spot_img

Ukrainekrigens ubeskrevne og farligste fronter er indenrigspolitiske

ANALYSE: Det mest sandsynlige scenarie er ikke, at Ukraine taber ved fronten til den russiske invasionsmagt. Det mest sandsynlige er i stedet, at krigen tabes ved en “dobbelt-implosion” af nationaløkonomi og demokrati, mener udenrigsanalytiker Jens Worning, som her forklarer, hvordan han når til den konklusion.

Læser man bredt i de redigerede danske medier, kunne man i den forløbne weekend få en meget underbelyst indsigt – at Ukraine står overfor et potentielt krater, der kan suge den ukrainske stat og det ukrainske samfund ned i sig og berede russisk overherredømme trods det faktum, at den russiske invasion er så fyldt med militære fejl og inkompetence, løbende beskrevet i internationale medier siden invasionens begyndelse den 24. februar 2022.

Lørdag beskrev Jyllands-Posten, at den ukrainske finanslov for 2024 er underfinansieret med mere end 200 milliarder kroner. Det handler ikke om frontlinjen, hvor den vestlige alliance sender milliarder til militært isengrej, humanitær støtte og genopbygning af basal infrastruktur. Det handler om nationaløkonomien, hvor statskassen er tom.

Samme dag skrev Politiken en leder, hvor man advarede mod suspendering af det forfatningsmæssige bestemte præsidentvalg i Ukraine i 2024, hvorved man får fortalt, at landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, overvejer at lade landets undtagelsestilstand – på grund af invasionen – udsætte præsidentvalget i 2024, og dermed en folkelig stillingtagen til ham og hans lederskab, på ubestemt tid.

Det er to helt centrale iagttagelser, der som sagt er voldsomt underbelyste. Den største trussel mod Ukraine er lige nu ikke ved fronten, men i Kyiv og den ukrainske stats helbred. Putin kan vinde krigen i Ukraine uden at løsne et skud, hvis den ukrainske stat helt enkelt falder sammen. Igen. Som i 2014.

Hvorfor og hvordan?

Det første trussel er mod økonomien. Den ukrainske stat kan ikke finansiere sig selv og beder nu om vestlig støtte til det også. Det er i sig selv ikke besynderligt, for med den russiske invasion i 2022 faldt Ukraines bruttonationalprodukt med 30 pct., hvilket vil sige, at nationaløkonomien skrumpede med en tredjedel – det slår ethvert land og befolkning sig hårdt på selv i fredstid.

Men Ukraine er i krig og helt afhængig af udenlandske donationer i et omfang, er er svært at fatte. Ukraines folketal var inden invasionen omkring 44 millioner, i dag er det nede på omkring 37 millioner – det fortæller mere om flygtningestrømmen ud af Ukraine end tabene ved fronten, der naturligvis også er en del af det regnestykke. I Danmark er vi lige knap seks millioner indbyggere, men vores bruttonationalprodukt er næste det dobbelte af det ukrainske. Ved fronten står de ukrainske styrker stabilt overfor invasionsmagten, der ligeledes står relativt stabilt – krigen er ikke i gang med at finde sin afgørelse der, men økonomisk hænger Ukraine kun lige i med det yderste neglene.

Den anden trussel er mod demokratiet. Ukraine har med henvisning til landets undtagelsestilstand suspenderet en del lokalvalg siden invasionen, og nu overvejes også præsidentvalget næste år. Er det svært for demokratiet at gennemføre valghandlinger under en krig, besættelse og flygtningestrømme, der i Europa ikke har set sin lige siden anden verdenskrig? Naturligvis. Er det problematisk hvis man suspenderer demokratiet under krigen? Ja, helt og aldeles indlysende.

Zelenskyjs retorik har i høj grad bygget på, at Ukraines kamp er Europas kamp, og at det er kampen om værdier. Europas værdier. Demokrati, ytringshed, menneskerettigheder, ukrænkelig privat ejendomsret og – som nation – territorial integritet. »Vi kæmper jeres kamp,« har det ofte lydt. En suspendering af valghandlingen i 2024 vil svække den argumentation, der er en grundpille i den vestlige og historisk uset store støtte til Ukraine.

Ukrainsk ustabilitet er Europas største sikkerhedsproblem

Økonomi og demokrati i Ukraine hænger på en sørgelig måde sammen. Ukraine har i mere end 30 år været et oligark-domineret politisk system, hvor få oligarker har haft tusindfold mere indflydelse end den enkelte borger. Borgerne er til gengæld gået til mod- og opstand ved Orange-revolutionen i 2004 og Euro-Maidan-protesterne i 2014. Begge dele førte til demokratiske fremskridt, men sidstnævnte førte også til et statssammenburd, der muliggjorde Ruslands annektering af Krim og Ruslands invasion af det østlige Ukraine – invasionen begyndte dengang, ikke i 2022.

Da Berlinmuren faldt i 1989, og Sovjetunionen brød sammen i 1991, var det polske og det ukrainske bruttonationalprodukt stort set ens. I dag er den polske nationaløkonomi mange gange større end den ukrainske. Og det er Ukraines største sikkerhedsproblem, at misrøgt af økonomi og demokrati (læs: korruption) er landets største trussel og dermed ikke den ydre fjende, Putin, men den indre fjende – staten, oligarkiet og korruptionen selv.

Dermed er det også vores, Europas, største sikkerhedsproblem. For vinder Putin, ikke på slagmarken, men på den ukrainske stats sammenbrud, vil den russiske antagonist til EU og Nato udvide sin grænse til Slovakiet, Ungarn og Rumænien – den russiske grænse til EU vil være komplet fra Østersøen til Sortehavet.

Billedtekst (bærende billede): Ukraines vigtigste kamp foregår på de indre linjer, mener udenrigsanalytiker Jens Worning. Billedet er fra Volodymyr Zelenskyjs besøg i Danmark ifm. donationen af danske F-16-fly. Foto: Tue Skals/Forsvaret

Jens Worning er partner i Policy Group A/S og tidligere dansk generalkonsul i Skt. Petersborg for Udenrigsministeriet. Privatfoto

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Troels Lund ser med »stor alvor« på unge piloters pressede situation

Abonnement
Mandag sendte 30 unge piloter et alarmerende brev til forsvarsministeren og Forsvarsministeriets departementschef og beskrev et flyvevåben mere under afvikling end udvikling. Nu inviterer forsvarsministeren repræsentanter for piloterne til møde. Det var en rød alarm og et nødskrig, som 30 unge piloter fra Flyvevåbnet mandag sendte i form af et...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Kristian L. Nielsen
Læser
Kristian L. Nielsen
17. november 2023 18:39

Det ville have klædt Jens Worning at forholde sig lidt mere kritisk til påstanden om, at Ukraine bare skal tage og afholde præsidentvalget næste år. Faktisk har Ukraine allerede udskudt parlamentsvalget, som skulle have været afholdt i sidste måned, og ikke bare “lokalvalg”, som Worning får skrevet. “Er det svært … at gennemføre valg under krig”, spørger han, “naturligvis”. Måske det alligevel burde uddybes, hvorfor det er så svært? Lad mig hjælpe Worning lidt:
Man kan nævne, at ca. 18% af landets territorium er under russisk besættelse. De mange ukrainske borgere, der stadig bor i de områder, vil være afskårne fra at deltage. Det vil også udgøre et stort problem at inddrage soldaterne ved fronten og de adskillige millioner, der for indeværende er flygtninge udenfor Ukraine. For ikke at nævne problemer med korrekt registrering af de mange internt fordrevne. Nogle af disse forhindringer kan måske overkommes.
Men hvad så med sikkerhedsproblemerne? Til et valg kræves valgsteder, hvis placering skal annonceres i forvejen, og hvor folk forventes at stimle sammen på dagen. Det svarer til at udlevere de præcise GPS-koordinater til russerne, som nok skal vide at spare missiler og droner op til en “festdag” på demokratiets og de ukrainske vælgeres bekostning. I bedste fald vil det føre til afbrudte og aflyste valghandlinger over det halve land; i værste fald til et blodbad. Vil det være ansvarligt?
(Og nej, det vil ikke kunne lade sig gøre at indføre et sikkert digitalt ID inden næste forår, sådan at valget kan afholdes online.)
Der er mange eksempler på stater, der under stort sikkerhedsopbud har afholdt valg under trussel fra hjemlige terrorister. Men ikke mange på valg afholdt under forhold som dem i Ukraine i dag, hvor en fremmed magt konstant, bevidst og med betragtelig succes angriber civile mål.
Det er værd at bemærke, at selveste Storbritannien ikke afholdt parlamentsvalg mellem 1910 og 1918 eller mellem 1935 og 1945. ‘Alle parlamenters moder’ besluttede ganske enkelt at forlænge sit eget mandat ved særlov, og udskyde valgene til efter krigen. Det selvom de britiske øer ikke var besatte. Var det også misrøgt af demokratiet, som Worning tydeligvis mener den lignende ukrainske beslutning er?

Kristian Lau Nielsen
Læser
Kristian Lau Nielsen
18. november 2023 18:38

Eftersom mit tidligere forsøg på at kommentere på Wornings artikel, og gå i rette med hans påstand om at Ukraine bør afholde valg til næste forår, ikke slap igennem moderatorens nåleøje, så lad mig i det mindste give et link til en artikel, der på glimrende vis forklarer hvorfor, et ukrainsk valg i krigstid vil være en rystende dårlig ide.
https://foreignpolicy.com/2023/11/17/ukraine-elections-war-russia-zelensky/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Editors%20Picks%2011172023&utm_term=editors_picks

Kasper Junge Wester
Kasper Junge Wester
20. november 2023 10:14

Hej Kristian

Alle kommentarer på olfi.dk godkendes manuelt, så vi holder den gode tone. Det betyder, at der kan være en vis “latenstid”, før de bliver offentliggjort. Det gælder især for kommentarer, der er indsendt i løbet af weekenden.

Bh
Kasper Wester