spot_img

Ukrainekrigens ubeskrevne og farligste fronter er indenrigspolitiske

ANALYSE: Det mest sandsynlige scenarie er ikke, at Ukraine taber ved fronten til den russiske invasionsmagt. Det mest sandsynlige er i stedet, at krigen tabes ved en “dobbelt-implosion” af nationaløkonomi og demokrati, mener udenrigsanalytiker Jens Worning, som her forklarer, hvordan han når til den konklusion.

Læser man bredt i de redigerede danske medier, kunne man i den forløbne weekend få en meget underbelyst indsigt – at Ukraine står overfor et potentielt krater, der kan suge den ukrainske stat og det ukrainske samfund ned i sig og berede russisk overherredømme trods det faktum, at den russiske invasion er så fyldt med militære fejl og inkompetence, løbende beskrevet i...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Kristian L. Nielsen
Læser
Kristian L. Nielsen
17. november 2023 18:39

Det ville have klædt Jens Worning at forholde sig lidt mere kritisk til påstanden om, at Ukraine bare skal tage og afholde præsidentvalget næste år. Faktisk har Ukraine allerede udskudt parlamentsvalget, som skulle have været afholdt i sidste måned, og ikke bare “lokalvalg”, som Worning får skrevet. “Er det svært … at gennemføre valg under krig”, spørger han, “naturligvis”. Måske det alligevel burde uddybes, hvorfor det er så svært? Lad mig hjælpe Worning lidt:
Man kan nævne, at ca. 18% af landets territorium er under russisk besættelse. De mange ukrainske borgere, der stadig bor i de områder, vil være afskårne fra at deltage. Det vil også udgøre et stort problem at inddrage soldaterne ved fronten og de adskillige millioner, der for indeværende er flygtninge udenfor Ukraine. For ikke at nævne problemer med korrekt registrering af de mange internt fordrevne. Nogle af disse forhindringer kan måske overkommes.
Men hvad så med sikkerhedsproblemerne? Til et valg kræves valgsteder, hvis placering skal annonceres i forvejen, og hvor folk forventes at stimle sammen på dagen. Det svarer til at udlevere de præcise GPS-koordinater til russerne, som nok skal vide at spare missiler og droner op til en “festdag” på demokratiets og de ukrainske vælgeres bekostning. I bedste fald vil det føre til afbrudte og aflyste valghandlinger over det halve land; i værste fald til et blodbad. Vil det være ansvarligt?
(Og nej, det vil ikke kunne lade sig gøre at indføre et sikkert digitalt ID inden næste forår, sådan at valget kan afholdes online.)
Der er mange eksempler på stater, der under stort sikkerhedsopbud har afholdt valg under trussel fra hjemlige terrorister. Men ikke mange på valg afholdt under forhold som dem i Ukraine i dag, hvor en fremmed magt konstant, bevidst og med betragtelig succes angriber civile mål.
Det er værd at bemærke, at selveste Storbritannien ikke afholdt parlamentsvalg mellem 1910 og 1918 eller mellem 1935 og 1945. ‘Alle parlamenters moder’ besluttede ganske enkelt at forlænge sit eget mandat ved særlov, og udskyde valgene til efter krigen. Det selvom de britiske øer ikke var besatte. Var det også misrøgt af demokratiet, som Worning tydeligvis mener den lignende ukrainske beslutning er?

Kristian Lau Nielsen
Læser
Kristian Lau Nielsen
18. november 2023 18:38

Eftersom mit tidligere forsøg på at kommentere på Wornings artikel, og gå i rette med hans påstand om at Ukraine bør afholde valg til næste forår, ikke slap igennem moderatorens nåleøje, så lad mig i det mindste give et link til en artikel, der på glimrende vis forklarer hvorfor, et ukrainsk valg i krigstid vil være en rystende dårlig ide.
https://foreignpolicy.com/2023/11/17/ukraine-elections-war-russia-zelensky/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=Editors%20Picks%2011172023&utm_term=editors_picks

Kasper Junge Wester
Kasper Junge Wester
20. november 2023 10:14

Hej Kristian

Alle kommentarer på olfi.dk godkendes manuelt, så vi holder den gode tone. Det betyder, at der kan være en vis “latenstid”, før de bliver offentliggjort. Det gælder især for kommentarer, der er indsendt i løbet af weekenden.

Bh
Kasper Wester