KOMMENTAR: Jeppe Handwerk og Copenhagen Global bruger sin advokat til at yde medierådgivning til OLFI senest gennem et tredje brev til dette medie. Det er den pæne version. I den mindre pæne version forsøger kronprinsens nære ven at true, presse og intimidere et frit og uafhængigt medie til at indstille sin undersøgelse af sin virksomhed. Kan kongehuset leve med det?

Man skal huske at sige tak. Det er sjældent, at en virksomhed for egen regning betaler en advokat for at rådgive en anden virksomhed. Det er ikke desto mindre, hvad Jeppe Handwerk og Copenhagen Global nu gennem flere måneder har gjort. I slutningen af januar modtog OLFI endnu et brev – det tredje af slagsen – fra virksomhedens advokat, Michael Christiani Havemann, som endnu en gang øser af sine opsigtsvækkende tanker om lovgivningen, medieproduktion, journalistik, mediejura og presseetik.

Han henviser i sine breve til både straffeloven og injurieloven, nævner juridiske paragraffer i flæng, taler om bagvaskelse og minder om, at et medie ikke må krænke privatlivets fred og ønsker i det hele taget blot at sikre sig, at OLFI lever op til den gældende lov og ikke uforvarende kommer til at krænke hans klient. Det var den pæne version – og tak for den.

Den anden version er knapt så pæn og fortæller en helt anden historie. Nemlig at Jeppe Handwerk gennem advokat Havemann med sine tre breve sendt til OLFIs redaktør forsøger at true, presse og intimidere et frit og uafhængigt medie til at stikke piben ind og indstille enhver undersøgelse af sin virksomhed. Dét ville ikke se så kønt ud, men hvis det er den reelle hensigt, har Jeppe Handwerk skudt sig selv i foden så ganske eftertrykkeligt og opnået den stik modsatte effekt end den ønskede. Forklaring følger her.

Ingen er fritaget fra at blive kigget efter i kortene

Gennem de seneste år har dette medie fået flere henvendelser fra kilder, som undrer sig over ikke bare et, men flere materielkøb foretaget af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse gennem Copenhagen Global. Virksomheden er ejet af Jeppe Handwerk, der har en fortid i Frømandskorpset i 1990’erne som marineoverkonstabel. Her forrettede han tjeneste med sin ven kronprins Frederik, hvis ældste søn Jeppe Handwerk er gudfar til.

Efter sin aktive tjeneste etablerede Jeppe Handwerk en forretning, som dygtigt har specialiseret sig i at levere udstyr og materiel til Forsvaret og ikke mindst specialkorpsene i form af Frømandskorpset og Jægerkorpset. Her har Jeppe Handwerk en unik baggrund og viden, som han med stor succes bruger til at drive sin forretning. Man kan kun påskønne og glæde sig over entreprenante virksomhedsejere, som skaber arbejdspladser og vækst til gavn og glæde for samfundet.

Men ingen virksomheder i kongeriget er fritaget fra at blive kigget efter i kortene af pressen, og i tilfældet Jeppe Handwerk og Copenhagen Global er der en ekstra god grund til at have den kritiske kikkert for øjet. Det skyldes, at Jeppe Handwerk skifter kasketter i en fart, så man skal holde tungen ualmindeligt lige i munden for ikke at komme i situationer, hvor habiliteten er udfordret – ikke mindst for de personer i Forsvaret, som er interessenter i handlerne på den ene eller anden måde. Lad mig forklare.

Naturligt at stille spørgsmål – og at svare

Tilbage i 2015 sad Jeppe Handwerk i Specialoperationskommandoens (SOKOM) advisory board, men trådte ud, da Forsvaret skulle købe nye motorbåde til Frømandskorpset. Da havde Jeppe Handwerk sikret sig agenturet på bådene fra USMI og endte med at lande en aftale til 27 mio. kr., som aldrig kom i udbud. Jeppe Handwerk er tillige formand for Anders Lassen Fonden, der har kronprins Frederik som protektor, og hvor cheferne fra Jægerkorpset og Frømandskorpset sidder i bestyrelsen.

Fonden har de seneste tre år været vært for et årligt krebsegilde i august, som bliver holdt i Jeppe Handwerks private hjem på Strandvejen i Vedbæk med direkte adgang til Øresund. Her fester chefen for Frømandskorpset sammen med bl.a. chefen for SOKOM, kronprinsen, frømænd og ja, hvem deltager ellers i de fester? Det er da i hvert fald naturligt at spørge om, og hvis man ikke har noget at skjule, kan man jo bare stille op og svare.

Jeppe Handwerk har en nær forbindelse til chefen for Frømandskorpset, som hedder Jens Birkebæk Bach og i daglig tale går under sit kælenavn ”Pusling”. I november stillede OLFI spørgsmål til Jens Bach angående motorvalget til de både, som Jeppe Handwerk har solgt til Forsvaret og Frømandskorpset, og alene spørgsmålene gav efterfølgende anledning til, at Forsvarskommandoen bad auditørkorpset om at undersøge handlen. Den forundersøgelse pågår nu på tredje måned.

Her hører det med til historien, at efterforskningschefen i Forsvarsministeriets Auditørkorps hedder Hans Herluf Pedersen. Han var gennem mere end 20 år personlig livvagt for kronprins Frederik og kender derfor Jeppe Handwerk som en meget nær bekendt. Flere kilder betegner i dag Hans Herluf Pedersen som kronprinsens næreste ven uden for den royale familie.

Kritisk omtale kræver selvfølgelig ikke noget samtykke

For nyligt kunne OLFI fortælle, hvordan Hans Herluf Pedersen gennem de seneste år har været vært for en art hemmelig loge, som ud over Hans Herluf Pedersen selv inkluderer kronprinsen, forsvarschefen, skiftende militære topchefer og medlemmer af Forsvarets øverste ledelse foruden en pensioneret admiral, som i dag er direktør i brancheforeningen Naval Team Denmark. OLFI har forsøgt at få mødedeltagerne til at svare på et par oplagte spørgsmål, men det ønsker ingen.

Man skal vist være sneblind eller en del af selskabet for ikke at kunne se, at der her er nogle forbindelser, som det ville være på sin plads at få kastet lidt dagslys over. Lad mig derfor afslutningsvis konstatere, at der for den brede offentlighed er en lang række spørgsmål, der trænger sig på. Om Jeppe Handwerk, om Copenhagen Global, om Frømandskorpset, om auditørkorpset, om kronprinsen, om forsvarschefen og i det hele taget om en lang række forhold, som kunne trænge til lidt gennemtræk og frisk luft.

Det kan godt være, at Jeppe Handwerk finder spørgsmålene ubehagelige og måske krænkende. Men undskyld mig, det kan jeg som journalist ikke rigtigt tage hensyn til, uanset hvor mange breve advokat Havemann sender mig. Og nej, Hr. advokat Havemann. Selvfølgelig skal jeg ikke indhente samtykke til kritisk omtale hos din klient – det er trods alt hverken Rusland eller Kina, at OLFI og Copenhagen Global opererer i.

Og bare for en god ordens skyld. Selvfølgelig må et medie ikke fremsætte strafbare ærekrænkelser. Med mindre, at der er en rimelig anledning til at fremsætte dem. Så er de strafbare ærekrænkelser nemlig pludselig lovlige at fremføre jævnfør straffelovens § 269. Det glemte advokat Havemann at skrive i sine velmenende breve til OLFI.

Begår Handwerk og Havemann simpelt brugstyveri?

Tillad mig også at kaste lidt lys over foretagenet Handwerk og Havemann. Makkerparret har nu ad flere omgange i detaljer omtalt og kritiseret artikler på OLFI, som er låst bag en betalingsmur. Så kunne man tro, at Handwerk og Havemann, som har mondæne firmaadresser på henholdvis Skt. Annæ Plads og Amaliegade i det indre København, naturligvis har betalt for abonnementer på dette medie.

Virkeligheden er, at det har hverken Jeppe Handwerk, Copenhagen Global, Michael Christiani Havemann eller Havemann Advokataktieselskab. Hvordan, Jeppe Handwerk og Michael Christiani Havemann så har fået adgang til at læse OLFIs artikler, må stå hen i det uvisse. Men mon ikke at nogle kunne finde på at sammenligne det med simpelt brugstyveri?

OLFI har ad flere omgange spurgt både Jeppe Handwerk og Michael Christiani Havemann, hvordan de har fået adgang til at læse OLFIs artikler, men der kommer ingen svar. Forklaringen forbliver derfor skjult i mørket sammen med svarene på alle de andre spørgsmål, som Jeppe Handwerk og Michael Christiani Havemann heller ikke ønsker at svare på.

Jeg kan af naturlige årsager ikke vide, om de udestående abonnementer skyldes, at hverken Handwerks eller Havemanns budgetter rummer luft til at købe adgang til betalingsmedier som OLFI. Men når nu Handwerk og Havemann så generøst har forsøgt at hjælpe OLFI, vil OLFI gerne komme makkerparret i møde for at undgå yderligere luskelæsning, og jeg gør derfor denne kommentar åben og tilgængelig for alle.

Lad mig slutte med et godt råd. Hvis man ønsker at være i en nær relation til Danmarks kommende konge, må man som borger i kongeriget Danmark forvente, at enhver i den privilegerede position opfører sig nobelt og anstændigt, har en uplettet vandel og lever op til de højeste etiske og moralske standarder såvel privat som professionelt. Det går ganske enkelt ikke, at det danske kongehus omgiver sig med bøller.

Set i det lys må Jeppe Handwerks opførsel få andre end OLFI til at spærre øjnene op. For hvad bliver det næste? Et sagsanlæg mod dette medie? Kan kongehuset leve med at omgive sig med en gudfar, der øjensynligt forsøger at true den frie og uafhængige presse til tavshed? Også det svar blæser noget ubesvaret i vinden over Amalienborg.

20190801 EDITOR Ernstved05 BYLINE

guest
3 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer