DR beklager yderligere fejlagtige postulater om Operation Bøllebank

0
Carsten Rasmussen var major og eskadronschef for de danske kampvogne under Operation Bøllebank i Tuzla i 1994. i dag er han brigadegeneral og Danmarks første forsvarsattaché til Kina. Privatfoto

En klage fra tidligere eskadronchef Carsten Rasmussen til Pressenævnet over DR dokumentaren ”Løgnen om Operation Bøllebank” har resulteret i endnu en beklagelse fra DR.

Et vigtigt postulat i dokumentarudsendelsen ”Løgnen om Operation Bøllebank” sendt på DR P1 Dokumentar i januar var ikke bare forkert, men blev heller ikke forelagt den daværende eskadronchef Carsten Rasmussen. Det har DR efter et halvt år erkendt og beklager nu. Beklagelsen blev bragt i begyndelsen af udsendelsen på P1 Dokumentar den 13. juli og er tillige at finde på DR’s hjemmeside under Etik & Rettelser.

Læs også: DR beklager afgørende fejl i dokumentar om Operation Bøllebank

Operation Bøllebank var et historisk kampvognsslag i Bosnien den 29. april 1994, hvor danske kampvogne nedkæmpede serbiske stillinger uden selv at miste liv eller komme til fysisk til skade. I udsendelsen fortæller Kasper Søegaard om Carsten Rasmussens ordreudgivelse og plan for operationen:

”… der var flere ændringer i forhold til planen. P1 Dokumentar er kommet i besiddelse af Carsten Rasmussens fempunktsbefaling, der ligger til grund for Operation Bøllebank. Ifølge planen er det meningen, at 2. deling skal køre forrest og gå i stilling inden fremrykningen mod Kalesia. Men Rasmussen laver om på rækkefølgen undervejs, hvilket betyder, at 1. deling kommer til at spærre for 2. delings muligheder for at gå i stilling … ”

Læs også: DR-chef om Bøllebank-dokumentar: “Uha. Det her var ikke godt”

Det er dette postulat, som ikke stemmer overens med virkeligheden, og det erkender og beklager DR altså.

Klagede til Pressenævnet for at blive renset

Beklagelsen kommer, kun fordi Carsten Rasmussen valgte at klage til Pressenævnet efter afgørelsen i en anden klagesag. Den havde den nu pensionerede oberst Lars R. Møller, som var næstkommanderende i den nordiske bataljon i Bosnien, indgivet. Her gav lytternes og seernes redaktør Lars R. Møller medhold i alle klagepunkter og erkendte ”alvorlige fejl”.

Læs også: Journalist bag Bøllebank-dokumentar: “Historien står stadig”

Carsten Rasmussen klagede ligesom Lars R. Møller til DR, som imødekom den tidligere eskadronschef på flere punkter. Men der var ingen beklagelse af, at han ikke var blevet foreholdt de fejlagtige anklager. Derfor klagede Carsten Rasmussen til Pressenævnet og bad nævnet forholde sig til, om DR havde udvist god presseskik med udsendelsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

20161219 Bollebank CH ESK
Carsten Rasmussen var chef for kampvognseskadronen i den nordiske bataljon (NORDBAT2) under operation Bøllebank i 1994. I dag er han brigadegeneral og Danmarks forsvarsattaché i Beijing. Privatfoto

Under Pressenævnets partshøring nåede DR frem til den erkendelse, at Carsten Rasmussen ikke var blevet forelagt oplysninger om fempunktsbefalingen, som ikke var korrekte. På den baggrund informerede DR Pressenævnet om, at DR ville offentliggøre en beklagelse på hjemmesiden og i P1 Dokumentar, og derfor har Carsten Rasmussen nu annulleret sin klage til Pressenævnet.

Læs også: DR forsvarede det uforsvarlige

”Jeg har opnået det, som jeg gerne ville. At de forkerte påstande bragt i udsendelsen er tilbagevist. Pressenævnet ville kun kunne kritisere DR for ikke at have udvist god presseskik, og det synes jeg ærlig talt, at DR allerede i flere sammenhænge har erkendt. Derfor så jeg ingen grund til at fortsætte,” siger Carsten Rasmussen.

DR har fjernet dokumentarudsendelsen fra sin hjemmeside og lovet, at den vil blive rettet. Den efter-redigerede version er dog endnu ikke offentliggjort. Hen over årsskiftet beskæftigede OLFI sig indgående med Operation Bøllebank, og du kan finde det samlede tema om emnet i menubjælken i toppen eller ved at klikke på dette link.

guest
0 Kommentarer
Inline Feedback
Læs alle kommentarer