spot_img

»Det var tid til at tage ansvaret«

INTERVIEW: Forsvarschef Flemming Lentfer indrømmer at have del i ansvaret for, at Forsvaret i dag står og kigger ned i et 38 mia. kr. dybt hul. Men ingen kunne ifølge generalen gennemskue, hvor galt det ville gå, og han har heller ikke overvejet at træde tilbage for at give politikerne mulighed for at få en ny mand til at gennemføre genopbygningen. Samtidig kalder han det en myte, at det har karrieremæssige konsekvenser for Forsvarets personel at ytre sig kritisk.

En fuldbyrdet skandale. Sådan har jeg i nærværende medie selv beskrevet det forhold, at Forsvaret og Forsvarsministeriets styrelser i dag står og kigger ned i et 38 mia. kr. dybt hul. Det er opstået over de seneste...

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

8 KOMMENTARER

guest
8 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Lars Wismann
Læser
Lars Wismann
9. juni 2023 7:42

Redaktør Peter Ernstved Rasmussen og pensioneret kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen er tilsyneladende de eneste fagpersoner her i landet, der utrætteligt kæmper deres ensomme kamp for en oplyst befolkning – når det kommer til Danmarks Forsvar. Det gennemførte interview med General Flemming Lentfer på Radio4 er mildest talt rystende. Flemming Lentfer, udnævnt til forsvarschef af daværende forsvarsminister Trine Bramsen og sine værnschefer påtager sig det kollektive ansvar under devisen om, at når 2 eller flere deler et ansvar, så har hver højest 1% af ansvaret. End ikke den skammelige fyring i 2017 af oberst Eigil Schiønning i sin egenskab af chef for Hærens Officersskole, der som bekendt blev fyret dagen efter at han havde udtrykt sin egen mening om den nye forkortede officersuddannelse, vækker gehør hos Forsvarschefen. I stedet meddeles det, at general Flemming Lentfer ikke genkender, at forsvarets topfolk og andre ansatte i forsvaret i realiteten er frataget deres ytringsfrihed. Alle de helt akutte opgaver som Forsvaret har, ikke mindst personaleflugten og skamridningen af det tilbageblevne stampersonal, giver general Flemming Lentfer det mindste svar på, hvordan han vil løse opgaverne. General Flemming Lentfer svarer for sig om en embedsmand i sit kancelli, som kontorchefen i den kendte lille video om “just in time” princippet. Hvor generalerne og værnscheferne per automatik og indplaceret lønramme benådes med nationens allerhøjeste udmærkelser, så skal ingen af de to førstnævnte i denne kommentar forvente, at ordensherren kalder dem til sig som tak for deres ihærdighed. De må alene nøjes med min tak og måske et par stykker til. Freden den opretholder man som bekendt, om man er godt forberedt på om nødvendigt at kunne udkæmpe krigen. Storbrittanien den 3. september 1939 er det bedste eksempel på rigtigheden i denne lektie. Danmark d. 09. april 1940 og er samme lektie blot med omvendt fortegn.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
9. juni 2023 16:07

Meget kan man sige om Flemming lentfer men tage ansvar, det gør han ikke – for hvis han tog ansvar, så var han fratrådt hans stilling som forsvarschef samtidig med pressemødet, se det havde været at tage ansvar!!
Så kunne en ny forsvarschef starte på en frisk og påbegynde genopbygningen af forsvaret.
Vi skal sætte vores lid til politikerne, som skal indse at det IKKE er den rigtige mand at sætte i spidsen for en genopbygning af forsvaret, når han ikke engang kunne levere på det nuværende forlig.
Min påstand er at den nuværende forsvarschef hellere ikke har soldaternes tillid.
Bliver han i chefstolen, så er forsvaret en dødssejler, så bliver det bare en gentagelse af sidste forlig, hvor INTET blev indkøbt og indfaset til tiden og i henhold til forligsaftalen.
Jens

René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
12. juni 2023 10:39

Når jeg læser ovenstående interview, så har jeg svært ved at finde ”soldaten”.

I langt højere grad oplever jeg en medietrænet ”glat ål” som i mange år – og pga. politisk prioritering – har fået ”2 + 2 = 5 eller 6” og nu står vi kort sagt ved nedslidte kaserner, tomme ammunitionsbunkere, mangler på vitalt udstyr og folk flygter.
 
Hvis dette billede skal vendes, så kan jeg ikke se at Flemming Lentfer (og hans ”Løjtnanter”) kan forsætte.

I sportens verden bliver trænere fyret for mindre og indenfor det private er det ganske almindelig at chefen ryger, når skal udføres en ”Turnaround” fra underskud til overskud.

Flemming Lentfer kan være dygtig, men problemet er at alle dårligdommene hænger på hans person, og skal du tiltrække folk, så er det nogle gange en fordel at skifte ansigtet udadtil, fordi man derved starter på en frisk.

Det ville klæde Flemming Lentfer hvis han selv traf valget!

Ib Grønvaldt
Læser
Ib Grønvaldt
9. juni 2023 11:57

Overset sammenhæng?
Jeg tror, at partierne i forhandlingerne til efteråret bør overveje, om ikke personaleflugten kan bremses noget ved tidligt at supplere eksisterende materiel, så det bliver mere brugbart. Fregatter med missiler i missilbrøndene virker f. eks. nok mere afskrækkende på en fjende, end hvis missilerne ikke er der, og så giver det mere mening at være ombord. Noget tilsvarende kunne gøre sig gældende for F35 fly, som skal være noget af det mest all-round kapable, der er skabt – forudsat at de forskellige våben er anskaffet og kan vælges i en skarp situation. Og så giver det bedre mening at være pilot i beredskab.

Jan Rene Strojek
Læser
Jan Rene Strojek
13. juni 2023 19:14

“ Men det var jo ikke sådan, at folk på det tidspunkt kunne gennemskue, at vi står her, hvor vi står nu”?!

Der var/er altså en hel del, der “råbte og skreg” deres advarsler ud. Jeg har i mange, mange år forudset, at vi er præcis, hvor vi er lige nu – og jeg er en no-body. Så mon ikke, der var en hel del andre, der advarede tillige? Og blev ignoreret!

Alle ved, at hvis du ytrer dig negativt, så har det konsekvens for karrieren. Det er nu ikke FC skyld (alene). Det har været sådan i årtier. “Systemet” slår kreds om sig selv for at fryse den formastelige ud! Men FC har ikke trådt i karakter og slået i bordet og sagt, at vi har BEHOV for, at nogen stiller sig op og siger tingene, som de ser dem!

Der er SÅ mange “lavthængende frugter”, som FC og hans hird kunne række ud efter! Jeg skal spare jer for “listen” her, men der er MEGET, man kan gøre her og nu (!) med bygninger, materiel såvel som HR mæssigt!

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
12. juni 2023 12:01

Jeg synes Flemming Lentfer skulle spørge Frank Grevil, Lars R. Møller, Mads Silberg og efterretningsofficeren og whistlebloweren fra fangesagen i Basra om hvordan de har oplevet det at ytre sig. Jeg har formentlig glemt nogen.
Eigil Schiønning er allerede nævnt som eksemplet på at det er en hul påstand at der ingen karrieremæssige konsekvenser er ved at ytre sig.
Nogle er jo nærmest blevet frosset ud af samtlige kolleger ved deres regiment for at åbne munden.
Ingen røverhistorie er åbenbart for tyk når man skal tjene sine politiske herrer.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
18. juni 2023 12:42

Om ytringsfrihed: Alle ved, at man skal holde sin mening og sti ren i det offentlige, ikke kun i Forsvaret, hvis man vil have karriere, og endda ofte for blot bevare sit job. Jeg erindrer en forsvarsminister fra Venstre, der “ville have ro på bagsmækken” under Irak-krigen. Det kostede en uddannelseschef i et helt andet (daværende) værn og ministerium jobbet. Jeg har heller aldrig hørt andet, end at forsvarschefer – selv under fodnoteperioden – altid har ment, at Danmarks forsvar var troværdigt. Og jeg har selv oplevet dagligdagen i Forsvaret (med styrelser og før da) være underlagt en tilpasningsmæssig indsats fra alle i hierarkiet. Det er derfor glædeligt, at Lentfer nu har indført ytringsfrihed i Forsvaret. Det er der selvfølgelig ingen på hans chefmøder, der er uenige i. De er jo tilpasningsvante som gode embedsmænd/kvinder.

Bjørn Christensen
Læser
Bjørn Christensen
22. juni 2023 12:30

Det klinger i den grad hult når den nuværende FC “påtager sig ansvaret”. Hvis man bare har lidt indsigt i det danske forsvars tilstand vil man vide, at forsvaret har været “kolapset” i mange år. Prøv at tale med soldaterne ude i enhederne og stil dem spørgsmålet om der er brug for penge hér-og-nu – et brølende JA. Når både ministre, FC og andre højere placerede personer med danske militære relationer stiller sig op og ytrer, at forsvaret slet ikke kan bruge alle de lovede penge kan man i sit stille sind undre sig. Vi må huske at den nuværende FC blev ansat af Forsvarsminister (FM) Trine Bramsen. Det Trine Bramsen ønskede sig var en FC der kun fremførte, de af FM godkendte, budskaber. FC fortsætter i samme “rille”, og det kan derfor ikke undre, at FC ikke nyder den store respekt i store dele af det danske forsvar. Prøv at kik på vore nordiske brødres FC’er. De udtaler sig offentligt og kritisk til parlamenternes forsvars beslutninger/holdninger. Jeg er derudover, som mange af mine tidligere soldater kollegaer, ikke overbevist om de mange lovede milliarder nogensinde når ud i forsvarets enheder. Der er ikke udsigt til her-og-nu penge til forsvaret, men første om mange år. Man kunne få den tanke, at regering og Folketing “håber” på et internationalt forbedret klima, og således spare de lovede midler.