spot_img

Formodet niende pirat forsvundet under aktion i Guineabugten

Der var efter alt at dømme ni formodede pirater ombord på den motorbåd, som blev standset af danske frømænd den 24. november. Det oplyser Forsvaret, som på baggrund af videomateriale og informationer fra de tilbageholdte opjusterer antallet af ombordværende fra de hidtil udmeldte otte. Den niende formodede pirat er ikke blevet fundet.

Fregatten ”Esbern Snare” sejler netop nu rundt med fire tilbageholdte formodede pirater – heraf en hårdt såret – og fire lig efter ildkampen mellem danske frømænd og de formodede pirater den 24. oktober. Der var dog efter alt at dømme yderligere en formodet pirat ombord på den motorbåd, som blev standset af danske frømænd, oplyser Forsvaret nu:

»På baggrund af yderligere gennemgang af videomateriale fra skibets Seahawk-helikopter og informationer fra de frihedsberøvede vurderer Forsvaret nu, at der højst sandsynligt har været i alt ni pirater,« skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

De overlevende formodede pirater gjorde allerede umiddelbart efter ildkampen opmærksom på, at der manglede en niende mand, fremgår det videre. Det udløste en længere eftersøgning i området, hvor aktionen havde fundet sted:

»Frømændene, skibets helikopter og personel ombord på “Esbern Snare” afsøgte vandet omkring det forliste fartøj i op mod fem timer med blandt andet projektører og termiske kameraer, men uden resultat,« skriver Forsvaret.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse om skudvekslingen mellem danske frømænd og formodede pirater den 24. november …

Videomaterialet fra den dramatiske aktion er i de efterfølgende dage blevet gennemgået og har vist sig at stemme overens med de formodede piraters udlægning, hvorfor Forsvaret nu arbejder ud fra en overbevisning om, at den sidste mand er druknet.

»Besætningerne ombord på ”Esbern Snare” og i helikopteren vurderede indledningsvist ud fra helikopterens videomateriale, at der var tale om otte pirater. Det er den efterfølgende nærmere gennemgang af materialet, som nu har vist, at det er sandsynligt, at der har været ni pirater ombord.«

Identiteten på niende mand ukendt

Forsvaret kender ikke identiteten på den niende ombordværende, og det står heller ikke klart, hvornår vedkommende faldt overbord.

Med de nye oplysninger er der imidlertid føjet endnu et kapitel til den meget omtalte sag, som allerede har givet anledning til heftig debat om både selve aktionen, og måske særligt om hvad der skal ske med de tilbageholdte og ligene af de fire omkomne. Regeringen er i kølvandet på pågribelsen af de formodede pirater blevet kritiseret for ikke at have indgået udleveringsaftaler med lande i regionen på forhånd.

Forsvarsminister Trine Bramsen afviser dog, at man ikke har gjort sit juridiske hjemmearbejde inden afgang fra Danmark. Ingen kunne have forudset, at man ville komme i den situation, og at de formodede pirater ville beskyde danske soldater med de juridiske konsekvenser, det har vist sig at få, mener hun.

»Juridisk er der tale om forsøg på manddrab her. Det er nok ikke et af top-scenarierne, som var det mest realistiske,« udtaler hun til Ekstra Bladet.

De fire overlevende blev torsdag den 25. november fremstillet i grundlovsforhør in absentia og varetægtsfængslet i 13 dage. En tværministeriel arbejdsgruppe arbejder i skrivende stund på at afgøre, om de nu skal retsforfølges i Danmark, hvor de i givet fald vil blive anklaget for netop drabsforsøg på de danske frømænd.

Første gang siden 2011

Arbejdsgruppen afsøger derudover mulighederne for retsforfølgelse i nærområdet, men henset til den alvorlige sigtelse kommer overvejelser omkring regionale strafferammer og menneskerettigheder i spil. Danmark kan for eksempel ikke udlevere de formodede pirater til retsforfølgelse, hvis de risikerer at blive idømt dødsstraf eller udsat for tortur.

Det er på mange måder ubetrådt land, de danske myndigheder netop nu befinder sig i. Det er således første gang i ti år, at danske soldater dræber formodede pirater i forbindelse med en antipiraterioperation. Seneste skete det i 2011, hvor danske soldater ligeledes endte i ildkamp i forbindelse med en aktion mod en dhow nær Afrikas Horn på østsiden af det afrikanske kontinent. Da var det ligeledes “Esbern Snare”, der var indsat som en del af den nu hedengangne Nato-operation Ocean Shield.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse tidligere militærjurist Iben Ydes vurdering af frømændenes retsstilling efter aktionen …

I 2011 blev piraterne begravet til søs efter muslimske forskrifter, men det er altså ikke en løsning, man indtil videre har valgt at benytte sig af i denne omgang. Ligene af de omkomne formodede pirater befinder sig derfor fortsat i en kølecontainer ombord på ”Esbern Snare”. Hvad der videre kommer til at ske med ligene af de omkomne, er ved at blive afklaret i tæt dialog med de lande, hvor de kommer fra, oplyser forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Ekstra Bladet.

Også de danske frømænd kan se frem til at komme under juridisk lup, idet Forsvarsministeriets Auditørkorps kommer til at gennemgå sagen for blandt andet at vurdere, om magtanvendelsen overfor de formodede pirater var proportionel.

Andre læste også

»Hver gang Putin har eskaleret, er vi kommet rendende med for lidt og for sent«

Abonnement
INTERVIEW. Det er mange år siden, Anders Fogh Rasmussen indstillede sin parlamentariske karriere og satte sig for bordenden som generalsekretær i Nato. Nu er han en fri fugl, og det kommer særligt i udtryk i Venstre-koryfæets udtalte og uforbeholdne støtte til Ukraine. Vesten skal træde mere i karakter og...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

3 KOMMENTARER

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Finn Bjerrehave
Læser
Finn Bjerrehave
19. december 2021 14:00

Lidt pudsigt sprogbrug . først er det det Pirater, senere formodede Pirater, er en spade en spade eller et graveredskab ?

fillippa gottlieb
Læser
fillippa gottlieb
18. december 2021 0:05

Desværre et resultat af en inkompetent forsvarsminister der er en hån mod alle ansatte i de tre værn.

Lars Fløche
Læser
Lars Fløche
2. december 2021 15:48

Sandheden kommer langsomt frem her.
Mere følger formodentlig.