spot_img

Regeringen overrasker og køber både rør- og raketartilleri hos israelske Elbit

OPDATERET: Danmarks Caesar-artilleripjecer bliver som ventet erstattet med Atmos fra israelske Elbit. OLFI erfarer, at Danmark samtidig anskaffer otte eksemplarer af raketartillerisystemet Puls fra samme producent. Det indikerer, at omstillingen af Forsvaret til igen at kunne kæmpe mod ligeværdige modstandere er i godt gang, forklarer militæranalytiker.

Erstatningen for de 19 artilleripjecer, Danmark for nylig donerede til Ukraine, er fundet. Det bliver som ventet israelske Elbit, der skal levere erstatningen i form af 19 pjecer af typen Atmos. Pjecerne leveres efter planen i januar 2024, men Hæren får allerede i april i år adgang til nogle enkelte, der skal bruges til uddannelse og træning i Danmark.

Udover artilleripjecerne indkøber Danmark desuden otte MLRS-raketkastere af typen Puls, erfarer OLFI. Sagen vil i torsdag blive drøftet i Finansudvalget, som skal give den endelige godkendelse. Derefter er forventningen, at forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen vil offentliggøre anskaffelserne ved et doorstep-pressemøde i et af de baltiske lande, som han i dag besøger, fortæller kilder tæt på beslutningsprocessen til OLFI.

MLRS står for Multiple Launch Rocket System og består af raketkastere med markant længere rækkevidde end rørartilleri. Forsvaret har tidligere anvendt MLRS – før i tiden det amerikanske M270-system – men raketartilleriet blev i starten af nullerne udfaset i forbindelse med omlægningen til et ekspeditionsforsvar og indsættelsen i missionsområder langt fra Danmark, forklarer major og militæranalytiker Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet:

»Raketartilleri bruges typisk til at understøtte en divisionskamp. Det, mente vi ikke, var noget, vi skulle arbejde med, fordi vi gik ind i oprørsbekæmpelse og væk fra almindelig krigsførelse.«

En tilbagevenden til konventionelle opgaver

Nu er raketkasterne efter alt at dømme på vej retur til Hæren, og det er et symptom på, at Forsvaret i lyset af den tilspidsede sikkerhedssituation i Europa skal forberede sig på at løse andre opgaver end i de seneste år, mener Kristian Lindhardt. Han har dog ikke hørt om anskaffelsen, da OLFI fanger ham.

»Det fortæller mig, at man ønsker sig at have en tung artillerikapacitet med lang rækkevidde, som kan understøtte en selvstændig troppeenhed. Den laveste troppeenhed, vi har, er brigaden, men den vil også kunne understøtte en divisionskamp, for eksempel Natos Multinational Division North i Baltikum,« siger Kristian Lindhardt.

Dermed er kimen lagt til, at Hæren igen skal fokusere på konventionel militær opgaveløsning i nærområdet, forklarer Kristian Lindhardt og fortsætter:

»Det er en tilbagevenden til, at Forsvaret skal have evne til at kunne kæmpe i major combat og mod en modstander, der ligner vores egen, fremfor bare oprørsbekæmpelse. Det er også et skridt på vejen til at kunne lave territorieforsvar – det kan være det danske territorium, de baltiske lande, eller hvor vi nu vil blive indsat.«

PRÆCISERING: Major Kristian Lindhardt udtaler sig alene på baggrund af OLFIs oplysninger om anskaffelsen af Puls-systemet. Det fremgik ikke tilstrækkelig tydeligt af en tidligere version af artiklen, hvilket OLFI beklager. Antallet af indkøbte Atmos-pjecer og Puls-systemer er desuden opdateret til hhv. 8 og 19.

Vil du læse mere?

Abonnér på OLFI - Ingen binding, bare god journalistik.

Klik HER for at komme igang.

Er du allerede abonnent? - log ind her

Andre læste også

Troels Lund ser med »stor alvor« på unge piloters pressede situation

Abonnement
Mandag sendte 30 unge piloter et alarmerende brev til forsvarsministeren og Forsvarsministeriets departementschef og beskrev et flyvevåben mere under afvikling end udvikling. Nu inviterer forsvarsministeren repræsentanter for piloterne til møde. Det var en rød alarm og et nødskrig, som 30 unge piloter fra Flyvevåbnet mandag sendte i form af et...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

11 KOMMENTARER

guest
11 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
kim kristensen
Læser
kim kristensen
27. januar 2023 16:25

Nu havde Danmark endelig chancen for at revurdere hvilket artilleri system der ville gøre sig bedst, med de erfaringer som Rusland/Ukraine konflikten har vist. Det ville efter min mening pege på Archer baseret på MAN 8×8 eller K9 Thunder.
HIMARS MLRS har mere end vist sin egnethed i Ukraine, og med precision long range missiler med 500 km i fremtiden, så burde det også være en selvfølge.
Er ikke i tvivl om at det ville være muligt at leje/lease nogle af disse for indøvning indtil endelig levering kunne finde sted. At gå enegang og ikke betragte fordelene ved at have samme systemer som allierede snare end afrikanske lande, giver på ingen måde mening, og man forledes til at tænke på om der er nogle individe interesser på beslutnings niveau der tilgodeses….
Elleman, det er en ommer

Johnny Madsen
Læser
Johnny Madsen
27. januar 2023 10:46

Det er jo slet ikke efter NATO standard og vil ikke kunne indpasses i NATO regi på nogen måde. Det er da en flok inkompetente fjolser der har taget denne beslutning. Vi kommer ikke til at efterleve NATO krav igen, grundet en forsvarsminister der viser han INGEN viden har om militær sammensætning eller blot begreb om den tunge bataljon vi skal opstille. De 2 tidligere brigadechefer har fuldstændig ret samt andre særdeles kompetente militæranalytiker det er en OMMER
Jacob Ellemann sæt dig nu ind i hvad du arbejder med det er ikke tinsoldater eller militær sandkasse men virkeligheden

Anders von der Recke
Læser
Anders von der Recke
27. januar 2023 12:04

På kort sigt er det selvfølglig den rigtige løsning – når nu de andre ikke kunne levere. På langt sigt skal ATMOS udskiftes (eller sendes til reserveren) – selv Estland har nu bedre Artilleri (K9) end DK.

Troels Halken
Læser
Troels Halken
28. januar 2023 16:15

Det her er på alle måder en dårlig ide. Israel tillader ikke reeksport til fx Ukraine, systemet er designet til at bekæmpe en ikke-ligeværdig modstander (hvilket gør det sårbart mod en ligeværdig modstander), har et stort logistik trail da hverken kanon eller chassis anvendes i forvejen af forsvaret. Systemet anvendes desuden ikke af nogle vestelige lande. Det samme gælder raketbatteriet.
Et alternativ som bør undersøges er om man kan et køb på den finske kontrakt for K9. Sydkoreanerne har ikke samme reservationer som Israel ang reeksport, og de er ret agile, så vi kunne ende med en bedre løsning og en som bruges af vores naboer.
Selv kan vi gå ud og købe nogle nye HIMARS eller MLRS.
Vi kunne også undersøge om et køb af BAEs Archer på MAN8x8 chassis kan ske hurtigt, som et alternativ.
Vi bør generelt bevæge os væk fra Israel og Schweitz oa som leverandører at materiel, og på sigt også reducere afhængigheden af USA, da vi ikke kender den næste præsident. Der er en risiko for at det er Trump eller en med de samme synspunkter der vælges i 24 eller 28. Det bør lande i EUs sikkerhed ikke være afhængige af, men i stedet bør købe materiel der er lavet i EU. Det er godt for både den strategiske uafhængighed og så skaber det jobs i EU.
https://www.politico.com/news/2023/01/26/biden-brutal-war-rough-campaign-00079577

kim kristensen
Læser
kim kristensen
26. januar 2023 16:07

Vi skriver ikke første april endnu. Is this for real

Bjørn Toft Madsen
Læser
Bjørn Toft Madsen
27. januar 2023 17:14

Som Anders von der Recky siger, så kan man kun håbe at ATMOS og PULS indkøbes som fremtidens donation til Ukraine og der inden længe afgives ordre til K9 og nogle M270s for at udruste en tung division under et nyt forsvar med fokus på nærområdet.

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
26. januar 2023 21:51

Handlen er allerede på Wikipedia: ATMOS 2000 – Wikipedia

Future operators[edit]

Jonas Christensen
Læser
Jonas Christensen
26. januar 2023 21:40
Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
27. januar 2023 3:56

Vi røg vist i kulkassen KK :-))

Henrik Bruun Andersen
Læser
Henrik Bruun Andersen
29. januar 2023 14:47

Vi bliver nød til også at diskutere artilleri og raketkaster i sammenhæng med situationen for hele det danske forsvar. Rammen er på 2% af BNP i 2030.
Pga. de tidligere forsvarsforlig med store nedskæringer står vi hvor vi står. Der er kæmpe behov for vedligeholdelse og nyt alle steder.
Ligegyldigt hvad vi gør, så er vi kommet for sent i gang. Og det bliver ikke muligt at opfylde alles ønsker fra øverste hylde alle steder i forsvaret.
Der laves tit sammenligninger med med Finland og køb af K9. Det synes jeg ikke er en god benchmark for Danmark. Danmark er et ø-rige som desuden har store forpligtelser på søen og i luften i Nordatlanten omkring Færøerne og Grønland. Finland er forståeligt nok koncenteret omkring hæren.
Så lad Danmark starte med organiseringen og forholdende for personellet, når der skal bruges mange penge. Uden et veluddannet personel og gode forhold for de ansatte og værnepligtige, så får vi ikke meget ud af nyanskaffelser og opdateringer af materiel.
At der købes materiel og samarbejdes med israelske Elbit, får nogen til at lyde meget eksotisk. Elbit samarbejder og leverer materiel og løsninger til mange Nato lande. F.eks. Spanien, Grækenland, USA, Storbritanien, Tyskland, Holland m.fl.
For 3 dage siden var der topmøde i Nato’s hovedkvarter mellem Stoltenberg og Israels præsident Isaac Herzog.
Her sagde Stoltenberg bl.a. 
“NATO and Israel have worked together for almost 30 years … Over the last year cooperation has grown … looking forward to discuss way to strengthen our cooperation further”

https://youtu.be/yQNMoZUws5w

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
26. januar 2023 16:50

Skammeligt at købe hos Israelerne.
Det der foregår mellem Israel og De Palæstinensiske områder er jo ikke meget anderledes end det der foregår mellem Rusland og Ukraine – en nation stjæler land fra en anden – ganske vist i et andet målestoks forhold, men alligevel. Danmark som nation støtter De Palæstinensiske områder, men har tilsyneladende ingen skrupler mod at købe udstyr hos en nation som dermed får ekstra vind i sejlene til at føre en “særlig operation” mod Gaza-striben, Vestbredden og Østjerusalem.