spot_img

Frømandskorpsets medarbejdere tager til genmæle i sag om strip

Det var en frømand, som på eget initiativ bestilte en stripper og overrumplede chefen til Specialoperations­kommandoens sommerfest i 2018. Det skriver frømændene selv i en åben skrivelse til DR efter et stormøde på Marinestation Kongsøre tirsdag.

Sagen om striptease til Specialoperationskommandoens sommerfest i 2018 udviklede sig tirsdag efter et stormøde på Marinestation Kongsøre. Det skriver DR. Her var størstedelen af Frømandskorpsets tjenestegørende frømænd samlet for at diskutere den seneste uges medieomtale af sagen. Efter mødet kontaktede frømændene DR, som tirsdag lagde en nyhed på dr.dk med citater fra en udtalelse fra frømændene, som Forsvaret ifølge DR senere vil offentliggøre.

Ifølge de tilstedeværende frømænd har medieomtalen tegnet et skævt billede af den maritime specialoperationsstyrke i offentligheden, som frømændene ikke genkender. Det gælder blandt andet billedet fra sommerfesten i 2018, der viser Frømandskorpsets chef – kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach – som deltager i et stripshow. Men frømændene kan heller ikke genkende kritikken fra deres egen arbejdspladsvurdering i 2019, hvor flere medarbejdere kritiserede ledelsen.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse historien om Specialoperationskommandoens sommerfest og dårligt arbejdsmiljø i Frømandskorpset …

»Medarbejderne kan ikke genkende billedet af et korps i forfald. Frømandskorpset er en god arbejdsplads for langt de fleste. Frømandskorpset ønsker at løse sine problemer internt og ikke i pressen og vil fortsætte med at være et særdeles stærkt korps, som Forsvaret kan bruge i sin opgaveløsning til gavn for Danmark,« skriver frømændene.

Stripper overrumplede chefen

De skriver videre, at de ikke genkender kritikken af Frømandskorpsets chef, som på billedet fra sommerfesten har en stripper siddende på sit skød, selv om striptease har været forbudt på Forsvarets tjenestesteder siden 2012. Sagen bliver i øjeblikket efterforsket af Forsvarsministeriets Auditørkorps sammen med en række øvrige forhold omkring Jens Birkebæk Bachs dispositioner som chef for Frømandskorpset. I skrivelsen forklarer frømændene, at chefen ikke på forhånd var vidende om tilstedeværelsen af den pågældende stripper.

»Faktum er, at en medarbejder på eget initiativ havde bestilt og selv betalt for stripperen uden chefens vidende og overrumplet chefen. Medarbejderne anerkender, at det ikke harmonerer med Forsvarets værdier at have strippere på tjenestestederne,« forklarer frømændene.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om dårligt arbejdsmiljø i Frømandskorpset …

Ifølge frømændene anerkender de, at Frømandskorpsets ledelse er i gang med at ‘forbedre samarbejdet og trivslen’, efter den kritiske arbejdspladsvurdering (APV) fra 2019, som OLFI beskrev i midten af juli.

»Medarbejderne anerkender, at en række medarbejdere i en APV fra 2019 udtrykte utilfredshed med den generelle ledelse i og af Frømandskorpset, hvilket primært skyldtes et meget højt arbejdspres og manglende ressourcer«.

Godt, at han ikke stod bag

Generalmajor Peter Boysen er chef for Specialoperationskommandoen, som er Frømandskorpsets foresatte myndighed. DR har spurgt ham, om frømændenes udtalelse frikender Frømandskorpsets chef?

»Jeg er glad for, at han ikke stod bag. Det havde været endnu værre. Problemet er dog, at han ikke greb ind, da det skete. Hans chefansvar ligger der, at når han konstaterer en overtrædelse, så skal han gribe ind med det samme.

Artiklen fortsætter under billedet …

Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om muligt magtmisbrug i Frømandskorpset …

Jeg ved, at han har fortrudt, at han ikke gjorde det dengang. Det vil han uden tvivl gøre fremadrettet, siger generalmajor Peter Boysen.

Er det ikke usædvanligt, at specialoperationssoldater som frømændene på denne måde udsender en fælles erklæring til offentligheden?

– Jo, det kan man sige. Men der har været en forståelse af, at man ikke siger noget, når en hændelse bliver undersøgt af Auditørkorpset. Det betød en masse medieomtale, uden mulighed for at udtale sig. Jeg tror, at mange i Frømandskorpset ikke kunne finde og kende sig selv i beskrivelserne i mistrivsel i styrken, siger generalmajor Peter Boysen til DR.

Andre læste også

Forsvaret er ramt af sin egen bemandingssucces

Abonnement
INTERVIEW. Når Forsvaret fattes penge, har det blandt andet at gøre med uventet succes på bemandingsfronten, fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Han forstår soldaternes frustrationer over tvungen afspadsering, ansættelsesstop og mangel på basale fornødenheder, men maner til besindighed. Det er nødvendigt at slå bremserne i, så tempoet er afstemt med...

 

Alle er velkomne til at kommentere, men kommentarer bliver først offentliggjort efter redaktionens godkendelse. Kommentarer uden kommentatorens fulde navn vil blive slettet.

Kommentér artiklen ...

 

 

2 KOMMENTARER

guest
2 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Feedback
Læs alle kommentarer
Rasmus
Læser
Rasmus
12. august 2020 8:06

Enig i, at det er god pressehåndtering af Forsvaret og korpset. Ros for det. Jeg er heller ikke i tvivl om vi skal være stolte af vores Forsvar, (og det ikke er i forfald), men fint, at få det meldt ud i forhold til den generelle opfattelse. Godt at chefen får meldt, at der er erkendelse af, at der skulle være sagt fra, og der er lært af sagen, hvilket jeg faktisk mener er klart den vigtigste udmelding i meddelelsen fra korpset. Med en stærk korpsånd følger egne regler og derfor også en stor ledelsesmæssig opgave med at sørge for god forvaltningsskik og for at følge Forsvarets regler. Det er i hvert fald den balance og bekymring som jeg mest har som uden forstående overfor sager i korpset. Jeg betragter strippersagen, som er en rigtig god pressehistorie, men det er faktisk de øvrige forhold i auditørundersøgelsen som jeg betragter som alvorlige, hvis der er hold i dem.

DenGamleGarder
Læser
DenGamleGarder
12. august 2020 7:14

God udmelding fra frøernes egne rækker, og jeg tror nu aldrig, at der var nogen der har været itvivl om, at korpset er stærkt og kapabelt. Jeg kan også godt forstå, at man ønsker at håndtere tingene internt, og som oftest er det også det smarteste, at løse problemerne på lavest mulige niveau.

Men når nu historien er ude, så er det svært, hvis ikke umuligt, at lukke den inde igen. Og havde det nu blot været et privat arrangement, så havde der ikke været et problem – men det var ikke et privat arrangement – det var ikke engang kun Frømandskorpsets, men Specialoperationskommandoens sommerfest, hvor dette skete.

Og dermed burde chefen have sagt fra – og jeg ved godt, at det er nemt at sige i bagklogskabens klare lys – men det burde han. Og den pågældende frø, der på eget initiativ og af egen lomme fremskaffede den unge dame, burde have været kaldt til en holdningsforbedrende samtale (som minimum) efterfølgende.

Der er jo intet nyt under solen, situationen har jo været set på mangen et tjenestested i gennem nyere tid, endog på officersskolerne har skolechefer været sat i samme situation – men siden 2012 har det altså ikke været tilladt og derfor burde man vide bedre.

Jeg tror ikke, at frøernes nye udmelding ændrer noget – men det er godt at se, at de står sammen som korps – jeg havde ikke forventet mindre.