacob Barfoed
4. december 2023 20:13

Kære Peter
Jeg synes desværre det er en af de dårligere ledere du har skrevet.
Unuanceret og fejlfyldt.

Lad os starte med nuancerne. Der har de sidste 1-2 måneder på Olfi været en del debatindlæg og kronikker (herunder fra min hånd). Samt senest et interview med brigadegeneral Carsten Rasmussen (Hæren, pens.), som forsvarer FC’s prioriteringer.
Alle fagligt funderede argumenter, som går imod den FC kritiske linje, du har valgt, ignorerer du helt i din leder. Du nævner dem ikke engang.
Tydeligst ignorerer du Rasmussens forklaring om, at FC har prioriteret kapaciteter til Artikel 3 opgaver (nationalt forsvar), på bekostning af rene Artikel 5 kapaciteter (Tunge brigade). Så er det jo også nemmere at lade være med at forholde sig til dem.
Det får desværre Olfi til at fremstå som en part med en agenda – lobbyist kunne være et andet ord – fremfor som et faglig solidt og nuanceret journalistisk medie.
Det er virkelig synd, for forsvarsområdet fortjener et seriøst nichemedie.

Din leder er også fejlfyldt. Du nævner TOMAHAWK strike missiler som en Flyvevåben kapacitet. Det er en IVER-klasse fregat kapacitet.
Du fortsætter med at nævne P8 Poseidon som FLV kapacitet, selvom den skal udføre maritime operationer, i lighed med SEAHAWK helikopteren.
Du undlader at nævne, at medium helikopterkapaciteten (primært) er en kapacitet til for SOKOM og politi/PET, selvom der sidder en pilot fra FLV i den.
Du undlader også at nævne den tidlige store investering til nye patruljefartøjer (korvetter) til Søværnets opgaver i danske farvande.

Det kan du gøre bedre, Peter.
Det er virkelig synd, for forsvarsområdet fortjener et seriøst nichemedie.

Michael Madsen
Læser
Michael Madsen
8. december 2023 17:21

Kære Jacob Barfoed
Kan du fortælle hvor langt man er i processen med de nye patruljefartøjer (korvetter) til Søværnets opgaver i danske farvande. Mig bekendt, er de ikke kommet i udbud. Husk også lige på, at de samtidig skal afløse de aldrene miljøskibe, som er ved at blive levetidsforlænget med 10 år. Så lige rundt hjørnet er de vel ikke?

Poul Bjerrum
Læser
Poul Bjerrum
16. december 2023 18:55

Kære TroelsJulemand
I år har jeg kun ét ønske: Ny ledelse af Forsvaret.
Kh.
Poul

Poul Juul
Læser
Poul Juul
6. december 2023 15:51

En journalist, der udtaler sig om hvem, der er god som Forsvarschef. Ha-ha. Det har ikke noget at gøre med journalistik. Det er GAK.

Johnny Madsen
Læser
Johnny Madsen
6. december 2023 13:31

Man kan undre sig over at chefen siger i 2023 er den tunge brigade klar. I dag kan forsvaret mønstre mindst 2500 mand og HJS med SSR kan mønstre 1500+. Så at påstå den tunge brigade ikke kan være klar er direkte et falsum og lodret forkert, men de viser jo blot at chefen ikke er den rette på posten, og flere højtstående chefer undsiger ham ligeledes. At man giver flyvevåbnet så meget er en fejl af format da det er kampstyrkerne samt special operations styrkerne der mangler, samt flåden i den grad da mange af de skibe der er i dag på INGEN måde lever op til NATOs styrkemål. Det kræver en mand på posten der kan sit kram, kan samle og fordele de midler og måske også se indad med hensyn til leder da der er ufattelig mange mellem leder som ikke har en funktion ud over administrativt. Der er brug for soldater og NCO der kan lede og fordele under kamp samt operationspersonale der kan sammensætte de reelle mål og værdier for det Danske forsvar. Jeg er selv en gammel rotte med 16 år i tjenesten og udsendelser samt 25 år+ i HJV og SSR og bidrager med veteraner i dag med hjælp og nogle af dem burde aldrig være sendt afsted