spot_img

“Esbern Snare” i ildkamp – dræber fire pirater og tilbageholder fire om bord

Et piratskib i Guineabugten blev onsdag sat ud af spil, da det maritime indsatshold fra den danske fregat “Esbern Snare” kom i ildkamp i forsøget på at standse piratskibet. Piraterne åbnede ild, hvorefter frømændene besvarede ilden. Fire pirater blev dræbt, en blev såret, og fire pirater sidder nu tilbageholdt på fregatten.

Onsdag udviklede sig til en dag, som vil gå over i Søværnets historie. Det skete, da besætningen på fregatten “Esbern Snare” reagerede på efterretninger om forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet satte i den retning og sendte fregattens Seahawk-helikopter i forvejen for at observere, skriver Forsvarskommandoen på Forsvarets hjemmeside.

Helikopterens besætning fandt ud på eftermiddagen en hurtigtgående motorbåd med otte mistænkelige mænd ombord i et område med en række handelsskibe. Ombord på motorbåden kunne helikopterens besætning se en række af de redskaber, som man forbinder med pirateri, herunder stiger.

Den danske fregat var hen under aftenen tæt nok på motorbåden til at kunne sende Frømandskorpset af sted i deres hurtiggående motorbåde for at gå om bord i piratskibet.

“Esbern Snare” kaldte piraterne op for at bringe dem til standsning, så de danske soldater kunne komme om bord. Da piraterne ikke reagerede, afgav de danske styrker varselsskud jf. deres beføjelser.

“Piraterne åbnede derefter ild direkte mod de danske soldater. De danske soldater reagerede herefter i selvforsvar og besvarede ilden fra piraterne. Der fulgte en kort ildkamp. Ingen danske soldater kom til skade, men fem pirater blev ramt. Fire af piraterne afgik ved døden. En blev såret. Efter ildkampen sank piratskibet,” skriver Forsvarskommandoen.

De fire omkomne pirater blev sammen med de fire overlevende taget med om bord på fregatten “Esbern Snare”, hvor den ene sårede blev behandlet for sine skader. Den tværministerielle arbejdsgruppe vil ifølge Forsvarskommandoen nu håndtere, hvad der skal ske med de tilbageholdte pirater.

Andre læste også

Et kriseramt Boeing retter blikket mod Europa og udvider på hjemmebanen

Abonnement
REPORTAGE: Boeings civile forretning står i problemer til halsen, men koncernens forsvarsgren øjner store salg til et oprustningsvilligt Europa. Senere på måneden viser Boeing sine produkter frem på flyshowet i Farnborough, og som en del af optakten inviterede flygiganten OLFI og en række andre europæiske og amerikanske forsvarsmedier på...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

5 KOMMENTARER

guest
5 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Michael ALbeck
Læser
Michael ALbeck
27. november 2021 16:22

afsoning og derefter familiesammenføring… har de pirater så veteranstatus?.. og skal de så sælge “hus forbi”?

Hans Henrik Johansen
Læser
Hans Henrik Johansen
26. november 2021 16:58

Igen et eksempel på en mission, der ikke er ordentlig forberedt. Hvorfor er der ikke indgået aftaler inden udsendelse vedr. evt. tilfangetagende pirater med de lande, der omgiver operationsområdet. Missionen har jo ikke været plaget af hastværk, da vi jo opererer på egen hånd Tænker FMN ikke i worst case scenarios, eller håber man bare på, at det ikke sker. Som Barbara Bertelsen har udtrykt i anden sammenhæng: “Hope is not a Strategy”. Vi fremstår som nogle amatører.

Michael Nielsen
Læser
Michael Nielsen
26. november 2021 13:49

Sikkert et dumt spørgsmål, men kunne man ikke bruge radaren som et ikke-dødeligt våben. Eller en lille sværm af droner med Stun-Guns og lignende?

Palle Randløv
Læser
Palle Randløv
25. november 2021 23:55

Jeg må jo nok trække mine betænkeligheder, udtrykt i en tidligere artikel om ES mission tilbage. At operationen også kom til at koste menneskeliv, selvom det var piraternes, er selvfølgelig beklageligt. Men der skal lyde et BZ til skib og besætning.

Peter Nielsen
Læser
Peter Nielsen
25. november 2021 19:55

Det bliver interessant:

  • Kommer piraterne til Danmark og skal i fængsel her?
  • Anlægger de afdødes pårørende sag mod Danmark ?
  • Skal de ansvarlige hjem til Danmark, mens Auditørkorpset undersøger sagen?

Det var godt at se at begge RIB kunne sejle