spot_img

FE-chef Lars Findsen har siddet hemmeligt varetægtsfængslet i over en måned

En dommer ved Københavns Byret har hævet det navneforbud, som hidtil har været nedlagt i sagen om lækager fra FE. Det var den tidligere FE-chef Lars Findsen, som selv ønskede navneforbuddet ophævet. Han har siddet varetægtsfængslet siden 9. december.

Det var ikke en tilfældig menig medarbejder, men chefen selv. Mandag har en dommer ved Københavns Byret ophævet navneforbuddet i sagen om lækage fra FE, og pressen kan dermed åbent fortælle, at den varetægtsfængslede er tidligere FE-chef Lars Findsen. Han blev sammen med tre øvrige medarbejdere i FE og PET anholdt om morgenen den 8. december, hvor PET også gennemførte ransagninger på en række forskellige adresser.

Dagen efter blev tre af de arresterede fremstillet i et grundlovsforhør bag dobbelt lukkede døre, og to af dem blev i den forbindelse varetægtsfængslet i 11 dage.

»De anholdte er nuværende og tidligere medarbejdere i de to efterretningstjenester. De er sigtet for bl.a. overtrædelse af straffelovens § 109, stk. 1, ved uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger fra efterretningstjenesterne,« skrev PET i en pressemeddelelse den 9. december.

Fredag den 17. december blev den varetægtsfængslede løsladt med en opretholdelse af sin sigtelse, mens Lars Findsen mandag den 20. december gik med til en frivillig forlængelse af sin varetægtsfængsling frem til i dag. I byretten bad Lars Findsen gennem sin advokat her til morgen selv om at få ophævet navneforbuddet, hvilket anklagemyndigheden ikke havde noget at indvende imod.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne satte sagen i gang

Sagen tog sin begyndelse, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020 udsendte en pressemeddelelse med en dybt alvorlig kritik af FE for at bl.a. at have brudt loven og udspioneret mod danske statsborgere. Den yderst opsigtsvækkende pressemeddelelse fik forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at hjemsende fem ledende medarbejdere herunder Lars Findsen.

I de efterfølgende dage begyndte nye opsigtsvækkende historier at dukke op i medierne. De handlede om et flere år gammelt og dybt hemmeligt samarbejde med FE og den amerikanske efterretningstjeneste om tapning af datakabler under København. Historien blev første gang offentligt kendt i Information i 2014 på baggrund af oplysninger lækket af den amerikanske efterretningsagent Edward Snowden.

Men historierne i Weekendavisen, Berlingske og DR fremkom nye og afslørende detaljer, som vidnede om, at medierne havde fat i kilder med overordentlig dyb indsigt efterretningstjenestens samarbejde med frememde stater.

I løbet af året dukkede også andre historier op i medierne med baggrund i efterretningstjenesterne. Således kunne Berlingske fortælle den opsigtsvækkende historie om den danske statsborger Ahmed Samsam, som i Spanien var blevet dømt for terrorisme som IS-krig, men i virkeligheden arbejde i Syrien som udsendt agent for PET.

Fredag modtog fire journalister fra Ekstra-Bladet Cavlingprisen for deres afdækning af sagen om de irakiske mødre i lejre i Syrien. Historierne førte til, at regeringen stik imod alle løfter valgte at hente flere af mødrene og deres børn hjem. Historierne byggede tydeligvis på kilder medoplysninger om efterretningstjenesternes analyser af sagen, der viste, at kvinder og børn udgjorde en langt større sikkerhedsrisiko for Danmark i Syrien, end hvis de blev hentet til Danmark.

Det vides endnu ikke, om dagen grundlovsforhør fører til en yderligere varetægtsfængsling af Lars Findsen, eller om han bliver sat på fri fod. Artiklen opdateres …

Andre læste også

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af Forsvarsministeriets materielanskaffelser

Statsrevisorerne retter en skarp kritik mod Forsvarsministeriet. Det sker på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som viser, at Forsvarsministeriets større anskaffelser i snit er 4,5 år forsinket, og at »flere af anskaffelserne ikke har levet op til det planlagte indhold«. Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt mandag. Statsrevisorerne retter...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Hans Henrik Johansen
Læser
Hans Henrik Johansen
11. januar 2022 15:42

Måske skulle ministeren overveje igen at sætte en general/admiral ind i stillingen som CH for Forsvarets Efterretningstjeneste. Der var lidt mere ro på bagsmækken, dengang det forholdt sig sådan.

John M. Foley
Læser
John Michael Foley
10. januar 2022 12:57

Interssant og opsigtsvækkende udvikling i FE sagen. Fem dage før FE Kommissionen (de tre landsdommmere) helt frikendte alle, var Lars Findsen blevet anholdt.
Forsvarsministeren udtalte enddog, at alle de hjemsendte kunne genoptage deres tidligere stillinger, herunder også Lars Findsen.
Mon den ene hånd ved hvad den anden foretager sig? Jeg tvivler.
Hvem er mon de øvrige sigtede?

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
16. januar 2022 9:27

Det er senere afklaret at Lars Findsens varetægtsfængsling blev forlænget i yderligere 4 uger.