spot_img

»Det var tid til at tage ansvaret«

INTERVIEW: Forsvarschef Flemming Lentfer indrømmer at have del i ansvaret for, at Forsvaret i dag står og kigger ned i et 38 mia. kr. dybt hul. Men ingen kunne ifølge generalen gennemskue, hvor galt det ville gå, og han har heller ikke overvejet at træde tilbage for at give politikerne mulighed for at få en ny mand til at gennemføre genopbygningen. Samtidig kalder han det en myte, at det har karrieremæssige konsekvenser for Forsvarets personel at ytre sig kritisk.

En fuldbyrdet skandale. Sådan har jeg i nærværende medie selv beskrevet det forhold, at Forsvaret og Forsvarsministeriets styrelser i dag står og kigger ned i et 38 mia. kr. dybt hul. Det er opstået over de seneste 10-15 år, hvor besparelser og ”effektiviseringer” sammen med vidtløftige og dyrt betalte konsulentrapporter har banet vejen for en underfinansiering, som har bragt Forsvaret i knæ.

Men når man prøver at placere et ansvar, bliver det straks sværere, for det var et kollektivt politisk, militært og embedsmandsmæssigt svigt, som fik det til at gå galt. Det mener den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), og forsvarschef Flemming Lentfer er enig. Når man beder ham forklare sin del af ansvaret, gentager han forsvarsministerens udlægning.

»Jeg tror, ministeren på pressemødet sagde det så præcis, som det kunne gøres. Det er noget, der er opbygget over en årrække, og det tror jeg, at alle er klar over. Det er en skiftende forligskreds, et skiftende antal forsvarsministre, departementschefer og forsvarschefer, som til sammen står ved det her.«

Så hvor meget ser du dit eget ansvar i den del?

»Selvfølgelig har jeg også arbejdet med nogle af de her problemstillinger. Det har jeg også gjort, før jeg blev chef for materiel- og Indkøbsstyrelsen.«

Så dermed siger du, at du påtager dig også din del af ansvaret?

»Det er klart. Jeg har stået sammen med en minister på ikke det sjoveste pressemøde, jeg har været med til. Men det var tid til at tage ansvaret og få vasket tavlen ren. Jeg tror ikke, der findes en soldat i Forsvaret, som ikke de sidste 10-15 år har kunnet konstatere, at år efter år er revnerne i fundamentet blevet større og større. Det skulle der tages et ansvar for, og det valgte vi så at gøre,« siger Flemming Lentfer.

Politikerne kan frit vælge en anden forsvarschef

OLFI møder generalen på sit kontor i det, der i daglig tale blot bliver kaldt ”HK9” for adressen på Holmens Kanal nummer 9. Interviewet lovede forsvarschefen mig tilbage i januar, men det er først lykkedes at få en dato i kalenderen her i begyndelsen af juni. Det kommer efter, at regeringen indledningsvis præsenterede resultatet af det såkaldte ”kasseeftersyn” med i en følgeregning på 38 mia. kr. til at genoprette Forsvaret og senest regeringens økonomiske udspil til det kommende forsvarsforlig med en samlet ramme på 143 mia. kr.

Det skal strække sig over 10 år og bringe forsvarsbudgettet op på to pct. af bnp i 2030, og det bygger således videre på det eksisterende forlig, som dækker perioden 2018-2023. Når man nærstuderer indholdet af det, står det hurtigt klart, at størstedelen af løfterne ikke bliver indfriet. Det skyldes ikke mindst udeståender på en række lovede materielanskaffelser, som bl.a. dækker over luftværn og en dronekapacitet til 1. brigade og senest udskydelser af udbud om indkøb af slæbesonarer til antiubådsbekæmpelse og langtrækkende droner til Arktis.

Artiklen fortsætter under playeren …

Tilbage i 2018 sad Flemming Lentfer som direktør i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, og han havde dermed ansvaret for alle de planer om materielanskaffelser, som blev en del af det eksisterende forlig. Derudover har han haft stor indflydelse på en række tidligere forsvarsforlig og været forsvarschef siden december 2020. Men ansvaret for det gigantiske svigt og skiftende forsvarsledelsers fantasifulde rådgivning af det politiske niveau diskvalificerer ifølge Flemming Lentfer ikke ham selv fra nu at have ansvaret for hele genopretningen.

Hvis vi nu ser på hele det her hul på 38 mia. kr.  Kan du så forstå, at det kan være svært for borgerne at have tillid til den forsvarsledelse, som gennem mange år har taget så meget fejl?

»Det kommer an på, hvem du mener med forsvarsledelse? De beslutninger, som er blevet truffet de sidste 25 år, er jo lavet med lys i lokalet. Vi er gået fra et mobiliseringsforsvar til et rendyrket ekspeditionsforsvar uden egentlig at have øje for det kollektive forsvar på hjemmebanen, fordi der ikke var nogen trussel, så langt øjet det rakte. Det kan godt være, at man med dagens øjne synes, at det var en fejl, og det kunne have været anderledes. Men det var jo ikke sådan, at folk på det tidspunkt kunne gennemskue, at vi står her, hvor vi står nu.«

Når man ser på, hvordan det kan gå så galt, så kan man ikke andet end at få den mistanke, at den militære faglighed gennem mange år er blevet tilsidesat for at tilfredsstille politiske ønsker og planer for Forsvaret. Hvordan skal nogen med en regning på 38 mia. kr. have tillid til, at du så er den rigtige til at rette op på fortidens synder?

»Fordi vi jo netop har opgjort det og valgt at tage ansvar for det lige præcis her på det her tidspunkt.«

Så når det kommer til dit eget ansvar: Har du på noget tidspunkt overvejet at stille dig offentligt frem og påtage dig din del af ansvaret og så stille dit mandat som forsvarschef til rådighed, så politikerne kunne vælge at indsætte en frisk chef til at forestå genopbygningen?

»Men sådan foregår det ikke. Det øjeblik, at politikerne ikke kan bruge mig som forsvarschef, så er jeg sikker på, at jeg får det at vide.«

Så det har du ikke overvejet?

»Nej. Det står jo politikerne frit for at vælge en anden end mig,« siger Flemming Lentfer.

Konsekvenser for at udtale sig er en myte

Gennem de seneste 10-15 år har Forsvaret fået kritik for at lukke sig om sig selv og slå hårdt ned på frafaldne fra den officielle linje i Forsvarets øverste ledelse. Det gik for 10 år siden ud over oberst Eigil Schjønning, som dengang var chef for Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot. Da han offentligt ytrede sig kritisk om den totale omkalfatring af officersuddannelserne, blev han forflyttet til stillingen som chef for Totalforsvarsregion Sjælland i Hjemmeværnet.

Selv om man fra tid til anden hører kritiske røster blandet det uniformerede personel, hersker der blandt mange af Forsvarets ansatte en opfattelse af, at det er direkte til skade for karrieren offentligt at udtrykke sig kritisk om Forsvaret.

Mener du, at der i forsvaret er en sund debatkultur, hvor uniformeret personel kan ytre sig frit uden at frygte for ansættelsesmæssige konsekvenser?

»Som jeg oplever det i dag, er der rigtig mange af mine medarbejdere, der er ude i pressen og fortælle om kaserner, der mangler at blive renoveret. Skibe, som er i slutningen af deres levetid, og fly, som ikke flyver, som de skal. Det omvendte er til gengæld også tilfældet, at vi har nogle af verdens bedste kampvogne. Der er mange ting, som er nye, og der er nogle, som er i slutningen af deres levetid. Det giver anledning til, at dem, der står med det ældste materiel, selvfølgelig har en begrundet forhåbning om, at det bliver udskiftet i den nærmeste fremtid.«

Men kan du forstå, hvis der er nogen af Forsvarets ansatte, der oplever, at det har konsekvenser at tale imod den officielle linje fra Forsvarets ledelse?

»Jeg kan godt forstå, at de, jeg vil gerne sige myter, lever. Jeg har ikke forsøgt at udmåle konsekvenser af nogen art i forhold til, at folk er gået offentligt ud. Jeg tror på, at Forsvarets problemstillinger skal imødegås ved at være åbne og få dem frem på bordet. Det er derfor, vi har valgt at tage ansvar for de 38 mia. kr.«

Såvel den sygemeldte forsvarsminister som den fungerende har sagt, at de gerne ser officerer og Forsvarets personel blande sig mere i debatten. Hvad gør du for at sikre den tryghed i at stå frem?

»Jeg har chefmøde en gang om ugen, og der bliver jeg ved med at sige til dem, at jeg synes, at det er godt, at de står frem. Men det er klart, at man skal også tænke sig om. Det er sådan, at Forsvarets generaler og admiraler taler på firmaets vegne, når de udtaler sig, og derfor skal man selvfølgelig tænke sig om. Men alle har ret til at tale om deres fagområde, og det oplever jeg sådan set også, at soldaterne gør. Jeg kan faktisk ikke huske en periode, hvor vi har været så meget i medierne, som vi er lige nu både på godt og på ondt – forstået på den måde, der jo er sager, der giver anledning til kritik. Det har jeg det fint med.«

Så hvor stort et ansvar føler du for jævnligt at gå i pressen og fortælle befolkningen om dine analyser og planer for, hvad Forsvaret kan og har brug for?

»Jeg havde en mistanke om, at du ville spørge, så jeg tillod mig lige at google mig selv på TV2 og på DR. Det vælter sådan set frem med artikler, som jeg har stået fadder til forstået på den måde, at jeg har udtalt mig om alt fra lagerstørrelser til luftforsvar, til skibe, til det ene, til det andet og til det tredje de sidste to og et halvt år. Så det kan godt være, at der er nogen, der synes, at det skulle have været anderledes, mere eller mindre,« siger Flemming Lentfer.

Personellet flygter ud af Forsvaret

Han har oplevet sin tid som forsvarschef ændre sig markant, efter at Rusland den 24. februar sidste år invaderede Ukraine. Invasionen har aktiveret Nato, som har forhøjet sit beredskab, hvilket de nationale forsvar har fået at mærke. I Danmark måtte forsvarsledelsen trække fregatten ”Esbern Snare” hjem fra Guineabugten, fordi der pludseligt var mere brug for den til at patruljere i Østersøen. Flyvevåbnet måtte i en periode flytte to F-16 kampfly fra afvisningsberedskabet til Rønne på Bornholm, lige som andre fly blev sat til at patruljere over Polen.

I Hæren betød det forhøjede beredskab først en samling af en kampbataljon på 800 mand fra 1. Brigade i Slagelse, og den blev i maj 2022 sendt til Letland som et led i Natos afskrækkelse overfor Rusland. Bataljonen blev forlænget med Hold 2 fra Den Kgl. Livgarde i efteråret, men i maj vendte den hjem igen, fordi der ganske enkelt ikke var flere soldater til at stille et Hold 3.

Siden er historierne om massiv personaleflugt kun taget til i styrke. I Hæren står hver fjerde konstabelstilling ledig, og blandt officererne mangler hver tredje major. Ifølge Niels Tønning, som er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) kan Forsvaret med det nuværende optag på officersskolerne tåle en afgang på to til tre pct., men den er i øjeblikket oppe på 14 pct. og stigende. Blandt sergenterne er situationen lige så alvorlig. Den 1. juni manglede der ifølge CS 539 sergenter ud af 2.345 stillinger i hele Forsvaret, hvilket svarer til 23 pct. eller mere end hver femte. Alarmen er med andre ord gået for længst, for hvad nytter det med masser af milliarder og kapaciteter, hvis der ikke er nogen soldater til at løse opgaven?

I regeringens udspil til det kommende forsvarsforlig bliver de første 38 af sammenlagt 143 mia. kr. brugt på en genopretningsplan, der dækker over renovering af kaserner og tjenestesteder og indkøb af våben, ammunition, uniformer, køretøjer og materiel, som gør, at soldaterne har det, som de skal bruge, når de går på arbejde.

Mener du, at de initiativer, der fremgår af regeringens udspil, vil stoppe flugten fra Forsvaret?

»Med en grov generalisering kan man sige, at soldater i dag hovedsageligt peger på fire ting for at gøre Forsvaret til en attraktiv arbejdsplads. Det første er, at vi skal have nogle bedre materiel- og IT-forhold, vi skal have nogle bedre etablissementsforhold, vi vil gerne have flere kolleger, fordi vi kan godt lide kerneopgaven, men der er måske lidt meget af den. Det sidste er selvfølgelig nogle mere individuelle ansættelsesformer og HR-individrelaterede tiltag i forhold til der, hvor vi er i dag. De tre af de fire områder har vi grundigt fat i i genopretningsplanen, og den sidste, som vi kan kalde HR i denne her sammenhæng, vil politikerne gerne gå i gang med at kigge på som noget af det første.«

Hvad er så dit råd til politikerne for at løse problemet både på kort og længere sigt?

»Jeg har de sidste to år sagt, at vi skal fokusere på fastholdelse før rekruttering. Det skal vi, fordi vores personelomsætning er alt for stor især blandt de unge soldater i alle kategorier. Og så længe den er så høj, så har vi ikke mulighed for – for alvor – at vækste på den lange bane, fordi vi knap og nap kan følge med på rekrutteringen. Vores rekrutteringsprocenter er faktisk, tror jeg, større, end de nogensinde har været. Men det er vores personelomsætning desværre også. Så vi skal have stabiliseret vores personelomsætning.«

Bedre balance mellem ude og hjemme

Forsvarschefens håb er, at man med det kommende forlig får indrettet Forsvaret, så det bliver en attraktiv arbejdsplads, som de ansatte har lyst til at blive på.

»Højdepunktet skal ikke være den næste internationale udsendelse. Forsvaret skal være en arbejdsplads, hvor man har lyst til at være igennem en længere periode.«

Hvor langt ud i fremtiden er dit mål opfyldt, tror du?

»Det kan jeg ikke svare på. Men jeg ved, at reparationen af fundamentet tager dygtigt fat i en del af de elementer, vi havde fat i før. Og så håber jeg, at politikerne er interesserede i at lave en HR-pakke, som også imødekommer folks ønsker på de individuelle behov. Over tid håber jeg, at vi kan få den rigtige balance mellem at blive udsendt og blive anvendt i den internationale kontekst – og så have tid til at opbygge det forsvar, som vi også gerne vil have. Vi skal forøge værktøjskassen samtidig med, at vi også skal bruge den, og det er den balance, som selvfølgelig har været lidt skævt de sidste halvanden år, fordi vi var tvunget af omstændighederne på den internationale scene. Derfor var vi nødt til at bede vores kolleger om at løbe rigtig stærkt for at håndtere de trusler, som vi ikke kendte omfanget af på det tidspunkt kort efter den 24. februar,« siger Flemming Lentfer.

Du kan lytte til hele interviewet med forsvarschefen ved at klikke på playeren ovenfor eller ved at følge linket her til Frontlinjens programside hos Radio4s.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Troels Lund ser med »stor alvor« på unge piloters pressede situation

Abonnement
Mandag sendte 30 unge piloter et alarmerende brev til forsvarsministeren og Forsvarsministeriets departementschef og beskrev et flyvevåben mere under afvikling end udvikling. Nu inviterer forsvarsministeren repræsentanter for piloterne til møde. Det var en rød alarm og et nødskrig, som 30 unge piloter fra Flyvevåbnet mandag sendte i form af et...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

8 KOMMENTARER

guest
8 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Lars Wismann
Læser
Lars Wismann
9. juni 2023 7:42

Redaktør Peter Ernstved Rasmussen og pensioneret kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen er tilsyneladende de eneste fagpersoner her i landet, der utrætteligt kæmper deres ensomme kamp for en oplyst befolkning – når det kommer til Danmarks Forsvar. Det gennemførte interview med General Flemming Lentfer på Radio4 er mildest talt rystende. Flemming Lentfer, udnævnt til forsvarschef af daværende forsvarsminister Trine Bramsen og sine værnschefer påtager sig det kollektive ansvar under devisen om, at når 2 eller flere deler et ansvar, så har hver højest 1% af ansvaret. End ikke den skammelige fyring i 2017 af oberst Eigil Schiønning i sin egenskab af chef for Hærens Officersskole, der som bekendt blev fyret dagen efter at han havde udtrykt sin egen mening om den nye forkortede officersuddannelse, vækker gehør hos Forsvarschefen. I stedet meddeles det, at general Flemming Lentfer ikke genkender, at forsvarets topfolk og andre ansatte i forsvaret i realiteten er frataget deres ytringsfrihed. Alle de helt akutte opgaver som Forsvaret har, ikke mindst personaleflugten og skamridningen af det tilbageblevne stampersonal, giver general Flemming Lentfer det mindste svar på, hvordan han vil løse opgaverne. General Flemming Lentfer svarer for sig om en embedsmand i sit kancelli, som kontorchefen i den kendte lille video om “just in time” princippet. Hvor generalerne og værnscheferne per automatik og indplaceret lønramme benådes med nationens allerhøjeste udmærkelser, så skal ingen af de to førstnævnte i denne kommentar forvente, at ordensherren kalder dem til sig som tak for deres ihærdighed. De må alene nøjes med min tak og måske et par stykker til. Freden den opretholder man som bekendt, om man er godt forberedt på om nødvendigt at kunne udkæmpe krigen. Storbrittanien den 3. september 1939 er det bedste eksempel på rigtigheden i denne lektie. Danmark d. 09. april 1940 og er samme lektie blot med omvendt fortegn.

Jens Nielsen
Læser
Jens Nielsen
9. juni 2023 16:07

Meget kan man sige om Flemming lentfer men tage ansvar, det gør han ikke – for hvis han tog ansvar, så var han fratrådt hans stilling som forsvarschef samtidig med pressemødet, se det havde været at tage ansvar!!
Så kunne en ny forsvarschef starte på en frisk og påbegynde genopbygningen af forsvaret.
Vi skal sætte vores lid til politikerne, som skal indse at det IKKE er den rigtige mand at sætte i spidsen for en genopbygning af forsvaret, når han ikke engang kunne levere på det nuværende forlig.
Min påstand er at den nuværende forsvarschef hellere ikke har soldaternes tillid.
Bliver han i chefstolen, så er forsvaret en dødssejler, så bliver det bare en gentagelse af sidste forlig, hvor INTET blev indkøbt og indfaset til tiden og i henhold til forligsaftalen.
Jens

René V. Nielsen
Læser
René V. Nielsen
12. juni 2023 10:39

Når jeg læser ovenstående interview, så har jeg svært ved at finde ”soldaten”.

I langt højere grad oplever jeg en medietrænet ”glat ål” som i mange år – og pga. politisk prioritering – har fået ”2 + 2 = 5 eller 6” og nu står vi kort sagt ved nedslidte kaserner, tomme ammunitionsbunkere, mangler på vitalt udstyr og folk flygter.
 
Hvis dette billede skal vendes, så kan jeg ikke se at Flemming Lentfer (og hans ”Løjtnanter”) kan forsætte.

I sportens verden bliver trænere fyret for mindre og indenfor det private er det ganske almindelig at chefen ryger, når skal udføres en ”Turnaround” fra underskud til overskud.

Flemming Lentfer kan være dygtig, men problemet er at alle dårligdommene hænger på hans person, og skal du tiltrække folk, så er det nogle gange en fordel at skifte ansigtet udadtil, fordi man derved starter på en frisk.

Det ville klæde Flemming Lentfer hvis han selv traf valget!

Ib Grønvaldt
Læser
Ib Grønvaldt
9. juni 2023 11:57

Overset sammenhæng?
Jeg tror, at partierne i forhandlingerne til efteråret bør overveje, om ikke personaleflugten kan bremses noget ved tidligt at supplere eksisterende materiel, så det bliver mere brugbart. Fregatter med missiler i missilbrøndene virker f. eks. nok mere afskrækkende på en fjende, end hvis missilerne ikke er der, og så giver det mere mening at være ombord. Noget tilsvarende kunne gøre sig gældende for F35 fly, som skal være noget af det mest all-round kapable, der er skabt – forudsat at de forskellige våben er anskaffet og kan vælges i en skarp situation. Og så giver det bedre mening at være pilot i beredskab.

Jan Rene Strojek
Læser
Jan Rene Strojek
13. juni 2023 19:14

“ Men det var jo ikke sådan, at folk på det tidspunkt kunne gennemskue, at vi står her, hvor vi står nu”?!

Der var/er altså en hel del, der “råbte og skreg” deres advarsler ud. Jeg har i mange, mange år forudset, at vi er præcis, hvor vi er lige nu – og jeg er en no-body. Så mon ikke, der var en hel del andre, der advarede tillige? Og blev ignoreret!

Alle ved, at hvis du ytrer dig negativt, så har det konsekvens for karrieren. Det er nu ikke FC skyld (alene). Det har været sådan i årtier. “Systemet” slår kreds om sig selv for at fryse den formastelige ud! Men FC har ikke trådt i karakter og slået i bordet og sagt, at vi har BEHOV for, at nogen stiller sig op og siger tingene, som de ser dem!

Der er SÅ mange “lavthængende frugter”, som FC og hans hird kunne række ud efter! Jeg skal spare jer for “listen” her, men der er MEGET, man kan gøre her og nu (!) med bygninger, materiel såvel som HR mæssigt!

Morten Rasmussen
Læser
Morten Rasmussen
12. juni 2023 12:01

Jeg synes Flemming Lentfer skulle spørge Frank Grevil, Lars R. Møller, Mads Silberg og efterretningsofficeren og whistlebloweren fra fangesagen i Basra om hvordan de har oplevet det at ytre sig. Jeg har formentlig glemt nogen.
Eigil Schiønning er allerede nævnt som eksemplet på at det er en hul påstand at der ingen karrieremæssige konsekvenser er ved at ytre sig.
Nogle er jo nærmest blevet frosset ud af samtlige kolleger ved deres regiment for at åbne munden.
Ingen røverhistorie er åbenbart for tyk når man skal tjene sine politiske herrer.

Wedell Christensen
Læser
Wedell Christensen
18. juni 2023 12:42

Om ytringsfrihed: Alle ved, at man skal holde sin mening og sti ren i det offentlige, ikke kun i Forsvaret, hvis man vil have karriere, og endda ofte for blot bevare sit job. Jeg erindrer en forsvarsminister fra Venstre, der “ville have ro på bagsmækken” under Irak-krigen. Det kostede en uddannelseschef i et helt andet (daværende) værn og ministerium jobbet. Jeg har heller aldrig hørt andet, end at forsvarschefer – selv under fodnoteperioden – altid har ment, at Danmarks forsvar var troværdigt. Og jeg har selv oplevet dagligdagen i Forsvaret (med styrelser og før da) være underlagt en tilpasningsmæssig indsats fra alle i hierarkiet. Det er derfor glædeligt, at Lentfer nu har indført ytringsfrihed i Forsvaret. Det er der selvfølgelig ingen på hans chefmøder, der er uenige i. De er jo tilpasningsvante som gode embedsmænd/kvinder.

Bjørn Christensen
Læser
Bjørn Christensen
22. juni 2023 12:30

Det klinger i den grad hult når den nuværende FC “påtager sig ansvaret”. Hvis man bare har lidt indsigt i det danske forsvars tilstand vil man vide, at forsvaret har været “kolapset” i mange år. Prøv at tale med soldaterne ude i enhederne og stil dem spørgsmålet om der er brug for penge hér-og-nu – et brølende JA. Når både ministre, FC og andre højere placerede personer med danske militære relationer stiller sig op og ytrer, at forsvaret slet ikke kan bruge alle de lovede penge kan man i sit stille sind undre sig. Vi må huske at den nuværende FC blev ansat af Forsvarsminister (FM) Trine Bramsen. Det Trine Bramsen ønskede sig var en FC der kun fremførte, de af FM godkendte, budskaber. FC fortsætter i samme “rille”, og det kan derfor ikke undre, at FC ikke nyder den store respekt i store dele af det danske forsvar. Prøv at kik på vore nordiske brødres FC’er. De udtaler sig offentligt og kritisk til parlamenternes forsvars beslutninger/holdninger. Jeg er derudover, som mange af mine tidligere soldater kollegaer, ikke overbevist om de mange lovede milliarder nogensinde når ud i forsvarets enheder. Der er ikke udsigt til her-og-nu penge til forsvaret, men første om mange år. Man kunne få den tanke, at regering og Folketing “håber” på et internationalt forbedret klima, og således spare de lovede midler.