spot_img

F-35 er forudsætningen for helt afgørende elementer i fremtidens krig

DEBAT: Det nye danske kampfly har aldrig været tiltænkt rollen at skulle yde close air support til hærstyrker på landjorden, selv om det er muligt. F-35 skal skabe luftoverlegenhed og kunne true operative og strategiske mål i dybden. Nyt præcisionsartilleri skal i stedet støtte Hæren i nærkamp.

Torsdag d. 14. september landede de første dansk F-35 i Danmark, og der er straks nogen i Forsvaret, som åbenbart har brug for at være sure. De har åbenbart brug for at være sure og lække klassificerede koncepter for F-35, fordi flyene ikke er tiltænkt samme rolle som flystøtte for landstyrker, som de snart 45 år gamle F-16 havde i oprørsbekæmpelseskrigene i Afghanistan og Irak. Krige, hvor Vestens landstyrker aldrig var truet fra luften.

For det første har hverken F-16 eller F-35 på noget tidspunkt været tiltænkt at være dedikeret til støtte for danske hærstyrker. Hvis danske hærstyrker skal i krig i Baltikum, vil flystøtten blive styret af NATO, som vil have kommandoen over alle NATO’s kampfly herunder de danske, og flystøtten vil blive prioriteret der, hvor behovet er størst.

For det andet viser erfaringerne fra Ukraine, at den klassiske fly-nærstøtte (close air support) til enheder i kontakt med fjenden og flystøtten umiddelbart bag de kæmpende enheder i dag er langt bedre varetaget af præcisionsartilleri, som også den danske hær er ved at anskaffe (eksempelvis 155 mm Excalibur ammunition til ATMOS artilleri og PULS raketammunition). Den ”centrale kilde i Hæren” har øjensynligt ikke fulgt med denne udvikling.

F-35 har en vigtigere opgave

F-35’s opgave er meget vigtigere end flystøtte til de forreste hærstyrker. En fremtidig krig mod en stormagt som Rusland bliver ikke som krigene i Afghanistan og Irak. Her vil danske hærstyrker være alvorligt truet fra luften.

Den korte historie er – som ukrainekrigen så tydeligt demonstrerer – at uden luftoverlegenhed kan man på landjorden hverken forsvare sig eller angribe effektivt. Uden luftoverlegenhed bliver ens landstyrker angrebet af fjendtlige helikoptere, droner, fly og missiler. Uden luftoverlegenhed kan man ikke levere flystøtte til landkrigen, herunder den essentielle opgave med at angribe mål dybt bag fronten som eksempelvis hovedkvarterer og logistiklagre.

Men luftoverlegenhed kræver evnen til offensive luftoperationer mod modstanderens offensive fly- og missilkapaciteter, da det er langt mere effektivt at ramme det på jorden end at forsøge at skyde det ned i luften. Den offensive evne har hverken russerne eller ukrainerne og derfor har ingen af dem luftoverlegenhed over fronten. Den offensive evne har Danmark heller ikke i dag med F-16 – kun i fællesskab med 30-50 andre allierede fly, herunder diverse specialfly.

Med F-35 får Danmark evnen til selv at kunne gøre det – altså gennemføre offensive luftoperationer med henblik på at vinde luftoverlegenhed. Selvfølgelig vil der kunne opnås større effekt i samarbejde med allierede, og vi har pt. for få fly i forhold til den ændrede trussel mod Danmark og kongeriget, og vi skal også købe en moderne våbenpakke (både offensive og defensive missiler).

Men selve flyet F-35 muliggør offensive operationer for selv et lille land som Danmark og giver dermed en reel mulighed for at nægte Rusland luftoverlegenhed i dansk luftrum. Dertil udgør F-35 et vigtigt bidrag til Natos samlede evne til at opnå luftoverlegenhed over Baltikum samt stoppe en russisk landoffensiv ved at angribe mål dybt bag fronten og skaffe tæt på real-tid efterretning til bekæmpelse af vigtige mål med præcisionsartilleri.

F-35 er også vigtig for kampen mod russiske ubåde i Nordatlanten

F-35 kommer også til at kunne styrke Søværnets evne til at bekæmpe russiske ubåde i Nordatlanten – hvis Danmark altså får nok F-35. De danske fregatter med speciale i ubådsbekæmpelse (ASW), Seahawk-helikoptere og maritime patruljefly vil blive mål for missiler fra langtrækkende russiske fly, såvel som for missiler fra russiske orlogsfartøjer, og begge trusler kan F-35 hjælpe med at holde væk både med egne våben og ved at dele sensordata med fregatterne, så de bedre selv kan forsvare sig.

Danmarks nye F-35 bliver en game changer for Forsvaret. De skal først og fremmest skabe luftoverlegenhed og kunne true operative og strategiske mål i dybden. Nyt præcisionsartilleri skal i stedet støtte Hæren i nærkamp.

Jeg vil derfor opfordre den ”pågældende centrale kilde i Hæren” til at bruge mindre tid på at lække klassificerede koncepter og mere tid på at opdatere Hærens doktriner for ildstøtte både ift. nærkampen og dybdekampen.

Jacob Barfoed er chef for Forsvarets Joint Movement Transportation Organization (JMTO) og har en fortid som F-16-pilot. Foto: Forvaret

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
kim kristensen
Læser
kim kristensen
16. september 2023 3:38

Jeg mindes at Jacob tideligere i et indlæg har anbefalet 12 yderligere F35-A til forsvaret. Det kan jeg kun støtte op om ligesom anskaffelse af en række krydser missiler til henholdsvis fly og fregatter. Uden de rette våben og antal, så er de jo blot platforme der ikke bliver udnyttet til deres egentlige formål. Forhåbentlig tager politikerne sig sammen og lytter til de behov der eksistere. NATO har jo allerede nævnt det som en af de styrkemål der ikke er opfyldt.

Michael Fleischer
Læser
Michael Fleischer
22. september 2023 20:15

Fint med klar og rigtig tale fra en dygtig Oberst.
M. Fleischer, Fle

Anders Bandholm
Læser
Anders Bandholm
16. september 2023 7:59

“Nogeni Forsvaret i er sure” … og pressen fik en god konflikthistorie i en ellers lidt tam nyhed. Hurra! #Kvalitetsjournalistik!

Kim Jensen
Læser
Kim Jensen
15. september 2023 10:18

USA køber selv et meget stort antal F-36 Kingsnake som er nyeste udgave af F-16 grundet økonomi.
Vi køber 27 F-35 hvoraf 6 skal være permanent i USA. Det er 21.

Thomas Dahl
Læser
Thomas Dahl
25. september 2023 19:51

F-35 er et fantasiprojekt om dominans for flyvevåbnet som i sagens natur kun tjener til at nogle få individers våde drømme om enten en fremtidig, og meget indbringende, karriere i rustningsindustrien eller døden i kamp mod russerne.

Der er intet, intet, der kan beskytte F-35 fra at blive tilintetgjort på jorden sammen med jordpersonellet og kommandostrukturen bag, og det ved alle men alligevel pushes denne debile fantasi som værende en nødvendighed for riget sikkerhed. Denne er kun en nødvendighed for at varetage nogle karrieremæssige interesser og intet andet.

Flyvevåbnet bør i stedet nedlægges som selvstændigt værn og lægges under Søværnet og Hæren som støtteenheder til disse, hvor Søværnet så kan have ansvaret for suverænitetshåndhævelsen af danske farvande og luftrum.