spot_img

Korrigeret DR-dokumentar om Operation Bøllebank fortæller begge historier

En radiodokumentar om Operation Bøllebank blev i januar trukket tilbage, og siden har DR flere gange måtte beklage graverende fejl i udsendelsen. Nu har DR sendt en redigeret version, som fortæller begge versioner – og som derfor ender i en påstand mod påstand.

Det skabte voldsom debat, da DR i januar sendte radiodokumentaren “Løgnen om Operation Bøllebank” på P1. Dokumentaren havde til formål at fortælle “den sande historie” om det historiske kampvognsslag om aftenen den 29. april 1994, da danske FN-kampvogne kom norske og svenske kolleger på observationsposten Tango 2 til undsætning og nedkæmpede serbiske styrker med 72 granater på bjerget Vis nær byen Tuzla i Bosnien.

Den officielle fortælling om Operation Bøllebank var en succeshistorie, som primært byggede på daværende oberstløjtnant Lars R. Møllers bog om slaget og en række interviews givet til alverdens medier af Lars R. Møller og eskadronschef Carsten Rasmussen. Lars R. Møller var dengang næstkommanderende i den nordiske bataljon NORDBAT 2, og det var ifølge historien ham, som ledte slaget og beordrede nedkæmpning af de serbiske styrker.

Læs også: DR forsvarede det uforsvarlige

Men den historie blev der med dokumentaren i januar sat et alvorligt omend temmelig ensidigt spørgsmålstegn ved. Dokumentarudsendelsen byggede på et over 10 år gammelt interview med Erik Kirk, som var delingsfører i anden deling under operationen den forårsaften for 23 år siden. Interviewet blev givet med den klausul, at det først måtte offentliggøres, når Erik Kirk ikke længere var i Forsvaret – eller var afgået ved døden. Erik Kirk døde i 2014.

Artiklen fortsætter under billedet …

Carsten Rasmussen var major og eskadronschef for de danske kampvogne under Operation Bøllebank i Tuzla i 1994. i dag er han brigadegeneral og Danmarks første forsvarsattaché til Kina. Privatfoto

Ifølge Erik Kirk blev der hverken givet ordrer til skudafgivelse, ligesom at hele operationen ifølge ham bar præg af total mangel på ledelse, og at det derfor kun var et mirakuløst held, at ingen danske soldater kom til skade under operationen. I dokumentaren blev han bakket op af en række soldater, som var med i slaget.

Hovedpersoner klagede over udsendelsen

Lars R. Møller og Carsten Rasmussen klagede over udsendelsen, og efterfølgende rettede lytternes og seernes redaktør på DR voldsom kritik af udsendelsen, som ifølge ham ikke levede op til DRs journalistiske principper. Udsendelsen blev taget af, og siden fulgte en række beklagelser fra DR.

Artiklen fortsætter under billedet …

Freelancejournalisten Kasper Søegaard (tv) var tilrettelægger af radiodokumentaren “Løgnen om Operation Bøllebank”. Jesper Hyhne er redaktør på P1 Dokumentar, og Judith Skriver er som redaktionschef på DR Danmark hans chef. Begge chefer bakkede indledningsvis op om dokumentaren og afviste klagerne. Siden gav Jesper Termansen som lytternes og seernes redaktør klagerne medhold. Collage: OLFI

Torsdag i denne uge kunne man så genhøre dokumentaren – eller det vil sige en ny dokumentarudsendelse med titlen “Operation Bøllebank – kampen om sandheden”. Den bygger fortsat på de samme kilder fra den oprindelige dokumentar, men der optræder også nye kilder, lige som at den nu pensionerede Lars R. Møller er blevet interviewet igen. Den nye dokumentar indleder med at fortælle, hvorfor “Løgnen om Operation Bøllebank” blev fjernet.

DR-chef om Bøllebank-dokumentar: “Uha. Det her var ikke godt”

”Udsendelsen levede ikke op til DRs retningslinjer og etiske standarder på en række punkter. Blandt andet var udsendelsens balance skæv. Den var på afgørende punkter ensidig, og enkelte kritikpunkter blev ikke forelagt de kritiserede, som de skal. Her på P1 Dokumentar beklagede vi efterfølgende fejlene og trak samtidig udsendelsen tilbage. Siden da har vi med kritikpunkterne in mente produceret en ny og korrigeret dokumentar, fordi vi fortsat mener, at det er i offentlighedens interesse at få afdækket de to helt forskellige versioner af, hvad der skete i de sene nattetimer i april 1994 i Bosnien. For – som du skal høre – fik Operation Bøllebank væsentlige konsekvenser for Danmark.”

Læs også: DR beklager afgørende fejl i dokumentar om operation Bøllebank

Den nye dokumentarudsendelse fortæller den samme historie med kritikken fra soldaterne, som ikke mener at have modtaget nogen ordrer. Men den fortæller også, at der er en række kilder, som har hørt ordrerne på radioen, og dermed ender udsendelsen som en påstand mod påstand med en helt anden balance end den oprindelige udsendelse.

Journalist fornægter journalistisk grundprincip

Det var freelancejournalisten Kasper Søegaard, som producerede den første udsendelse til DR. Ifølge fagbladet Journalisten er han imidlertid så utilfreds med det nye program, at han har trukket sig fra udsendelsens byline, selv om han har været med på sidelinjen under produktionen af den nye udsendelse.

Læs også: Kritikken af Bøllebank smager af et uværdigt hævntogt

”Udsendelsen har passager, hvor kilder dokumenterbart ikke taler sandt. Der er udeladt væsentlige kildeudsagn og en væsentlig ekspert, der optræder forklaringer og påstande, selv om jeg har gjort opmærksom på, at de ikke holder vand,” siger Kasper Søegaard til Journalisten.

Artiklen fortsætter under billedet …

Oberst Lars R. Møller er i dag pensioneret, men skriver bøger og holder foredrag, ligesom han er en flittig samfunds- og forsvarsdebattør. Billedet er fra Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus i 2004. Foto: Forsvaret

Ifølge ham har DR ”kastreret historien”, fordi hovedvinklen – at der skete et ledelsessvigt – nu ikke dokumenteres klart, men fremstår som påstand mod påstand. Han er heller ikke enig i DRs egen kritik af udsendelsen – eller i journalistikkens grundprincip om at optræde upartisk, hvilket han understreger over for fagbladet.

”Som journalist tager man altid part i en sag – den svages part. Og den svage er ikke en landskendt oberst. De svage er nogle soldater, som ikke er medievante, men som beslutter at fortælle deres historier. Det er det, der er journalistisk interessant,” siger han.

Den nu pensionerede Lars R. Møller mener, at den nye udsendelse er langt mere balanceret end den første. Men han kalder det samtidig “besynderligt”, at DR vil fortælle en historie om, at nogle soldater ikke har hørt noget på en radio.

“Hele syntaksen er gal og minder Erasmus Montanus. En sten kan ikke flyve. Morlille kan ikke flyve. Ergo er Morlille en sten. Det er lidt det samme,” siger han.

Du kan høre den korrigerede udsendelse “Operation Bøllebank – kampen om sandheden” her.

Andre læste også

Her er nødråbet til ministeren og departementschefen fra piloterne

Abonnement
Forsvarsminister Troels Lund Poulsen og departementschef Pernille Langeberg har mandag den 22. april modtaget et brev fra 30 unge piloter med rubrikken: "Et flyvevåben i afvikling - nødråb fra piloter". Læs brevet her ... 22.04.2024 Emne: Et flyvevåben i afvikling – Nødråb fra piloter Til: Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, Forsvarsministeriets Departementschef, Pernille...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer