Regeringen overrasker og køber både rør- og raketartilleri hos israelske Elbit

11

OPDATERET: Danmarks Caesar-artilleripjecer bliver som ventet erstattet med Atmos fra israelske Elbit. OLFI erfarer, at Danmark samtidig anskaffer otte eksemplarer af raketartillerisystemet Puls fra samme producent. Det indikerer, at omstillingen af Forsvaret til igen at kunne kæmpe mod ligeværdige modstandere er i godt gang, forklarer militæranalytiker.

Erstatningen for de 19 artilleripjecer, Danmark for nylig donerede til Ukraine, er fundet. Det bliver som ventet israelske Elbit, der skal levere erstatningen i form af 19 pjecer af typen Atmos. Pjecerne leveres efter planen i januar 2024, men Hæren får allerede i april i år adgang til nogle enkelte, der skal bruges til uddannelse og træning i Danmark.

Udover artilleripjecerne indkøber Danmark desuden otte MLRS-raketkastere af typen Puls, erfarer OLFI. Sagen vil i torsdag blive drøftet i Finansudvalget, som skal give den endelige godkendelse. Derefter er forventningen, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen vil offentliggøre anskaffelserne ved et doorstep-pressemøde i et af de baltiske lande, som han i dag besøger, fortæller kilder tæt på beslutningsprocessen til OLFI.

MLRS står for Multiple Launch Rocket System og består af raketkastere med markant længere rækkevidde end rørartilleri. Forsvaret har tidligere anvendt MLRS – før i tiden det amerikanske M270-system – men raketartilleriet blev i starten af nullerne udfaset i forbindelse med omlægningen til et ekspeditionsforsvar og indsættelsen i missionsområder langt fra Danmark, forklarer major og militæranalytiker Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet:

»Raketartilleri bruges typisk til at understøtte en divisionskamp. Det, mente vi ikke, var noget, vi skulle arbejde med, fordi vi gik ind i oprørsbekæmpelse og væk fra almindelig krigsførelse.«

En tilbagevenden til konventionelle opgaver

Nu er raketkasterne efter alt at dømme på vej retur til Hæren, og det er et symptom på, at Forsvaret i lyset af den tilspidsede sikkerhedssituation i Europa skal forberede sig på at løse andre opgaver end i de seneste år, mener Kristian Lindhardt. Han har dog ikke hørt om anskaffelsen, da OLFI fanger ham.

»Det fortæller mig, at man ønsker sig at have en tung artillerikapacitet med lang rækkevidde, som kan understøtte en selvstændig troppeenhed. Den laveste troppeenhed, vi har, er brigaden, men den vil også kunne understøtte en divisionskamp, for eksempel Natos Multinational Division North i Baltikum,« siger Kristian Lindhardt.

Dermed er kimen lagt til, at Hæren igen skal fokusere på konventionel militær opgaveløsning i nærområdet, forklarer Kristian Lindhardt og fortsætter:

»Det er en tilbagevenden til, at Forsvaret skal have evne til at kunne kæmpe i major combat og mod en modstander, der ligner vores egen, fremfor bare oprørsbekæmpelse. Det er også et skridt på vejen til at kunne lave territorieforsvar – det kan være det danske territorium, de baltiske lande, eller hvor vi nu vil blive indsat.«

PRÆCISERING: Major Kristian Lindhardt udtaler sig alene på baggrund af OLFIs oplysninger om anskaffelsen af Puls-systemet. Det fremgik ikke tilstrækkelig tydeligt af en tidligere version af artiklen, hvilket OLFI beklager. Antallet af indkøbte Atmos-pjecer og Puls-systemer er desuden opdateret til hhv. 8 og 19.

guest
11 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer