Departementschef Thomas Ahrenkiel forlader Forsvarsministeriet

4
Afgående departementschef Thomas Ahrenkiel bliver nu rullet ind skandalen i FE. Dermed tiltræder han i første omgang ikke som Danmarks nye ambassadør i Berlin. Foto: Ernstved

Departementschef Thomas Ahrenkiel fratræder til august sin post i Forsvarsministeriet, hvor han de forgangne to år har været indblandet i flere uheldige sager. I stedet skal han nu være Danmarks ambassadør i Berlin, skriver Forsvarsministeriet i dag på sin hjemmeside.

Forsvarsministeriet skal på udkig efter en ny departementschef. Det står klart, efter at ministeriet i dag har offentliggjort, at Thomas Ahrenkiel skal være Danmarks næste ambassadør i Berlin. Han fratræder sin stilling til august.

Departementschef Thomas Ahrenkiel udtaler selv om karriereskiftet:

»Jeg ser meget frem til at skulle fremme danske interesser overfor en af vores vigtigste samarbejdspartnere og på et af de vigtigste eksportmarkeder. Det betyder samtidig et farvel til et både spændende og udfordrende ministerområde, som er arbejdsplads for mange dygtige og dedikerede medarbejdere. Jeg vil gerne takke alle, jeg har arbejdet sammen med for godt med- og modspil. Det gælder selvfølgelig ikke mindst de ministre, som jeg har arbejdet tæt sammen med i mine år i departementet.«

Læste ikke centrale emails før svindelsag

Med fratrædelsen siger forsvarsminister Trine Bramsen farvel til sin nærmeste medarbejder, ligesom embedsværket tager afsked med en chef, som de seneste par år har været i vælten flere gange.

Artiklen fortsætter under billedet …

20200219 TEASER Ahrenkiel
Klik på billedet, hvis du vil læse artiklen om departementschef Thomas Ahrenkiel som et af Forsvarsministeriets største problemer …

Blandt andet kom det i 2018 frem, at Thomas Ahrenkiel i 2016 sad med i et møde, hvor hans kæreste modtog en lønforhøjelse og et engangsvederlagt på 75.000 kroner. Det førte til kritik fra Kammeradvokaten, der konkluderede, at Ahrenkiel var inhabil i situationen og burde havde varskoet sin nærmeste foresatte. Det blev dog ved den løftede pegefinger, og departementschefen slap for yderligere tiltale.

Læs også: Han er billedet på en faretruende tendens

I december sidste år var den så gal igen i forbindelse med afdækningen af svindelsagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Her kom det frem, at han havde siddet gentagne advarsler overhørig og undladt at læse flere centrale emails, der kunne have kastet lys over den mangelfulde regnskabsførelse, der førte til omfattende svindel i ejendomsstyrelsen. Det blev – til ministerens store fortrydelse – i stedet den civile whistleblower Karsten Hamborg Ravnsgaard, der endte med at afsløre de uortodokse regnskabspraksisser, som gav anledning til massiv mediedækning.

Ahrenkiel slap også ved den lejlighed for formelle sanktioner. Udadtil stod forsvarsministeren last og brast med sin departementschef, som hun gav udtryk for, at hun havde tillid til. Helt så heldig var koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen ikke. Han blev udpeget som hovedansvarlig, og måtte sammen med styrelsesdirektør Hans Høyer se sig fritaget for tjeneste.

Danmark får en meget kompetent ambassadør

Selvom Thomas Ahrenkiel slap fra ovenstående sager med skindet på næsen, stod han alligevel på deltagerlisten til de kurser i forvaltningsregler, Trine Bramsen for nylig bebudede i kølvandet på de mange skandalesager i Forsvaret og Forsvarsministeriets styrelser. Sammen med 500 civile og militære ledere skulle han således have været undervist i offentlig forvaltning for at forhindre flere sager om svindel og nepotisme.

Thomas Ahrenkiel undgår med det forestående karriereskiftet den planlagte kursusaktivitet og vender i stedet tilbage til udenrigstjenesten, hvor karrieren startede, og hvor han ad flere omgange har fungeret som fuldmægtig og ambassadesekretær. Trods møgsagerne får han roser med på vejen af forsvarsminister Trine Bramsen, der dog fatter sig i korthed:

»Thomas har gennem de seneste mange år ydet en stor indsats for Forsvarsministeriet. Jeg vil gerne takke ham for indsatsen og for vores samarbejde. Danmark får en meget kompetent ambassadør i Berlin. Jeg ønsker ham alt muligt held og lykke,« siger hun.

Skulle man efter at have læst ovenstående sidde med en departementschef i maven, skal man belave sig på, at rekrutteringsprocessen kommer til at følge gældende regler. Stillingen som ny departementschef i Forsvarsministeriet vil således blive slået op, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

RETTELSE: Det fremgik oprindeligt af artiklen, at Per Pugholm Olsen og Hans J. Høyer blev fyret fra deres stillinger som henholdsvis koncernstyringsdirektør og direktør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Det er ikke korrekt. De blev fritaget for tjeneste. Per Pugholm Olsen arbejder i dag med planlægningen af kommandooverdragelsen af Natos træningsmission fra Canada til Danmark, og per 1. december skal han være chef for styrken i Irak. Hans J. Høyer er stadig fritaget fra tjeneste, men er fortsat ansat i Forsvarsministeriet. OLFI beklager fejlen.    

guest
4 Kommentarer
Flest upvoted
Nyeste Ældste
Inline Feedback
Læs alle kommentarer