spot_img

OLFI opruster journalistisk og varsler derfor prisstigninger i 2021

Ved årsskiftet begyndte Kasper Junge Rørbye Wester i en fuldtidsstilling som journalist på OLFI. Det betyder en fremtid for OLFI med mere journalistik, flere historier og til gengæld hævede priser i 2021 for at få det hele til at hænge sammen. Ambitionen er at brede dækningen ud og styrke debatten – og få snylterne til at betale for de artikler, som de gerne vil læse uden at betale for.

Året 2020 var for mange et af den slags, der bare skal slettes fra hukommelsen. I den journalistiske branche oplevede mange medier at blive udfordret på økonomien, fordi annoncørerne pga. corona-pandemien og heraf følgende besparelser lukkede pengekassen i. Et lyspunkt var dog, at flere brugere valgte at betale for den journalistik, som naturligvis koster penge at producere – både for de etablerede medier og for OLFI.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det også for OLFI var et hårdt 2020 med mange prøvelser. Det var både fagligt og privat, hvor vi alle skulle få en hverdag med hjemmearbejde og hjemmeskole til at fungere i en harmoni, som ikke altid var til stede. I december blev jeg personligt lagt ned af en – trods alt – forholdsvis mild omgang covid-19 i små tre uger. Men på et meget vigtigt punkt udviklede året sig dog gunstigt for OLFI, og her i begyndelsen af 2021 har jeg som ansvarshavende redaktør en optimisme og tro på en lys fremtid for dette stadigt lille og unge, men dog i egen optik sunde og betydningsfulde nichemedie.

Artiklen fortsætter under billedet …

Lidt mange bolde i luften er gået ud over produktionen af historier til OLFI. Tegning: Lars Andersen

En række opsigtsvækkende sager med straffesagen mod den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen fik mange læsere til at søge information om sagen i det medie, som oprindeligt afdækkede sagen. Det betød, at OLFI på trods af corona-krisen hen over året oplevede en vækst fra små 1.300 abonnenter ved årsskiftet til i dag små 1.700 abonnenter. Da over 80 pct. af OLFI’s indtægter kommer fra salg af abonnementer, betyder det, at økonomien aldrig har været stærkere.

OLFI har fordoblet medarbejderstaben

Til gengæld har en række andre faktorer betydet, at der blev mindre tid til at producere journalistik til OLFI. Mit eget engagement som vært på det ugentlige radioprogram Frontlinjen på Radio4 har kostet betydelige ressourcer, som har gjort det svært at følge alle historier til dørs. Men også udfordringer på privatfronten har fjernet fokus fra kernevirksomheden, som alt andet lige er produktion af historier til OLFI.

Set i det lys er det mig en meget stor glæde at kunne fortælle, at OLFI per 1. januar har ansat Kasper Junge Rørbye Wester i en fuldtidsstilling som fastansat journalist og forsideredaktør på OLFI. Han har været tilknyttet OLFI siden sommeren 2018 – først som freelancer og siden som deltidsansat i 10 timer om ugen. Kasper har en fortid i Søværnet og har bl.a. været med til at hente kemiske våben i Syrien. At Kasper nu bliver ansat på fuld tid lader sig gøre, selv om OLFI aldrig har modtaget nogen former for hverken iværksætter- eller mediestøtte – og kun fordi du som læser bakker op om OLFI ved at købe abonnement.

Artiklen fortsætter under linket …

Eller det vil sige, at I betalende abonnenter bakker op. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at en meget stor udfordring for et lille nichemedie er, når folk gerne vil læse artikler, men ikke ønsker at betale. Jeg har gennem 2020 fået en del henvendelser fra loyale abonnenter, som har fortalt artige historier om, hvordan man rundt omkring deler password og adgang til OLFI. Det er ikke i orden, og derfor har OLFI i 2020 strammet op på sikkerheden omkring login. Desværre medførte den skærpede sikkerhed, hvor man ikke længere kan bruge sit postnummer som adgangskode, at en del læsere oplevede login-problemer. Jeg håber, at de nu er løst hele vejen rundt.

Journalistforbundet kører sag for OLFI

Det har imidlertid vist sig, at også hæderkronede og offentlige virksomheder snyder med abonnementerne. Således kører Dansk Journalistforbund i øjeblikket en aktuel sag på vegne af OLFI mod en virksomhed, som uretmæssigt har brugt et enkelt erhvervsabonnement til at dele samtlige OLFIs artikler gennem to år med virksomhedens medarbejdere. Set i det lys vil OLFI af naturlige årsager sætte fokus på dette område i 2021 og sikre sig, at også virksomhedsabonnenter er bevidste om abonnements-betingelserne og ikke deler hverken artikler eller login med uvedkommende.

Samme journalistforbund står endvidere OLFI bi i den sag om injurier, som den tidligere marineoverkonstabel Jeppe Handwerk har anlagt mod mig personligt gennem sin virksomhed Copenhagen Group A/S med krav om fængselsstraf og betaling af tort på 200.000 kr. Jeg ser frem til sagen og at få prøvet grænserne for pressens ytringsfrihed ved domstolene. Jeg lover, at I nok skal høre, hvordan det går i den sag, når den kommer for retten en gang i løbet af året.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse OLFIs tak til Jeppe Handwerk og advokat Michael Christiani Havemann …

At OLFI nu har ansat sin første fuldtidsmedarbejder betyder, at endnu en milepæl er nået. Det betyder dog også, at det har været nødvendigt at gå OLFIs prispolitik efter i sømmene. Med kun en enkelt medarbejder og op til en uge mellem hver nye artikel, har en pris på 400 kr. for et årsabonnement været rimelig. Nu vokser OLFI imidlertid, og der kommer flere udgifter og administration at holde styr på. Til gengæld vil antallet af artikler også vokse, så vi i stedet for at udkomme med 5-10 artikler om måneden fremadrettet forventer gennemsnitligt at kunne publicere en ny artikel hver dag – weekender undtaget.

Jeg har derfor besluttet at hæve priserne på abonnementer i det kommende år. Den 1. maj stiger prisen på et privat årsabonnement til 500 kr., og 1. januar 2022 stiger det igen til 600 kr. Til gengæld burde den pris holde i en rum tid, da det hele tiden har været min tanke, at et veldrevet nichemedie burde koste 50-75 kr. om måneden alt efter, om man køber et års- eller et månedsabonnement.

Frontlinjen på Radio4 fortsætter i hele 2021

Oven i dette fortsætter mit engagement på Frontlinjen hos Radio4 i hele 2021. Det betyder, at du ud over at kunne læse endnu flere artikler med både kærlighed, indhold og bid her på OLFI også ugentligt kan lytte til 55 minutters radio eller podcast om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Jeg håber, at du allerede i denne uge har bemærket øget aktivitet på OLFI og glæder dig til at følge med. Husk på, at OLFI og Frontlinjen elsker Forsvaret og har til formål at udbrede kendskabet til dansk forsvars- og sikkerhedspolitik – ikke bare blandt de frelste, men også til hr. og fru Danmark. De forstår kun vigtigheden af at bruge minimum 2 pct. af BNP på forsvar, hvis de har et kendskab til den institution, som sørger for din og min sikkerhed til lands, til vands og i luften både nationalt og internationalt.

Og husk ligeledes på, at vores forfædre sikrede pressens uafhængighed, fordi de ønskede, at pressen skulle holde magten i ørerne. En fri, uafhængig og kritisk presse er stadig det bedste middel mod statslig slendrian, inkompetence, magtfuldkommenhed og korruption, og skulle nogen have glemt det, skal de bare læse landsretsdommen fra Viborg i august mod den tidligere hærchef. OLFI er en – om end irriterende og enerverende – gave til Forsvaret og Forsvarsministeriet, som får uafhængig hjælp til at holde skuden på ret kurs. Samtidig udfylder OLFI en vigtig demokratisk rolle ved at holde landets politikere orienterede om forhold, som hverken Forsvarsministeriet eller Forsvaret selv har noget synderligt behov for at informere de folkevalgte politikere om.

Det er værd at huske, at når man til tider bander OLFI langt væk. Jeg lover at bibeholde det kritiske blik, samtidig med at jeg glæder mig til, at artiklerne i 2021 kommer endnu bredere rundt med selskab af Kasper på broen.

Lad mig afslutningsvis benytte lejligheden til at ønske dig et rigtig godt nytår!

Andre læste også

Forsvarets genrejsning kræver en fordomsfri tilgang fra alle parter

DEBAT: Forsvaret står et sted, hvor den politiske og den militære sfæres indbyrdes relation er i fare for at stå i vejen for en historisk genopretning. For at den kan føres ud i livet, skal der derfor ikke kun ses på organiseringen af forsvarsområdet, men på kulturen, som man...

Kommentér artiklen ...

guest
0 Kommentarer
Feedback
Læs alle kommentarer